Hoe zorg je ervoor dat je fit bent vóór een operatie?

Hoe zorg je dat je fit bent vóór een operatie?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Chirurgie is tegenwoordig veiliger dan ooit. De meeste patiënten herstellen volledig en keren snel terug naar hun vorige gezondheidsniveau. Een klein deel kan echter een complicatie krijgen na de operatie. Dergelijke complicaties kunnen resulteren in een langer ziekenhuisverblijf, een vertraagd herstel en kunnen zelfs op de langere termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Belangrijk is dat er dingen zijn die u kunt doen om het risico op complicaties te verkleinen.  Als u in de beste gezondheid verkeert, vergroot u uw kansen om snel te herstellen en helpt u complicaties te voorkomen. Een paar kleine veranderingen zullen een groot verschil maken. Dit artikel biedt jou advies en ondersteuning hoe je je lichamelijk en geestelijk het beste kunt voorbereiden op een operatie.

 

Fysieke activiteit

Het ondergaan van een operatie en het herstel daarna wordt vergeleken met sporten omdat ze het hart, de longen en de spieren belasten. Regelmatig trainen helpt je lichaam voor te bereiden op een aankomende lichaamsbeweging en kan ook helpen om het lichaam voor te bereiden op een operatie. Door verbeterde fitnessniveaus kan je lichaam beter omgaan met de fysieke belasting van een operatie en wordt de kans op complicaties verkleind.

De voordelen van een verbeterde conditie vóór de operatie zijn onder meer:

 • Een beter herstel
 • Het ziekenhuis eerder verlaten
 • Sneller terugkeren naar een normale kwaliteit van leven
 • Het verminderen van het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes
 • Verbetering van de bloeddrukcontrole en het cholesterolgehalte
 • Helpen bij gewichtsbeheersing
 • Angst en stress verminderen

 

Voeding

Om je lichaam te laten herstellen van een operatie, heeft het de juiste energie en voedingsstoffen nodig. Een gezond, uitgebalanceerd dieet is belangrijk om je lichaam voor te bereiden op een operatie. Probeer elke dag drie gewone maaltijden te eten met een goede balans tussen eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Probeer te vermijden dat je extra suiker of zout aan uw dieet toevoegt. Hieronder volgen een aantal voedingstips:

 1. Streef naar 5 verschillende porties fruit en groenten elke dag. Vers, ingeblikt of bevroren zijn allemaal geschikt.
 2. Ongeveer 2 porties vis per week. Eet minder rood en bewerkt vlees. Drink 6/8 glazen per dag; magere melk, suikervrije dranken inclusief thee en koffie tellen allemaal mee.
 3. Kies voor volkoren producten.
 4. Kies voor onverzadigde vetten zoals olijfolie of zonnebloemolie en gebruik hiervan kleine hoeveelheden.

 

Weinig eetlust en/of gewichtsverlies

Afhankelijk van de reden waarom u een operatie ondergaat, kunnen sommige mensen zelfs afvallen zonder het te proberen voordat ze worden geopereerd. Het is echter wel belangrijk dat uw lichaam over goede energiereserves beschikt om te herstellen na een operatie.

Als u zonder moeite bent afgevallen, of als u een verminderde eetlust heeft, probeer dan deze eenvoudige tips om nog meer gewichtsverlies te stoppen:

 • Eet weinig en vaak – probeer 5-6 kleine snacks of maaltijden per dag
 • Neem drankjes na de maaltijd en niet ervoor
 • Gebruik volle melk en volle zuivelproducten
 • Voeg margarine of boter toe aan aardappelpuree
 • Voeg geraspte kaas en/ of room toe aan soepen en sauzen

 

Roken

Als u rookt, is stoppen of zelfs kappen vóór je operatie een van de beste veranderingen die je kunt aanbrengen om je gezondheid te verbeteren. Roken belast je hart en longen extra en verhoogt het risico op complicaties tijdens en na de operatie. Roken verhoogt de kans op de volgende problemen tijdens of na uw operatie:

 1. Verminderde zuurstoftoevoer naar hart en lichaam
 2. Bloedstolsels in uw aderen of longen
 3. Verhoogd risico op infectie
 4. Ademhalingsmoeilijkheden tijdens of na de operatie.
 5. Verminderde wondgenezing

 

Dit artikel is een toolkit die bedoeld is om patiënten te helpen zich fysiek en psychologisch voor te bereiden op een operatie. Natuurlijk geeft deze toolkit nog niet alle voorbereidingen volledig weer. Wil je graag meer informatie en mogelijk begeleiding om fit de operatiekamer in te gaan? Holland Health Clinic biedt gedegen medische kennis, persoonlijke aandacht en de laatste medisch technologische innovaties om uitgebreid inzicht te krijgen in jouw huidige gezondheid. We begeleiden en ondersteunen je waar nodig en gaan samen op weg naar optimale gezondheid. Benieuwd geworden? Neem dan gerust contact op.