Hoe verlaagt sporten het rustmetabolisme van obesitas patiënten?

Hoe verlaagt sporten het rustmetabolisme van obesitas patiënten?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Uit onderzoek is gebleken dat als mensen meer gaan bewegen, hun calorieverbruik in rust afneemt. Dit effect is vooral zichtbaar bij obesitas patiënten; dat blijkt uit analyse van gegevens van zo’n 1750 mensen. Dit zorgt ervoor dat de winst van het extra calorieverbruik tijdens het sporten deels teniet wordt gedaan. Benieuwd hoe sporten het rustmetabolisme van mensen met obesitas kan verlagen? Lees dan zeker verder.

Wat is het metabolisme nu eigenlijk?

Metabolisme, ofwel stofwisseling, is een term die verwijst naar alle chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Hoe sneller je stofwisseling, des te meer calorieën je lichaam nodig heeft en des te sneller je dus kunt afvallen (mocht je dit willen). Sommige mensen kunnen nu eenmaal veel eten zonder aan te komen, terwijl anderen juist aanleg hebben.

Gewichtsverlies tijdens het sporten

Sommige mensen verliezen eenvoudig gewicht door te bewegen, bij andere mensen is dit effect nauwelijks te zien. Dit effect wordt deels veroorzaakt door compensatie-mechanismes, bijvoorbeeld dat mensen uiteindelijk meer eten omdat ze meer trek krijgen na het sporten. Er blijkt echter nog een ander mechanisme mee te spelen. Veel beweging leidt ertoe dat het rustmetabolisme vermindert. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het totale energieverbruik uiteindelijk minder toeneemt dan voorheen gedacht.

Obesitas en het rustmetabolisme

Met name bij obesitas patiënten reageert het rustmetabolisme sterker. Uit het onderzoek is gebleken dat bij hen het energieverbruik in rust nog meer afnam. De extra verbrande calorieën waren nog maar voor 50 procent terug te zien in het totale energieverbruik van de obesitas patiënten. Dit kan een mogelijke verklaring zijn voor het feit dat mensen met obesitas soms niet afvallen door meer te sporten.

Verhoog je metabolisme met volkoren granen

Onderzoekers van de Tufts University hebben onlangs bewezen dat volkoren granen zorgen voor extra verlies van calorieën en de verhoging van het metabolisme. De onderzoekers hielden 8 weken lang verschillende zaken bij, zoals het rustmetabolisme, calorieën in ontlasting, honger en verzadiging. De deelnemers van het volkoren-dieet bleken dagelijks gemiddeld 100 calorieën meer te verbranden dan de deelnemers zonder volkoren-dieet. De onderzoekers van de Tufts University ontlenen dit aan een verhoogd rustmetabolisme en een verhoogd verlies van energie via de ontlasting.

Eet voldoende calorieën

Wanneer je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, gaat je lichaam zich beschermen tegen een komend tekort. Hierdoor zal je metabolisme vertragen om zo energie voor het lichaam te sparen. Je lijf zal zuiniger omgaan met iedere calorie en zal sneller geneigd zijn om energie op te slaan. Lukt dit niet of is dit onvoldoende voor het lichaam? Dan begint je lijf met de verbranding van spierweefsels. Dit is absoluut geen goede zaak, want minder spierweefsel zorgt voor een nog tragere stofwisseling. Wil je weten hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft? Bereken dit dan met de volgende formule.

Formule voor vrouwen

65 + (9,6 x gewicht in kg) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd in jaren) – Vermenigvuldig de uitkomst met je activiteit factor.

Formule voor mannen

66 + (13,7 x gewicht in kg) + (5x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren) – Vermenigvuldig de uitkomst met je activiteit factor

Activiteitfactor:

  • 1,2 – sport nooit, kantoorbaan
  • 1,375 – sport licht, 1 tot 3 dagen per week
  • 1,55 – sport gemiddeld, 3 tot 5 dagen per week
  • 1,725 – sport hard, 6 tot 7 dagen in de week
  • 1,9 – sport hard en fysieke baan zoals sportleraar, 7 dagen per week soms twee keer per dag