Heb jij je APK-keuring al gehad dit jaar?

Ga jij voor een frisse APK-keuring in september? 

 Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Elke dag opnieuw ondervinden we hoe belangrijk het is om goed voor ons lichaam te zorgen, zeker als je dagelijks veel van je lichaam vraagt! De vraag is dan: hoe zorg je nou goed voor je lichaam? Het antwoord is simpel, zie je lichaam maar als een auto.

 

De juiste brandstof

Het hoofddoel van een auto is om te rijden en daar is brandstof voor nodig. Hoeveel brandstof daarvoor nodig is hangt af van de afstand die de auto moet afleggen en hoe zuinig de auto is. Een fiat 500 die altijd maar in de garage staat heeft immers minder brandstof nodig als een vrachtwagen die een langdurige rit naar de andere kant van het land moet afleggen. Niet alleen de hoeveelheid brandstof is van belang, ook de soort brandstof is essentieel. Rijden met de verkeerde brandstof, zorgt er immers voor dat de motor van de auto snel stuk gaat. En zo werkt het nou precies ook met mensen. Om als mens energie te kunnen leveren, hebben we namelijk brandstof nodig. Deze brandstof halen we uit onze dagelijkse voeding. De belangrijkste brandstoffen zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Sommigen van ons hebben veel baat bij voornamelijk vetten als brandstof, terwijl anderen beter functioneren op koolhydraten. Eiwitten hebben we allemaal nodig. Deze stoffen zijn de bouwstoffen voor onze cellen.

Natuurlijke vetten en koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen als het gaat om inspanningen langer dan 3 minuten. Koolhydraten worden opgeslagen als glycogeen in de spieren en in de lever. Koolhydraten zijn een ideale brandstof, omdat ze snel en langdurig energie leveren. De glycogeenvoorraad is overigens wel beperkt, als deze op is wordt daarom de vetvoorraad aangesproken. Het verbranden van 1 gram vet levert gelukkig wel twee keer zoveel energie op als het verbranden van 1 gram koolhydraten. Helaas is er wel meer zuurstof nodig voor de verbranding van vet en de inspanning moeilijker zal verlopen

 

De veelgemaakte fout

De fout zit hem met name in de overmatige opname van brandstoffen ten opzichte van de verbranding. Als brandstoffen niet gebruikt worden voor de levering van energie, dan worden deze opgeslagen. Aangezien de opslagcapaciteit van glycogeen beperkt is, wordt de overtollige brandstof opgeslagen in de vorm van vetten. Koolhydraten kunnen namelijk wel omgezet worden in vet, maar vetten niet in koolhydraten. Overmatige vetopslag leidt tot gewichtstoename. Het risico op een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker nemen hierdoor toe.

 

Gezond de septembermaand in

Het is dus HEEL belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Mensen zorgen helaas vaak beter voor hun auto dan dat ze voor hun lichaam zorgen. Ze sluiten een passende autoverzekering af en om eventuele ellende te voorkomen, krijgt de auto vaak ook nog eens één of twee keer per jaar een beurt. Hoe zit dit met ons eigen lichaam? Heb jij jouw jaarlijkse APK eigenlijk al ingepland? 1 keer per jaar een Health Check doen is geen luxe, maar is noodzakelijk ter onderhouding van jouw lichaam. Wij geloven dan ook meer in een ontwikkeling van een op persoon afgestemd voedings- en leefstijlprogramma. Met onze health check kunnen we inzicht geven in jouw gezondheid en levensstijl. Samen gaan we op weg naar een gelukkig en vooral gezond nieuw jaar.