Preventie is het wonder tegen kanker

Preventie is het wonder tegen kanker

 

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Kanker is de belangrijkste doodoorzaak ter wereld. Moderne gerichte behandelingen en immunotherapie leiden in veel gevallen tot genezingen. Gelukkig worden veel maligniteiten op tijd opgemerkt, zodat patiënten een goedwerkende behandeling kunnen krijgen. Helaas is er geen garantie om kanker te voorkomen, in veel gevallen is er namelijk sprake van genetische aanleg of ‘domme pech’. Toch blijkt uit onderzoek dat 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde leefstijl, deze gevallen zouden in principe dus voorkomen kunnen worden. Niet roken is hier het belangrijkste advies, maar er zijn meer tips om het risico op kanker te verlagen.

 

 

Vasten en veroudering

Wetenschappers zijn al lange tijd geïnteresseerd naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van caloriebeperking. Recent onderzoek suggereert dat deze gezondheidsvoordelen verband houden met de daling van de bloedsuikerspiegel als gevolg van vasten. Onze cellen moeten hierdoor namelijk harder werken om andere vormen van energie te kunnen gebruiken. Deze voordelen tegen veroudering zijn al waargenomen bij dieren die een intermitterend vastendieet volgden. Meer recentelijk hebben wetenschappers enkele vergelijkbare effecten bij mensen ontdekt. Uit deze onderzoeken wordt echter niet duidelijk waarom intermitterend vasten een voordeel lijkt te hebben in de strijd tegen veroudering. Deze vraag wordt bemoeilijkt door het feit dat vasten in alle onderzoeken bij mensen leidde tot gewichtsverlies. De gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies kunnen de andere voordelen, die vasten veroorzaakt, overschaduwen.

 

 

Antikanker

Het is geen toeval dat kanker veel voorkomt in sterk geïndustrialiseerde landen en in landen waar de westerse levensstijl is doorgedrongen. Dr. David Servan-Schreiber schrijft in zijn boek Antikanker dat de toenemende kankergevallen sinds de Tweede Wereldoorlog te wijten zijn aan vier belangrijke factoren:

  1. Gebrek aan sociale steun
  2. Gebrek aan beweging
  3. Blootstelling aan chemische stoffen
  4. De toename van (verborgen) suikers in voeding

 

Naast deze algemene factoren verhoogt ook één specifieke factor de kans op kanker: te weinig groente en fruit. De gemiddelde Nederlander eet te weinig fruit en dat heeft grote gevolgen. Er zijn inmiddels al talloze studies die aantonen dat het eten van voldoende fruit en groenten de kans op kanker met 30 tot zelfs 50% vermindert. Probeer daarnaast niet te roken, voldoende te bewegen en de consumptie van alcohol te beperken. Als je je alleen al aan deze vuistregels houdt, wordt de kans om binnen 11 jaar te overlijden maar liefst vier keer verkleind.

 

 

Toevalligheidsfactor

Er zal altijd sprake blijven van een toevalligheidsfactor; niet iedereen die rookt zal kanker krijgen en sommige mensen met een gezonde levensstijl wél. Het is moeilijk om een-op-een iets over de ziekte kanker te zeggen, daarvoor is onze omgeving en ons lichaam te complex. Wel kan de volgende uitspraak worden gedaan: er is een grotere kans om kanker te krijgen, wanneer je te weinig beweegt, ongezond eet en overgewicht hebt.

 

 

Moderne tijd en welvaart

Onze levensstijl is door de eeuwen heen enorm veranderd. Onze genen hebben zich hier echter niet aan kunnen aanpassen. Kinderen bewegen minder en besteden veel tijd aan hun sociale mediakanalen. Mensen werken steeds vaker op onregelmatige tijdstippen, hebben minder tijd om vers te koken met als gevolg dat de kant-en-klaarmaaltijden uit de kast getoverd worden. ‘’Meer bewegen, minder alcohol en gezonde voeding hebben een grote invloed, zelfs als je al erfelijk gezien kans hebt op kanker’’ aldus Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker. Op elke straathoek is er tegenwoordig bewerkt voedsel te koop. Ons lichaam is hier echter niet op ingesteld. Bij onbewerkt voedsel als; tomaten, broccoli of onbewerkt vlees weet je lichaam wanneer je genoeg hebt gehad. Dit signaal wordt door bewerkte voeding echter verstoord waardoor het lichaam moeite ondervindt met herkenning.

 

 

Jouw levensstijl onder de loep 

Ondanks dat er sprake blijft van een toevalligheidsfactor, is er een grotere kans om kanker te krijgen, wanneer je te weinig beweegt, ongezond eet en overgewicht hebt. Wat betreft gezonde voeding worden de gezonde adviezen je om de oren geslingerd. Het idee dat je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen is toch best gaaf?! Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.