Leefstijlgeneeskunde & voeding (1/3)

Leefstijlgeneeskunde & voeding (1/3)

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Er komt steeds meer bewijs dat leefstijlinventies potentie hebben en dat deze medicatie (deels) overbodig maken. Om zorgbestuurders, beleidsmakers en politici positief aan te moedigen is er een wetenschappelijke bundel opgesteld door een palet van prominente wetenschappers. Hierin zijn een aantal belangrijke bewijzen gebundeld waaruit blijkt dat leefstijlinventies sterk kunnen bijdragen aan gezondheidswinst.

Gezien het thema leefstijlgeneeskunde relevanter en actueler dan ooit is hebben wij een wekelijkse reeks gemaakt van de 3 belangrijkste leefstijlgeneeskunde onderwerpen: Voeding, Beweging en Mentale gezondheid. Vandaag starten we met deel 1: Voeding

Voeding is de basis van leefstijlgeneeskunde. De Griekse geneesheer Hippocrates had zelfs al als motto: ‘’Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding’’.

Oertijd

Ons lichaam werkt in feite nog hetzelfde als dat van onze verre voorouders. Hoewel het van nature om kan gaan met schaarste leven we in tijden van overvloed. Na de industriële revolutie werden we namelijk overspoeld met bewerkt en ongezond eten door de voedingsindustrie. Zo komen er ieder jaar duizenden nieuwe producten bij op de markt, boordevol met verborgen suikers. Van nature hebben we de drang om dat allemaal op te eten. Iets dat we hebben overgehouden uit tijden van schaarste, toen er vaak geen eten was.

2020

24 uur per dag hebben we eten binnen handbereik. We hebben geen momenten meer van schaarste en met al die lekkere dingen om ons heen hebben we soms wel 9(!) eetmomenten op een dag. Het probleem is dat ons lichaam dit biologisch niet aankan. We worden ziek en raken uit balans. Leefstijl speelt op die manier een belangrijke rol bij veel welvaartziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten.

Bewijs

Er is genoeg bewijs dat diabetes, hoge bloeddruk en hart en vaatziekten met voeding terug te draaien zijn. Zo blijkt dat Astma in bijna 50 procent van de gevallen samenhangt met overgewicht. Dit geldt ook voor een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Ook blijkt dat diabetes type 2 om te keren is. De helft van de patiënten heeft op den duur, door aanpassing in de voeding helemaal geen medicijnen meer nodig! Ook patiënten met darmaandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen klachtenvrij en soms zelfs medicatievrij worden!

Is het dan zo makkelijk?

Nee, veranderingen in leefstijl zijn nou eenmaal moeilijk door te zetten. Want ja, we zijn nu eenmaal eeuwenlang geprogrammeerd om zo lui mogelijk te zijn en vooral zoveel mogelijk te eten wat er in de buurt is. Geen wonder dat het dus vaak misgaat. We worstelen met het gevolg van interactie tussen genen en leefstijl. Onze genen kunnen we helaas niet aanpassen, maar onze leefstijl wel.

Steuntje in de rug

Heb je een steuntje in de rug nodig om weerstand te kunnen bieden aan ongezonde verleidingen en wil je weten hoe je jouw voedingspatroon positief kan veranderen? Neem dan contact met ons op om een eerste  consult in te plannen.

Vasten

Ook vasten is een uitgelezen therapie als het gaat om het voorkomen van ziekten. Tevens kan het bij veel aandoeningen de genezing bevorderen. Vasten is durven loslaten.
Het ProLon Fasting Mimicking Diet® -ontwikkeld door prof. Valter Longo van de University of Southern California- is een smakelijke, handige en veilige manier van gezond vasten. Met dit nieuwe health concept begeleidt Holland Health Clinic (HHC) cliënten actief naar een gezond gewicht. Geinteresseerd in Prolon? Bestel nu hier jouw 5 daagse vasten programma.

Meer weten over leefstijlgeneeskunde? volgende week lees je alles over leefstijlgeneeskunde & beweging.