Wat te doen als je overgewicht hebt?

Wat te doen als je overgewicht hebt?

Klachten als verdwenen taille, pijnlijke knieën, een verhoogde bloeddruk en soms zelfs Diabetes type 2? Herken je je hierin? Je bent dan hoogstwaarschijnlijk ook al op de hoogte van het vaste riedeltje om gewicht te verliezen; calorieën tellen, minder eten en meer bewegen. Klopt deze aanname wel? Is dit de enige methode om gewicht te verliezen en grip te krijgen op jouw overgewicht? In dit artikel geven wij jou nuttige en vernieuwende tips om kilo’s te verliezen en op de lange termijn gezondheidsvoordelen te boeken. Benieuwd? Lees dan zeker verder…..

Tip 1: Drink vóór de maaltijd!

Het drinken van veel water wordt vaak omarmd in programma’s om gewicht te verliezen. Dat weten we wel. Maar…het drinken van genoeg water voor een maaltijd zorgt voor een snellere spijsvertering. Uit onderzoek bleek dat het drinken van 500ml water voor een maaltijd de stofwisseling met maar liefst 30% verhoogde. Deze toename trad al binnen 10 min op en bereikte een maximum na 30 minuten. Uit een ander onderzoek blijkt dat het drinken van 500ml water voor de maaltijd ervoor zorgt dat je 44% meer gewicht verliest dan dat je deze hoeveelheid niet drinkt.  

Tip 2: Tover de kleinere borden maar tevoorschijn

De tips over gezond eten en meer bewegen komen misschien inmiddels al lang je neus uit. Daarom leek het ons leuk om jou ook een inspirerende psychologische tip mee te geven tijdens het afvallen. Wist je namelijk dat kleinere borden ervoor zorgen dat je minder eten opschept en daardoor dus ook minder grote porties eet? Dit wordt onder andere bevestigd door Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. Volgens hem eet je minder dankzij een zogenaamde optische illusie. Ons eetgedrag wordt namelijk sterk gestuurd door omgevingsprikkels. De grootte van een bord wijst Hermans aan als zo’n prikkel. Daarnaast benoemt hij ook de ingewikkelde Delboeuf-illusie. Met andere woorden; een portie van 350 gram lijkt op een klein bord veel meer dan op een groot bord. Door deze optische illusie eet je van een klein bord minder dan van een groot bord. 

Hoe kan het dan dat we ons verzadigd voelen terwijl we wel minder eten? Volgens Hermans komt dat doordat we voornamelijk met onze ogen inschatten hoe voel we zitten. ‘’Als je bord leeg is, voel je je verzadigd. Ook als dat minder was dan je op een groot bord zou hebben opgeschept. ‘’

Tip 3: Voedingsdagboek, saai maar effectief!

Het bijhouden van een dagboek zal je niet snel associëren met het behouden of aangaan van een gezonde leefstijl. Daarentegen blijkt een eetdagboek een zeer effectief hulpmiddel om af te vallen…Zo kun je goed bijhouden wat je in een gemiddelde week allemaal eet: Er is wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat een voedingsdagboek helpt om je gewichtsdoel te behalen. Aan dit onderzoek namen 1700 mensen deel. Degenen die een eetdagboek bij hielden, waren maar liefst twee keer zo succesvol als degenen, die dat niet deden. 

Tip 4: de GLP-1 methode

Nieuw bij Holland Health Clinic: de GLP-1 methode in de behandeling van overgewicht (BMI > 24). GLP staat voor glucagon-like-peptide en een hormoon dat van nature in de darmen zit. Tijdens het eten stimuleren deze hormonen de alvleesklier tot afgifte van insuline. Het incretine-hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) zorgt er vervolgens voor dat je eetlust vermindert en je langer een voldaan gevoel hebt. Met deze medicatie die de eetlust remt, word je tijdelijk ondersteund in de omschakeling naar een het ‘plant based & healthy fat’ lifestyle. Waarom met medicatie? Omdat wilskracht in deze maatschappij soms niet genoeg is om controle te krijgen. Wat doet de medicatie? De medicatie bootst het effect van het GLP-1 hormoon. Hierdoor heb je langer een voldaan gevoel en minder eetlust. Het wordt tot nu toe voornamelijk gebruikt bij mensen met Diabetes type 2. Het is ook beschikbaar als medicatie voor de behandeling van obesitas. Dit geneesmiddel moet je zelf middels injectie inbrengen. Medicamenteuze begeleiding is mogelijk voor mensen met een BMI > 24 en uitsluitend onder begeleiding door ons team. De basis van het Weight Control Programma is jou helpen om te schakelen naar een ‘plant based & healthy fat’ lifestyle. Dat kan natuurlijk ook zonder medicatie.

Lukt het je niet goed alleen af te vallen? Dat snappen we. Laat ons jou helpen. Boek een Overgewicht Consult en krijg inzicht in jouw persoonlijke situatie en krijg van de arts van Holland Health Clinic een gedegen advies rapport om weloverwogen aan de slag te gaan. Persoonlijk. Betrokken.