Het gevaar van buikvet

Het gevaar van buikvet

We lezen het vaker in het nieuws: veel van de gevallen die ziek worden van Corona hebben overgewicht. Daarbij blijkt vooral buikvet een grote rol te spelen. Want met name als je veel buikvet hebt, werkt je immuunsysteem minder goed. En dat is nu net zo belangrijk in de strijd tegen verschillende ziektes zoals een virus.

Wat is zo gevaarlijk?

Vet op je billen en heupen is niet eens zo schadelijk. Maar wanneer je veel vet hebt rondom je buikholte en middel kan dit veel meer gevaar opleveren. Vet zorgt voor disregulatie van de hormonen. Die belasten chronisch je immuunsysteem. De vetcellen in je buik zijn extra risicovol omdat deze ‘klem’ zitten tussen de organen. Ze hebben dus minder kans om te groeien. Dat klinkt gunstig, maar integendeel. Wanneer je lichaam nog meer buikvet op wilt slaan is er geen plek meer en dan gaat het naar andere plekken in je lichaam. Bijvoorbeeld je hart, spieren of je lever. De energie die je organen nodig heeft kan dus niet optimaal benut worden omdat de vetcellen in de weg zitten. Vandaar dat buikvet dus extra gevaarlijk is.  

Wanneer heb je teveel buikvet?

Iedereen heeft buikvet, zelfs als dit niet te zien is. Maar wanneer je als man een buikomgang van boven de 102cm hebt en als vrouw boven de 88cm is het goed om hier iets aan te doen.

Je buikje liever kwijt dan rijk?

Onthoud goed dat je buikvet niet zomaar ineens kan verdwijnen. Het strakker worden en verbranden van vet kan alleen door het aanhouden van een bepaalde levensstijl. Een aantal tips:

1. Beperk koolhydraten
Teveel buikvet komt vaak door teveel calorieën, vermijd bij voorkeur enkelvoudige koolhydraten, deze zetten je bloedsuikerspiegel en insuline aan tot stijgen waardoor cellen weorden aangespoord om vet op te slaan rondom je buik.

2 Ga voor gezond
Kies voor andere voedingsstoffen. Groenten, vis, en gezonde vetten zoals noten, zaden etc. Hierdoor heb je toch een verzadigd gevoel

3. Beweeg
Wissel krachttraining en conditietraining met elkaar af (zo word je ook strakker naast alleen vetverbranding) Ga bijv. twee keer per week hardlopen en doe een keer per week een lesje krachttraining.

4. Stress minder
Klinkt misschien gek maar stress is een grote boosdoener van buikvet. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Door weinig slaap, ongezond eten en veel stress stijgt je Cortisollevel. Houd dit level dus laag door vaker te ontspannen. Neem pauzes. Doe ontspannende dingen en slaap genoeg!

Prolon

In 5 dagen gezond en makkelijk een paar kilo extra kwijtraken? Bestel de Prolon box met het 5 dagen vasten programma. Bestel hier de box of klik hier voor meer informatie.  

Meer weten?

Luister in deze podcast alles over het gevaar van vet.