5 leuke weetjes over onze Hormone Check

5 leuke weetjes over onze Hormone Check

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Ik slaap slecht, heb regelmatig last van stemmingswisselingen en kom onverklaarbaar aan in gewicht, ligt het misschien aan mijn hormonen? Wat moet ik hier aan doen? Tja, het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Om te kijken wat precies de oorzaak is van jouw persoonlijke klachten en wat hieraan gedaan kan worden, hebben wij de Hormone Check ontwikkeld. 5 leuke weetjes over onze Hormone check lees je hier.

 

Het driestappenplan 

Wist je dat….. Wij werken volgens een gestructureerd driestappenplan. In drie stappen bieden we inzicht in jouw persoonlijk hormoonbalans. Tijdens de eerste stap worden jouw klachten onder de loep genomen. Slecht slapen, moeilijk kunnen concentreren, nachtzweten, gewichtstoename, last hebben van stemmingswisselingen, een laag libido en/of opvliegers, cyclusgebonden klachten? Het zijn allemaal voorbeelden van klachten die worden gelinkt aan een hormonale disbalans. Tijdens de tweede stap wordt de Hormone Check uitgevoerd. De Hormone Check is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen en lab aanvragen om jouw gezondheid en jouw hormoonwaardes in kaart te brengen. Tijdens de derde stap vertelt onze arts hoe jouw klachten worden veroorzaakt en wordt een persoonlijk advies opgesteld met verschillende opties om de klachten te verminderen. 

 

Seks 

Wist je dat….. De Hormone Check inzicht biedt in jouw libido. Een laag libido bij vrouwen kan namelijk ontstaan door hormonen die uit balans zijn. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in seks. Normaal gesproken maken zij dit in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan de man (uiteraard). Toch is testosteron alleen niet alles bepalend voor ons libido. Het totale beeld van beweging, voeding, slaap, vrouwelijke en mannelijke hormonen, maar ook het schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben invloed op onze seks drive. 

 

Overgewicht 

Wist je dat….. De Hormone Check inzicht geeft in jouw gewichtstoename of afname. Overgewicht kan een gevolg zijn van de (dis)balans van je hormonen, soms nog meer dan verkeerde voeding of te weinig beweging. Natuurlijk zijn voeding en beweging ook van grote invloed, maar met een hormoonhuishouding uit balans kan afvallen soms niet lukken. Daarnaast veranderen er met het ouder worden een aantal hormonale systemen. Zo neemt het testosteronniveau af, wordt het hormoon DHEA minder en gaan bij vrouwen begin 40 de vrouwelijke hormonen schommelen om het lichaam voor te bereiden op de overgang. Ook neemt langzaam de spiermassa af wat verminderde energieverwerking tot gevolg heeft waardoor overtollige voeding wordt opgeslagen als vet. Aan de andere kant zorgt een te hoog cortisollevel (het stresshormoon) ook voor vetopslag. En te veel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet gaat verbranden. Ook leidt een traag werkende schildklier voor een lage vetverbranding. Kortom: als je ondanks gezond eten toch vet of vocht vasthoudt, kan dat wijzen op een hormonale disbalans. 

 

Hormoon Lab Test

Wist je dat….. Jouw hormonen tijdens de Hormone Check in kaart worden gebracht door middel van een bloedtest? Aan de hand hiervan worden 7 hormonen onder de loep genomen: vrouwelijke hormonen, mannelijke hormonen en schildklierhormonen. Het state-of-the-art laboratorium garandeert de zuiverste uitkomsten en staat in voor de beste kwaliteit. Ook kijken we naar het cholesterol niveau, de nierfunctie en het risico op hart- en vaatziekten. Voor vrouwen: Wil je weten of je in de overgang bent? Kom dan meten op dag 3 na je menstruatie. Voor mannen: testosteronmeting wordt in de ochtend gedaan.

 

De oorzaak

Wist je dat….. Alles in ons lichaam is ‘connected’? Daarom wordt het onderzoek ook uitgevoerd op het gebied van Mind, Motion, Metabolics & Measurements. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, maar ook leefstijl en voeding hebben grote invloed op de niveaus van deze hormonen. Met een kleine leefstijl aanpassing en/of met fytotherapie kunnen hormonale klachten enorm verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. 

 

Met de Hormone Check krijg je op een degelijke en onderbouwde wijze inzicht in de status van je hormonen. Zeker voor vrouwen is dit belangrijk, aangezien wij vroeg of laat een keer tegen de overgang aanlopen. Met alle mogelijke hormonale ongemakken van dien. Door een eventuele disbalans in kaart te brengen, kun je er op een doeltreffende wijze iets aan gaan doen. Benieuwd geworden of jouw hormonen in balans zijn? Boek vandaag nog jouw persoonlijke Hormone Check.