Leefstijlgeneeskunde & beweging (2/3)

Leefstijlgeneeskunde & beweging (2/3)

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Zoals we in deel 1 van deze reeks al benoemden, komt er steeds meer bewijs dat leefstijlinventies potentie hebben. Zo is er een wetenschappelijke bundel opgesteld door een palet van prominente wetenschappers. Hierin zijn een aantal belangrijke bewijzen gebundeld waaruit blijkt dat leefstijlinventies sterk kunnen bijdragen aan gezondheidswinst.

Vorige week hebben we de relatie tussen voeding en leefstijlgeneeskunde toegelicht. Vandaag deel 2: leefstijlgeneeskunde & beweging. Want het is inmiddels bekend dat naast een gezond dieet, een dagelijkse portie lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen ten minste even effectief is als behandeling met medicijnen. Hoe werkt dit?

Hoe zit het?

Verkeerde eetgewoontes, te weinig beweging, te veel stress en te weinig slaap veroorzaken ontregeling van de stofwisseling, met name bij die mensen die daar genetisch gevoelig voor zijn. Wanneer je dus meer eet dan je lichaam nodig heeft, groeit je vetvoorraad wat kan zorgen voor een chronisch, laag gradig ontstekingsproces. Lichamelijke inspanning remt dit ontstekingsproces; te lang (stil) zitten is daarom niet goed.

Daarnaast heeft voldoende beweging een positieve invloed op zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Bewegen kan dus preventief en curatief worden ingezet als interventie in de gezondheidszorg.

Hoewel er dus genoeg bewijs is dat bewegen gezond is voor lichaam en geest, lijkt het of we steeds minder gaan bewegen. Geen geld, geen tijd, geen zin. Hoe kan je ondanks deze excuses toch al meer in beweging komen? Hier een aantal tips waarmee je vandaag al kan beginnen:

1. Kom van je stoel af!

Want zitten is het nieuwe roken. En we doen het gemiddeld zo’n 8,5 uur per dag(!). Een zittend leven verhoogt niet alleen de risico’s op hart en vaatziekten maar heeft ook een slechte invloed op de stofwisseling. Zorg dat je een bureau hebt waar je staand achter kan werken of zet fietsjes neer, organiseer lopende vergaderingen, wanneer je belt doe dit dan lopend en maak van deze nieuwe gewoonten een norm! Niet alleen goed voor je lichaam maar het houd je ook nog eens alert en creatief. Win, win!

2. Clean it up!

Oke, de meeste mensen hebben een hekel aan schoonmaken maar denk er toch eens serieus aan om afscheid te nemen van je schoonmaakster. Uit onderzoek is gebleken dat je met twee uur intensief schoonmaken wel zo’n 600 calorieën kan verbranden. En je hebt ook nog eens een spik en span huis na afloop waar je zelf voor hebt gezorgd, word je toch vrolijk van?

3. Anders wandelen

Wandelen is een makkelijke manier van bewegen. Je hoeft alleen maar de voordeur uit te stappen. Je ziet veel van je omgeving, je laad er mentaal van op en je verbrand veel energie. Toch kan het zijn dat je het alleen wandelen wat saai en eentonig vindt. Vooral wanneer je de hele dag door prikkels krijgt kan het al snel saai aanvoelen. Luister daarom tijdens het wandelen eens een podcast of luisterboek. Voordat je het weet heb je zo een heel stuk gewandeld en je steekt er ook nog wat van op!

Beweeg jij voldoende?

Ben jij benieuwd of jij genoeg beweegt en hoe goed jij op weg bent met je levensstijl? Neem dan contact met ons op om een eerste  consult in te plannen.