We hebben geen gezondheidszorg, we hebben ziekenzorg

We hebben geen gezondheidszorg, we hebben ziekenzorg

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Het hele Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op ziekte. We hebben geen gezondheidszorg, we hebben ziekenzorg, geen minister van volksgezondheid, maar een minister van ziekte. Er wordt niks gedaan om mensen gezond te houden. We maken van welvaartsziekten armoedeziekten. Nu krijgen we alleen maar geld als we iemand behandelen, maar er zou ook een financiële prikkel moeten zijn om mensen gezond te houden’’ aldus, longarts Walda de kanter. Dit artikel zegt wat ons betreft precies waar het op staat. Herkenbaar want uit deze gedachte is het waarom van Holland Health Clinic nou ook ontstaan.

Waarom

Co-founder en arts Marguerite vond het tijdens haar studie geneeskunde al gek dat mensen alleen naar de dokter gaan als ze ziek zijn, voorkomen is toch beter dan genezen? Kijken naar de gehele mens, het integreren van westerse medische kennis, complementaire geneeskunde en slimme technologie om inzicht te krijgen in jouw huidige gezondheid.

Bij preventie wordt primaire, secundaire en tertiaire preventie onderscheden. Ziekten voorkomen en opsporen, deze in zo een vroeg mogelijk stadium behandelen en voorkomen dat ze verergeren. Hoewel technologische innovatie, kennis over genetische eigenschappen en nieuwe medicijnen een grote rol spelen blijft het vooral een uitdaging om mensen mee te krijgen, om een levensstijl te veranderen om ziektes te voorkomen. Daarom is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken.

Want met alleen je voeding aanpassen ben je er niet. Body, food en mind kan niet los van elkaar gezien worden, alles hangt samen met elkaar en heeft invloed op elkaar. Sport je meer, dan is dit van positieve invloed op je conditie en mind. Je gaat vanzelf gezonder eten en zit lekkerder in je vel.

Je kan een hoop voorkomen door de juiste kennis te hebben en door bewust te worden van jouw levensstijl, door te weten wat voor jou lichaam werkt. Wij willen iedereen aansporen, motiveren, helpen en begeleiden gezonder te leven!

Bij Holland Health Clinic baseren we ons dan ook op de 5 fundamenten van gezondheid, hieronder nog eens kort toegelicht:

Mind

Hoe zit ik in elkaar? Heb ik misschien veel stress? Wat doet dat met mijn lichaam en gezondheid? Slaap ik genoeg? Hoe gaat het sociaal met mij en heeft dat impact op mijn gezondheid?

Motion

Beweeg ik voldoende? Wat past bij mij? Wat beïnvloedt mijn bewegings- en activiteitenpatroon? Hoe zit het met mijn flexibiliteit, kracht en balans?

Measurements

Alle testen en metingen die gedaan worden om een goed beeld te krijgen van je gezondheid. Hoe is het met mijn cholesterol, cortisol of glucosegehalte? En mijn BMI, buikomvang, bloeddruk, organen en vitamines, hormonen en cortisol?

Metabolics

Wat eet ik en is dat gezond? Eet ik te veel koolhydraten? Drink ik te veel koffie of te weinig water? Welke vitaminen mis ik?

Motivation

‘Ben ik bereid om mijn gezondheid goed te bekijken en eventueel stappen te nemen om gezonder te gaan leven? Kan ik dat? Komt er iets voor in mijn familie waar ik voor moet oppassen? Wat moet ik doen om mijn lichaam in topconditie te houden?

Regie nemen over je eigen gezondheid?

Net als de standaard controle bij de tandarts, vinden steeds meer mensen de weg naar een jaarlijkse Health Check . Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle. Wanneer neem jij de regie over je eigen gezondheid?