Zout is goed en fout
Zout is goed en fout
met 5 tips om zoutbewust te eten
Zout is lekker. Zout conserveert. Zout is een smaakversterker. Zout is ook noodzakelijk. Maar… teveel zout is slecht voor ons lijf. Hoe doseer je nu de juiste hoeveelheid? Evolutionair gezien komt alle leven op aarde uit de zee en is het zout van de zee een noodzakelijke bouwstof voor ons lichaam. Maar juist voor zout is het de mate en de kwaliteit die bepaalt of het voor of tegen je werkt. Hierbij tips voor de juiste dosering. Het zout dat door de voedselindustrie gebruikt wordt, noemen we keukenzout. Dit is qua samenstelling net iets anders dan het zuivere zout dat uit zee komt. In zeezout zitten sporenelementen waar ons lichaam goed raad mee weet. Omdat de voedselindustrie zoveel zout gebruikt als smaakversterker krijg je ongemerkt veel meer zout binnen dan gewenst. De oplossing iszoutbewust eten. De richtlijn is zo’n 6 gram zout per dag en dan het liefst zuiver zout, zoals zeezout.
5 manieren om zoutbewust te eten:
- Weeg 6 gram zeezout om te zien hoeveel dit is.
- Vermijd voorgekookte maaltijden, maak je voeding zelf.
- Gebruik zeezout en geen keukenzout.
- Zorg voor jodium-rijke voeding, dit komt met name uit de zee: zee-groenten, schelp- en schaaldieren, kleine vissen zoals ansjovis, sardines en haring.
- Blijf weg van gezouten noten en snacks zoals chips, maar ook van kant en klare soepen en sauzen.
En dan is zout gezond en lekker!