Is zitten het nieuwe roken?

Is zitten het nieuwe roken?

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Als je ergens binnenkomt krijg je vaak het verzoek. Neem even plaats of ga even zitten. Een teken van gastvrijheid en heel normaal binnen onze maatschappij. Waarschijnlijk zit je nu ook? Wij Nederlanders brengen heel wat uurtjes zittend door. In de auto, voor de tv, achter je laptop of wachtend.  Steeds meer onderzoek wijst uit dat dit helemaal niet goed is voor ons. Te veel en lang zitten kan leiden tot gezondheidsproblemen, zowel op mentaal vlak (onder andere stress en depressie als op fysiek vlak (onder andere hart- en vaatziekten en diabetes). Wat is nou zo slecht en hoe kan je te veel zitten voorkomen. Wij geven tips! Ga er even voor staan;) Komen ze:

Lopend lunchen of vergaderen

Zorg ervoor dat je je uur pauze echt benut om te bewegen. Loop een rondje met een collega of wanneer het slecht weer is doe je wat oefeningen om even een andere houding aan te nemen. Een vergadering kan je ook prima lopend doen i.p.v. zittend. Ook nog een hartstikke goed voor je creativiteit! Win, win!

Wanneer je thuis werkt toch, ”naar je werk gaan”.

Misschien had je voorheen veel meer beweging omdat je op je fiets naar je werk ging of iedere ochtend een sprintje naar de trein moest nemen. Die beweging mis je nu misschien. Maak er dan een gewoonte van om in de ochtend of na je werk een rondje te lopen.

Maak doelen met anderen in je omgeving

Ga met een collega of vriend(in) de ‘’challenge’’ aan om een aantal stappen te behalen per week of om zoveel minuten per dag te bewegen. Met name wanneer je het met iemand anders doet is het makkelijker vol te houden omdat je elkaar kan aanspreken als de ander zijn afspraken niet nakomt.

Schaf een sta-bureau aan

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat je het beste een uur staand kan werken voor elke twee uur dat je hebt gezeten. Investeer dan ook in een sta-bureau om dit af te wisselen. Je hebt bijvoorbeeld ook plankjes waar je je laptop op kan zetten die je op een zitbureau kan plaatsen.

Zet een wekker

Zet om de twee uur eens een wekker om ervan bewust te zijn dat het weer tijd is om eens op te staan. Met name wanneer je aan het werk bent, ben je al snel geneigd om lange periodes achter elkaar te zitten. Op deze manier leer je je dit gedrag aan.

Bewust worden

Het belangrijkste is dat je je vooral bewust wordt van de hoeveelheid dat je zit. Maak van je kleine veranderingen grote gewoontes om ervoor te zorgen dat je minder zit.

Gebruik een stappenteller of activity tracker

Met een stappenteller of activity tracker is het makkelijk om je aantal stappen (10.000 minstens) bij te houden. Het geeft je inzicht en het motiveert ook nog eens wanneer je het aantal weer eens hebt behaald. De Garmin Vivosmart is bijvoorbeeld een hele fijne activity tracker. Wanneer je bij ons een health check ondergaat krijg je er zelfs een mee die een aantal dagen meet of je genoeg beweegt!