Altijd trek in zoetigheid tijdens je menstruatie? Met deze tips voorkom je snaaien!

Altijd trek in zoetigheid tijdens je menstruatie? Met deze tips voorkom je snaaien!

Naast de veelvoorkomende buikpijn, krampen en stemmingswisselingen zal dit ook herkenbaar zijn voor veel vrouwen tijdens de menstruatie: onweerstaanbare trek in zoetigheid! Waar komen deze zogenaamde ‘cravings’ vandaan? Maar nog belangrijker, hoe voorkom je ze?

 

Hoe werkt de menstruatie?
Tijdens de menstruatie vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw. Een nieuwe cyclus begint met een menstruatie, de eerste dag gaat gepaard met de groei van nieuwe eicellen. Hiervan groeit één eicel uit, zo kom je in de eisprong, dat is vaak op de veertiende dag. Tenslotte komt de eicel tot ovulatie. Gedurende de eerste veertien dagen dat de eicel groeit wordt het hormoon oestrogeen aangemaakt. Dit hormoon stimuleert de groei. In het tweede deel van de groeifase stijgt juist het hormoon progesteron, dit hormoon zorgt ervoor dat het weefsel goed uitgroeit maar niet grenzeloos gestimuleerd wordt door het hormoon oestrogeen.

 

Hunkeren naar geluksstofjes
Lang verhaal kort: wat hebben die hormonen te maken met die onweerstaanbare trek in zoetigheid? Het werkt als volgt: aan het einde van de cyclus hoort je progesteron hoog te zijn, daarentegen wordt dit hormoon bij veel vrouwen niet voldoende aangemaakt. Met als gevolg: onrustigheid, stemmingswisselingen, aldus een slecht humeur. Ons lichaam gaat dit proberen te compenseren met snelle suikers en koolhydraten die zorgen voor de aanmaak van de geluksstofjes dopamine en serotonine. Dopamine zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd en volhardend voelt. Serotonine zorgt ervoor dat je meer van dingen geniet en zin hebt in sociale contacten.

 

Balans is key!
Om je onweerstaanbare cravings onder controle te krijgen is het dus belangrijk dat je hormonen (oestrogeen en progesteron) weer in balans komen. Hoe meer je in balans bent, des te minder last je hebt van al die nare menstruatieklachten. Tip: probeer je gehele cyclus gezond, gebalanceerd en regelmatig te eten met als resultaat dat je minder schommelingen ervaart in je bloedsuikerspiegel en dus ook minder last hebt van menstruatieklachten. Stress kan er daarentegen ook voor zorgen dat je progesteron-niveau laag blijft. ‘Tijdens een stressvolle periode maak je namelijk veel adrenaline en cortisol aan. Cortisol wordt gemaakt uit progesteron. Dus als je in de tweede helft van je cyclus te maken hebt met veel stress, dan wordt progesteron omgezet in cortisol waardoor het hormoon progesteron daalt en we ons dus onrustiger voelen. Met als gevolg: onweerstaanbare cravings gevolgd door het grijpen naar snelle suikers.

 

Gezonde voeding kan goed helpen
Gezonde voeding kan mogelijk de uitkomst zijn voor jouw menstruatieklachten. Maar waar moet je dan precies op laten? Allereerst is het belangrijk dat je voldoende groenten en fruit eet. Ons advies: eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Probeer daarnaast ook voldoende vetten en eiwitten binnen te krijgen. Goede vetten en eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor de hormonen progesteron en oestrogeen. Eet daarom voldoende producten zoals noten, avocado’s, vette vis en melkproducten.

Heb je menstruatieklachten en heb je het gevoel dat jouw lichaam uit balans is? Zou je graag begeleiding willen tijdens dit proces? Tijdens De Hormone Check geven we inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. Zoals je hierboven hebt gelezen kunnen leefstijlaanpassingen ervoor zorgen dat je hormonale klachten verminderen. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier dan eenvoudig jouw Hormone Check.