Watch the health

Watch the health

 Article written by: Maud Robeerst, Holland Health Clinic

Wij zijn er dol op, (healthy) documentaires over voedsel, alternatieve geneeswijzen of over gezondheidszorg. En daar zijn er een hoop van. Een van de bekendste is natuurlijk ‘’What the Health’’ (waarop overigens veel kritiek kwam). Maar wij kennen nog een hoop andere docu’s die in het rijtje thuishoren en zeker het kijken waard zijn! Wij hebben een lijstje gemaakt met onze favorieten. Watch the health!

Altijd heerlijk om even een middagje te Netflixen in het weekend. Met name een ‘’healthy documentaire’’ vinden we dan ook een fijne manier om weer wat motivatie te vinden om een gezonde levensstijl op te pakken of om gewoon wat extra bij te leren. Natuurlijk heeft iedereen in ons team er een hoop gezien. We vonden het dan ook wel tijd worden om onze favorieten met jullie te delen, komen ze:

1. Fork over Knives

In de documentaire wordt zeer duidelijk gemaakt dat er in onze westerse samenleving iets goed fout zit: Wat is er met ons gebeurd? Ondanks de meest geavanceerde medische technologieën zijn we zieker dan ooit. Overgewicht is een serieus probleem, het aantal diabetes II gevallen neemt schrikbarend toe, met name onder kinderen. De huidige generatie jongeren schijnt de eerste te zijn in de geschiedenis van de mensheid van wie de levensverwachting lager ligt dan die van de ouders. De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit en ondanks dat er miljarden uitgegeven worden aan de strijd tegen kanker en hart- en vaatzieken zijn dit nog steeds de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld.

Volgens “Forks over Knives” bestaat er echter één enkele oplossing, die zo eenvoudig is dat hij door de meesten over het hoofd wordt gezien. “Forks over knives” toont aan dat de meeste, dan wel alle, degeneratieve ziektes waar we last van hebben, onder controle te krijgen zijn of zelfs terug te dringen zijn, door ons huidige menu gebaseerd op dierlijke producten en geraffineerd voedsel te laten staan.

2. Heal

De documentaire volgt director Kelly Noonan Gores tijdens haar zoektocht naar de genezende kracht van de eigen geest: in de wereld van de alternatieve geneeswijzen én in de medische wereld. Bij het bespreken van alternatieve geneeswijzen, lijkt kritiek haast onvermijdelijk. ‘Heal’ kiest er echter voor om zich niet te richten op mensen die twijfelen, integendeel. De documentaire legt de nadruk op mensen die heilig geloven in wat zij doen of onderzoeken. Internationaal gerenommeerde wetenschappers, sprekers en genezers uit alle hoeken van de wereld komen aan het woord: Dr. Joe Dispenza, stamcelbioloog Dr. Bruce Lipton, organische chemicus en auteur David R. Hamilton (PhD), Gregg Braden, wereldberoemde spreker en auteur Deepak Chopra en vele anderen. 

3. The game changers

De documentaire, geproduceerd door onder anderen Titanic-regisseur James Cameron en Pamela Anderson, vertelt over de heilzame werking van plantaardig voedsel. Bekende sportmannen als Schwarzenegger, maar ook vrouwelijk atleten zoals de Australische hardloper Morgan Mitchell en de Amerikaanse wielrenner Dotsie Bausch vertellen uitvoerig over hun switch naar het veganisme. De boodschap is telkens hetzelfde: je hebt geen vlees nodig om sterk te worden. ‘Echte mannen eten vlees’, is een complete mythe. Van plantaardig voedsel word je zelfs veel fitter én sterker dan van dierlijke eiwitten, aldus de documentairemakers.

4. Period. End of sentence

De korte documentaire Period. End of sentence. (“A period should end a sentence, not a girl’s education”) laat perfect zien hoe groot de impact van ongesteldheid is op het leven van de meisjes en vrouwen. Sommigen vertellen inderdaad dat ze moest stoppen met school omdat ze daar geen vieze lappen kon verwisselen, anderen bespreken ook dat ze tijdens hun ongesteldheid niet naar de tempel mogen omdat ze dan onrein zijn en hun gebed niet wordt verhoord.

5. From fat to finish line

Deze documentaire volgt het inspirerende verhaal van twaalf mensen die vroeger overgewicht hadden, hun leefstijl veranderden en samen een team vormen om de race van hun leven te lopen. Je volgt als kijker alle ups en downs in hun weg naar de finish.

6. Fat, sick and nearly dead

Documentairemaker Joe Cross neemt je mee in zijn persoonlijke zoektocht naar een gezondere leefstijl. Een inspirerend verhaal waarin hij de verhalen van vele anderen ook in beeld brengt.