Uit je najaarsdip tips

Uit je najaarsdip tips

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Je kent het gevoel wel. Donkere en korte dagen. Je paraplu is je grootste vriend. Je winterkleren komen weer uit je kast. En dan zitten we ook nog in een periode die voor ons allemaal onzeker is. Het is typisch herfst. Maar hey! Herfst heeft ook een hoop voordelen. Een aantal happy tips voor jou om te genieten van het najaar, uit je najaarsdip!

1. Maak wandelingen en ga mee met het seizoen

Juist nu is het goed om vaak de natuur op te zoeken en buiten te zijn. Een heerlijke wandeling in de natuur geeft energie en zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Maak hier dus ook tijd voor en kijk eens bewust om je heen hoe mooi de omgeving veranderd in dit seizoen. De herfst is een overgangsperiode en door veel buiten te zijn en dit waar te nemen wordt het van nature makkelijker om met deze overgang mee te gaan. Denk na over de afgelopen periode, wat heb je allemaal geleerd en gedaan en schud in jouw hoofd ook alle loszittende blaadjes van je af. Door veel buiten te zijn ga je makkelijker in de mee in de ritmes van de seizoenen.

2. Maak van je huis een spa

En dan bedoelen we niet dat je permanent je hele huis hoeft te verbouwen. Maar maak het gezellig thuis. Vooral nu je er veel tijd spendeert. Kaarsjes aan. Geurstokjes in huis. Heerlijk muziekje op en verwen jezelf eens met een maskertje, voetenbadje of een lekkere scrub. Ook heerlijk om met je kinderen en/of partner te doen. Geef je over aan de koude, donkere avonden.

3. Ga op tijd naar bed en sta iets eerder op

Opstaan wanneer het buiten nog pikdonker is vinden maar weinig mensen een pretje. Zet dan ook wat eerder de wekker zodat je rustig aan wakker kan worden. Schaf een wake-up light aan om op een natuurlijke manier en het geluid van fluitende vogeltjes wakker te worden. Douche uitgebreid en zorg dat je rustig aan met je dag kan starten. Werk je vanuit huis? Blijf niet de hele dag in je jogging hangen maar kleed je leuk aan en doe je best om mooi voor de dag te komen. Je zal je alleen maar beter voelen! En voor de echte diehards onder ons, ga in de ochtend sporten en zie hoe mooi de zon opkomt. . 

4. Neem de tijd om lekker en gezond te koken

Met thuiswerken hebben we meer vrije tijd! Waar je normaal minstens een uur per dag reistijd had, kan je deze tijd goed benutten om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Wat dacht je van een stoofpotje met de geur van kruiden. Kaneel, gember, nootmuskaat. Deze ruiken niet alleen lekker maar zijn ook nog eens supergezond. Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking, gember is goed voor je immuunsysteem en nootmuskaat is goed voor je spijsvertering.

5. Denk aan leuke vooruitzichten

Misschien niet makkelijk in deze onzekere periodes om naar veel leuke uit te kijken gezien we niet veel kunnen plannen, maar juist nu een mooie kans om voor jezelf doelen te stellen. Een renwedstrijd in het voorjaar, een nieuwe taal leren of algemeen gezonder gaan leven. Juist tijdens deze winterperiode een geschikte manier om naar een doel te werken. Een jaarlijkse Health Check kan jou inzicht geven aan welke punten jij deze winter het beste aandacht kan schenken. Wanneer je er voor jezelf een einddatum aan hangt is het ook makkelijker om naar deze doelen toe te werken.

6. Vitamine D

Vitamine D is heel belangrijk en deze halen we met name uit zonlicht. Een tekort kan een lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Het is in Nederland voor iedereen aan te raden vitamine D te suppleren in de wintermaanden, omdat de straling van de zon niet sterk genoeg is.

Vette vis een goede bron van vitamine D. De gemiddelde Nederlander eet echter te weinig vis. Daarnaast wordt er vaak vitamine D toegevoegd aan smeerboter en bak- en braad producten. We eten gemiddeld minder brood en dus minder smeerboter. Ook bakken we vaak met weinig vet en vervangen we de traditionele bakproducten voor olie. Vitamine D wordt ook wel de zon vitamine genoemd, omdat het lichaam met behulp van zonlicht zelf in staat is deze vitamine aan te maken.. Als je gevoelig bent voor een herfstdip kun je hier zeker baat bij hebben. Ga natuurlijk wel verantwoord om met voedingssupplementen. Ga daarnaast zo veel mogelijk naar buiten!

Ondanks dat het voor ons allemaal een gek jaar is, probeer vooral in deze tijden extra te genieten van je huis, de natuur en de mensen in je omgeving. Juist nu een mooie periode om te reflecteren en stil te staan bij de kleine dingen, je losse blaadjes af te schudden en aan een ‘’nieuw seizoen’’ te beginnen!