Wat zijn 8 extra voordelen van vasten?

Wat zijn 8 extra voordelen van vasten?

 
Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Vasten is iets dat we al tijden doen, in verschillende culturen, landen en religies. Het bestaat in vele soorten en maten, van een paar uur tot wel weken. Zoals je weet is vasten is niet alleen goed voor het verliezen van een aantal kilo’s maar vaak is het ook een mentale boost voor je brein. Echter heeft vasten nog een aantal bijkomende voordelen die je vast nog niet wist! Hier een aantal (wetenschappelijke bewezen) feiten op een rijtje:

1.Een constante bloedsuikerspiegel

Door regelmatig vasten zullen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel op den duur minder worden. Minder last van energiepieken en -dalen, geen stemmingswisselingen en geen ontembare zin om te snaaien. Dat klinkt fijn toch?

2. Ontstekingen worden bestreden

Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij ontstekingsaandoeningen zoals multiple sclerose.

3. Goed voor je hart

Door vasten heb je een lager risico op coronaire hartziekten en daarnaast kan het de bloeddruk en cholesterolwaarden helpen verlagen.

4. Happy brain

Een studie bij muizen toonde aan dat het beoefenen van vasten gedurende 11 maanden zowel de hersenfunctie als de hersenstructuur verbeterde. Daarnaast kan vasten de hersenen beschermen en de aanmaak van zenuwcellen verhogen om de cognitieve functie te helpen verbeteren!

5. Gewichtsverlies met behoud van je spierweefsel

Natuurlijk val je af van een periode vasten omdat je minder calorieën tot je neemt, maar doordat het metabolisme wordt gestimuleerd wordt gewichtsverlies nog eens extra bevorderd. Bovendien blijkt vasten effectiever dan caloriebeperking bij het vergroten van vetverlies terwijl spierweefsel wordt behouden.

6. Verhoging van groeihormonen

Het is aangetoond dat vasten het niveau van menselijk groeihormoon (HGH), een belangrijk eiwit hormoon dat een belangrijke groei speelt bij groei, metabolisme, gewichtsverlies en spierkracht, kan verhogen!

7. Het kan veroudering vertragen en je levensduur verlengen!

Verschillende dierstudies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd over de potentiële levensduurvelengende effecten van vasten. In een onderzoek kwam naar voren dat ratten die om de dag vasten een vertraagde veroudering hadden en 83% langer leefden dan de ratten die niet vasten.

8. Preventie van kanker

Vasten helpt bij de preventie van kanker en kan zelfs de effectiviteit van chemotherapie verhogen. Zo werd er met een reageerbuis studie aangetoond dat het blootstellen van kankercellen aan verschillende cycli van vasten even effectief was als chemotherapie bij het vertragen van tumorgroei en de effectiviteit van chemotherapie geneesmiddelen op de vorming van kanker verhoogde!

Zo zie je maar weer dat vasten een hoop meer gezondheidsvoordelen heeft dan enkel gewichtsverlies. Helemaal geen gek idee dus om vasten, naast een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl aan jouw routine toe te voegen Begin bijvoorbeeld eens met onze Prolon fasting. Meer informatie hierover is hier te https://hollandhealthclinic.com/prolon/

Wil je over de bijkomende voordelen van vasten lezen, hier is het hele artikel te lezen.