Waarom moet de vrouw afzien tijdens de overgang?

Waarom moet de vrouw afzien tijdens de overgang?

 

Heb je last van opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, intense vermoeidheid of vaginale droogte? Voor veel vrouwen is de overgang allesbehalve een lachertje. Sterker nog: uit een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60% van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen te zwaar valt. En algemeen bekend is dat in Nederland ca 80% van de vrouwen in de overgangsfase fysieke klachten ervaart. Ook weten we inmiddels dat veel vrouwen met burn-outklachten helemaal geen burn-out hebben, maar last hebben van (peri)menopauzale hormoonschommelingen.

Tot voor kort was de overgang iets waar je gewoon doorheen moest. In deze drukke tijden is dat ‘even gewoon doorheen gaan’ best lastig voor velen. Waarom moeten miljoenen vrouwen afzien tijdens de overgang? Dit hoeft toch niet nodig te zijn?! Zowel leefstijl aanpassingen en waar nodig hormonale substitutietherapie (of HST) kunnen overgangsklachten sterk verminderen en hebben bovendien preventieve voordelen. Benieuwd of dit voor jou geschikt is?

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Tijdens de overgang, ook wel menopauze, daalt het aantal vrouwelijke hormonen in het bloed aanzienlijk. Deze daling kan leiden tot een aantal vervelende symptomen die je liever niet wilt hebben. Denk hierbij aan:

• Direct: Opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, intense vermoeidheid, veranderingen van de huid en lichaamsbouw, spier- en gewrichtspijn, slaapproblemen en een verlaagd libido.

• Later: Vulvovaginale atrofie (vaginale droogheid, pijnlijkheid en irritatie).

• Veel later: Problemen met hart- en bloedvaten, osteoporose en zelfs dementie.

Niet alle vrouwen ervaren deze vervelende symptomen. Maar voor sommige vrouwen is de overgang een ware ondergang. Leefstijlaanpassingen en Hormonale substitutietherapie (HST), een behandeling voor de overgangsklachten, kunnen de levenskwaliteit daarentegen enorm verbeteren.


Wat is hormonale substitutietherapie?

Tijdens deze therapie worden er natuurlijke of synthetische hormonen gegeven ter vervanging van de hormonen die het lichaam zelf niet meer kan produceren. De behandeling kan bij iedereen er net anders uitzien, dit is afhankelijk van wat het lichaam nodig heeft. Zo zijn er behandelingen die enkel bestaan uit oestrogenen, progesteron of een combinatie van deze twee. 

Hormonale substitutietherapie kan voorkomen in de vorm van een gel, orale of vaginale tabletten, een pleister op de huid of een ring. De meeste preparaten hebben tegenwoordig een lage dosis waardoor het middel traag in het bloed komt. Wij geven de voorkeur aan bio-identieke hormonale substitutie therapie. Welke vorm geschikt is, verschilt van persoon tot persoon; ieder lichaam is nu eenmaal anders.

Is hormonale substitutietherapie geschikt voor mij?
Alles in ons lichaam is verbonden. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl (voeding, alcohol, stress, slaapgebrek, beweging). Daarnaast kan een kleine leefstijlaanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist hormonale substitutie therapie geïndiceerd. De AAYA Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. De Hormone Check duurt circa een uur. Via de metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaalbeeld van jouw huidige hormoonbalans en jouw leefstijl. In een persoonlijk consult met jouw arts. Op deze manier geven wij jou inzicht wat je (eenvoudig) kan aanpassen om klachten te verminderen. Zit je in de overgangsfase en ervaar je symptomen of functionele stoornissen die jouw levenskwaliteit veranderen? Dan kan deze hormonale substitutie therapie de beste oplossing zijn. Ook op dit vlak krijg je dan persoonlijk advies van jouw arts over de verschillende opties. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier jouw Hormone Check

 

Het is feest bij AAYA! Boek je consult in oktober of november 2022 bij onze artsen en ontvang na afloop jouw cadeau (zo lang de voorraad strekt).