Check jij ook graag hoe het voor staat met jouw lichaam?

Check jij ook graag hoe het ervoor staat met jouw lichaam? 

Voel je je kerngezond maar heb je toch af en toe de neiging om jezelf eens helemaal te laten checken? Vraag je je af of je misschien iets onder de leden hebt of ben je benieuwd of je leefstijl wel wat aanpassingen kan gebruiken? DNA-testen, screenings, Health Checks en bloedtesten worden grootschalig gepromoot. Benieuwd naar een Health Check en de plaats hiervan in de samenleving? Lees dan zeker dit artikel verder.

 

De hier boven genoemde screenings zal je allemaal op eigen kosten moeten doen, ze worden helaas niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Dit heeft een aantal redenen; zo zouden veel mensen die ongezond leven, precies op dezelfde voet verder gaan als de uitslag nadelig is, omdat er na de check geen ondersteunend programma wordt aangeboden. Daarnaast kunnen mensen zich veel zorgen maken, terwijl dit vaak niet nodig is.

 

Deze argumenten zijn begrijp, maar de uitslag van een dergelijke test kan er ook voor zorgen dat iemand dermate gezonder gaat leven en gemotiveerd aan de slag gaat om zijn of haar leefstijl aan te passen. Het is daarom vreemd dat je geen standaard Health Check kunt doen bij de huisarts. Bevolkingsonderzoeken, zoals die voor borst- en baarmoederhalskanker, gebeuren goed en volgens een bepaald protocol. Waarom wordt een Health Check geen standaardonderzoek? Een te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte kan ten slotte ook ernstig zijn als je hier geen weet van hebt. Zolang je geen klachten hebt die hierop wijzen, kun je niet terecht bij je huisarts om dit te laten testen.

 

‘Het lijkt een politieke kwestie om een standaard check-up voor vijftigplussers bij huisartsen te realiseren, omdat er budget moet worden vrijgemaakt. Macro-economisch gezien gaan de kosten voor de baten uit.’ Aldus Pim Assendelft, hoogleraar Huisartsengeneeskunde aan het Radboud UM in Nijmegen.

 

Bevolkingsonderzoeken vs. Health Checks

Bij een bevolkingsonderzoek wordt er vastgesteld of er een mogelijke ziekteverwekker in het lichaam zit. Bij een Health Check gaat het veelal om een risico op een ziekte zo wordt meer ingezoomd op de preventieve gezondheid van het lichaam. Dit is overigens zeer belangrijk.

 

Toch een gezondheidscheck?

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft samen met een aantal gezondheidsfondsen een wetenschappelijk onderbouwde online check-up ontwikkeld waarop iedereen een account kan aanmaken. Vervolgens betaal je €16,95 en kun je op basis van risicovragenlijsten een persoonlijk advies krijgen. Je kunt ook een verfijning van je risicoprofiel krijgen waarvoor je meer betaalt. Bij Holland Health Clinic doen wij wat huisartsen zouden ‘moeten’ doen en veel uitgebreider dan een 16,95-test en met een team van deskundigen die zich hier dagelijks mee bezighouden. Wij staan achter een Health Check vanaf 50 jaar, maar eerder kan natuurlijk altijd! Daarnaast kunnen we je begeleiden bij verbetering van je leefstijl. Benieuwd geworden? Neem een kijkje op onze site en kom erachter wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen. https://hollandhealthclinic.com/afspraak-maken/