Mediterrane voeding, yes!

Mediterrane voeding, yes!

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Niet: suiker, zout en een aantal diëten van andere cardiologen. Wel: trage koolhydraten, onverzadigde vetten en het mediterrane dieet. Een interview met cardioloog Annemieke Jansen in het NRC trok onze aandacht. Zij kan als cardioloog pillen voorschrijven maar vertelt haar patiënten veel liever wat een gezonde levensstijl is.

Samen met haar hartpatiënten ging ze opzoek naar mogelijke oorzaken van kortademigheid, benauwdheid en andere kwaaltjes. Al snel realiseerde ze zich dat er een verband tussen voeding en gezondheid was. Iets waar ze tijdens haar opleiding nooit wat over geleerd had. Net als veel andere mensen trapte ze in alle instinkers. Verwarring, misverstanden en misleidingen. Kreten als ‘nul procent suiker toegevoegd’, light, 20% minder vet, etc.

‘Als je kijkt wat levensstijl voor effect heeft op je gezondheid, dat is spectaculair’. Zo kwam Annemieke tot de overtuiging dat van alle dieet- en eetstijlen het mediterrane als gezondste uit de bus komt. Veel groenten, volle granen, vette vis, weinig vlees en gezonde koolhydraten.

Ook de diëtetische analyses en begeleiding van onze diëtist, Marjolein, zijn gericht op het motto ‘leefstijl als medicijn’. Ook zij gelooft in een mediterraan dieet. Waarom?

Het mediterrane dieet is gebaseerd op de traditionele voeding die men in de landen rond de Middellandse zee, zoals Griekenland en Italië, in het jaar 1960 at. Onderzoekers ontdekten dat deze mensen buitengewoon gezond waren, vergeleken met Amerikanen. Zo liepen ze weinig risico op dodelijke ziektes. Uit talrijke studies is gebleken dat het mediterrane dieet tot gewichtsverlies kan leiden en dat het hart- en vaatziektes, beroertes, diabetes 2 en voortijdig overlijden kan helpen voorkomen.

Eettips van Marjolein:

Eet: Groentes, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen, volkorengranen, brood, kruiden en specerijen, vis, schaal- en schelpdieren en extra virgine olijfolie.

Eet met mate: Pluimvee, eieren, kaas en yoghurt

Eet heel nu en dan: Rood vlees

Eet geen: suiker-gezoete dranken, toegevoegde suikers, bewerkt vlees, geraffineerde granen, geraffineerde olie en ander sterk bewerkt voedsel.

Individuele begeleiding bij een diëtist is een fijne en persoonlijke manier om voedingsadvies op maat te krijgen. Samen kunnen we kijken naar welk dieet en leefstijl het beste bij jou past. Klik hier om een afspraak in te plannen met onze diëtiste Marjolein en zie hoe leefstijl jouw medicijn kan worden!