Begrijp jij jouw hormonen? Merk je stemmingswisselingen op, heb je last van opvliegers, ervaar je onverklaarbare gewichtstoename of heb je een gejaagd gevoel? Dit kunnen tekenen zijn van een verstoorde hormonale balans. Het is erg fijn én belangrijk om te begrijpen hoe je hormonen functioneren en hoe je ze in balans kunt houden. In dit artikel ontdek je hoe je jouw hormonale gezondheid kunt verbeteren en klachten te lijf kunt gaan.

Wat is een hormonale disbalans?

Een verstoorde hormoonbalans ontstaat wanneer je lichaam bepaalde hormonen in te grote of te kleine hoeveelheden aanmaakt. Een disbalans in je hormonen kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Hormonen zijn simpel gezegd de boodschappers van je lichaam en spelen een belangrijke rol bij het reguleren en coördineren van verschillende lichaamsfuncties- en processen. Je stemming, slaapritme, stressreacties, metabolisme en nog veel meer worden beïnvloed door je hormonen. Deze stoffen worden door klieren zoals de hypofyse, schildklier, bijnieren, geslachtsklieren en andere weefsels geproduceerd en vervolgens via de bloedbaan naar je organen en -weefsels getransporteerd, waar ze hun rol vervullen. Normaal gesproken kan je lichaam je hormoonbalans goed in evenwicht houden. Maar soms raakt dit evenwicht helaas verstoord, wat kan leiden tot allerlei vervelende symptomen.

Symptomen in kaart gebracht

Ja, hormonen kunnen voor vrouwen behoorlijk lastig zijn – mannen lijken er namelijk minder last van te hebben. Hieronder zie je een lijst van veelvoorkomende en uiteenlopende klachten die vooral voorkomen wanneer je hormonen uit balans zijn. Heb je last van een of meerdere van onderstaande symptomen? Dit betekent niet automatisch dat je een hormonale disbalans hebt. Wel is het raadzaam om af en toe je hormoonspiegels te laten controleren. Sommige symptomen zijn mild en onschuldig, terwijl andere kunnen wijzen op chronische aandoeningen. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om een arts te raadplegen. Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een hormonale disbalans:

  • Onregelmatige menstruatie
  • Schommelingen in gewicht
  • Oncontroleerbare eetlust
  • Overmatige dorst
  • Opgeblazen buik en/of spijsverteringsproblemen
  • Huidklachten, zoals acné of eczeem
  • Hoofdpijn/migraine
  • Haarverlies en/of zwakke nagels
  • Stemmingswisselingen
  • Gevoelens van angst of neerslachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid en/of slaapproblemen
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Verlaagd libido
  • Pijn in gewrichten en/of spieren
  • Gevoel van onrust of nervositeit
  • Gejaagd gevoel
  • Opvliegers
  • Koude ledematen

Hoe ontstaat een hormonale disbalans?

Bovenstaande symptomen ervaar je natuurlijk liever niet… Ontstaat een hormonale disbalans zomaar? Zeker niet. Er zijn allerlei verschillende oorzaken van een hormonale disbalans. Zo speelt alleen al je leeftijd een belangrijke rol in dit hormonale verhaal. Zowel tijdens de puberteit als in de menopauze ondergaat je lichaam allerlei hormonale veranderingen. Maar ook blootstelling aan schadelijke stoffen, voedselallergieën en spijsverteringsproblemen kunnen leiden tot hormonale verstoringen. En dan hebben we het nog niet gehad over ziekten zoals diabetes of PCOS. Hoewel veel van bovenstaande oorzaken soms onvermijdelijk zijn, kun je wel aan de slag met een gezonde leefstijl. Wist je dat een ongezonde leefstijl met overmatige consumptie van vet en suiker, veel stress, slaapgebrek en weinig lichaamsbeweging namelijk één van de grootste veroorzakers is van een hormonale disbalans? Gelukkig kun je hier iets aan doen en daar helpt AAYA jou uiteraard graag mee.

Hormonen in balans

  1. Eet gezonde vetten. Vrees niet voor gezonde vetten! Onverzadigde vetten, zoals die in vette vis, noten en avocado's, zijn juist erg goed voor je lichaam én met name voor je hormoonhuishouding. Ze helpen ontstekingen te remmen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en voorzien ons van essentiële vitaminen zoals A, D, E en K. Wat zet ik dan op mijn boodschappenlijstje? Noten, vette vis en avocado's bijvoorbeeld.
  2. Een goed slaapritme. Een goede nachtrust verbetert je afweersysteem, zenuwstelsel, immuunsysteem, stressniveaus, hersenfunctie en hormonale balans. Melatonine, dat je slaap regelt, en groeihormonen, die herstel en groei bevorderen, worden vooral 's nachts aangemaakt. Een gezond slaapritme ondersteunt deze processen en draagt bij aan je algehele welzijn.
  3. Kieskeurig met koolhydraten. Dopamine, een neurotransmitter, komt vrij bij het eten van snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden snel afgebroken tot glucose, wat je bloedsuikerspiegel verhoogt en snelle energie geeft. Hoewel handig voor korte inspanningen, zijn snelle koolhydraten minder geschikt voor langdurige energie. Kies daarom voor onbewerkte producten die je bloedsuikerspiegel geleidelijk verhogen en toch dopamine stimuleren. Denk aan een smoothie met rood fruit, ongebrande noten en amandelmelk.
  4. Sporten. Wil je je goed voelen en je hormonen een boost geven? Ga dan lekker bewegen! Een halfuur per dag actief zijn zorgt voor een endorfine-boost en geeft je een geweldig gevoel. Buiten bewegen geeft je ook nog eens vitamine D. Begin rustig als je niet veel beweegt en vind een activiteit die je leuk vindt en volhoudt. Zo stimuleer je ook je stofwisseling.

Heb je het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat eraan te doen is, hebben we de Hormoon Check ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterolniveau bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in de Hormoon Check. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek dan nu een Hormoon Check. Deze check wordt gedaan door onze leefstijlarts en onze gynaecoloog. Heb je specifieke overgangsklachten? Plan dan het Overgang Consult. Dit consult wordt gedaan door onze overgangsconsulent en onze gynaecoloog. Wij staan voor je klaar!