Stoptober

Stoptober

Gisteren is weer de landelijke actie Stoptober gestart. Samen met anderen 28 dagen stoppen met roken. Ook dit jaar doen weer tienduizenden mensen mee aan dit National Stopmoment. Het doel: blijvend stoppen met roken! Iedereen weet natuurlijk dat stoppen met roken het risico op hart- en vaatziekten verlaagt maar wij kunnen nog wel een hoop extra redenen bedenken om met deze challenge mee te doen!

70 procent houdt het vol

Dit houdt in dat 70 procent van de deelnemers die meedoen aan stoptober het ook daadwerkelijk het volhoudt. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds gestopt. Jaarlijks doen ruim 330.000 Nederlanders mee. Het is dit jaar de zevende jaargang.

Je kan een hoop nuttigere dingen doen met je geld

Het plan van staatssecretaris Blokhuis is om voor 2023 de prijs van sigaretten naar 10 euro te verhogen. Het kan financieel dus geen kwaad om een einde aan deze slechte gewoonte te maken. Als je nu een pakje sigaretten per dag rookt, heb je na een week stoppen al minstens 50 euro uitgespaard. Na een maand 200 euro en na een jaar zelfs 2400 euro(!) Daar kan je heel veel leuke dingen van doen. Wat dacht je van een vakantie of jaarlijkse health check om je gezondheid te optimaliseren;) win, win!

Een mooi huidje

Zodra je stopt veroudert je huid minder snel. Rook bevat koolmonoxide, een gas dat de plek van zuurstof in je bloed inneemt. Daarnaast vernauwt nicotine de bloedvaatjes in je huid. Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer elastischer en steviger. Shine, shine!

Glanzende bos

Je haar krijgt meer glans. Het kan voller worden en minder broos en breekbaar. Dit komt doordat de toevoer van zuurstof verbetert als je stopt met roken. Je haar wordt daardoor ook minder snel grijs! En je haren ruiken natuurlijk ook veel lekkerder als je bent gestopt!

Het scheelt je een hoop tijd

Drie sigaretten per dag staat op jaarbasis ongeveer gelijk aan drie weken tijd waarin je andere dingen had kunnen doen. Wat dacht je van lekker sporten, een rondje wandelen of een gezonde maaltijd bereiden?

Nicotine beschadigd de binnenkant van je bloedvaten

Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is dus extra schadelijk voor de bloedvaten. Nicotine beschadigt in feite de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes: er worden korstjes gemaakt. Langzaam raken de bloedvaten verstopt: het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose.

Krachtig tachtig

Op letterlijk elke leeftijd gaat je levensverwachting nog omhoog, als je stopt met roken. En als je voor je 35e stopt, heb je uiteindelijk zelfs weer een even hoge levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt.

Ook de pakjes worden er niet gezelliger op

Sigaretten en shag mogen vanaf donderdag alleen nog worden verkocht in neutrale, groenbruine verpakkingen. Die kleur geldt als onaantrekkelijk. Op de pakjes staan alleen nog de naam van de fabrikant en het soort sigaret in een standaard lettertype. Daarnaast ziet de koper de gebruikelijke afschrikwekkende foto’s en waarschuwende teksten. Daar wordt niemand vrolijk van!

Corona gevaarlijker voor rokers

Mensen die roken zijn kwetsbaarder voor het coronavirus (Covid-19). Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel. Volgens hem zorgt roken ervoor dat de trilhaartjes in de luchtpijp verlammen waardoor je virussen, zoals het coronavirus, minder makkelijk uit kunt hoesten.

Conclusie

Ben je gisteren nog niet begonnen, stap dan het liefst vandaag nog in! Gelukkig is de maand pas net begonnen. Want naast dat je er gezonder op wordt, houd je ook nog eens tijd, een mooi huidje en haar aan over. En wat dacht je van die 2500 euro op jaarbasis? Geen excuses meer om niet je weg naar de jaarlijkse healthcheck te vinden!