Hoe ontstaat huiduitslag en hoe kom je ervan af?

Hoe ontstaat huiduitslag en hoe kom je ervan af?

Het kan iedereen helaas overkomen; irriterende rode en jeukende bultjes die uit het niets tevoorschijn komen en ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit noemen we huiduitslag. Maar wat is huiduitslag nu precies? Wat is de oorzaak van deze vervelende uitslag? Maar nog belangrijker; wat kun je ertegen doen? In dit artikel helpen we je op weg zodat je precies weet met wat voor type huiduitslag je te maken hebt. Benieuwd hoe jij van je huiduitslag afkomt? Lees dan zeker verder….


Om te beginnen: wat is huiduitslag?
Huiduitslag is simpelweg de algemene benaming voor hetgeen je zit als er een plotselinge verandering optreedt aan de huid, waarneembaar als bultjes, schilfers, rode vlekken of andere klachten. Deze uitslag kan overal op je lichaam voorkomen, zowel volwassenen als kinderen kunnen hier last van hebben. Fijn om te weten is misschien dat huiduitslag opzichzelf geen ziekte is maar vaak veroorzaakt wordt door een onderliggende boosdoener. Het is daarom belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van jouw huiduitslag is zodat je weet hoe je het moet behandelen. Heb je last van irriterende, jeukende en/of rode uitslag en vertrouw je het niet helemaal? Maak je je zorgen en heb je ook andere vervelende klachten? Twijfel dan zeker niet én raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Veelvoorkomende symptomen
Huiduitslag is waarneembaar als een plotselinge en abnormale verandering in de huidskleur en/of de textuur ervan. Deze symptomen zijn over het algemeen het gevolg van een onderliggende ontsteking die tal van oorzaken kan hebben. Er zijn veel soorten huiduitslag te noemen, denk hierbij aan eczeem, acné maar ook stressuitslag. Veel vormen van huiduitslag worden ook veroorzaakt door een allergische reactie op bijvoorbeeld je huidverzorgingsproduct. Let op: ervaar je de onderstaande symptomen, maak dan snel een afspraak met je huisarts:

  • Koorts of hevige pijn
  • Wijdverspreide uitslag
  • Lang aanhoudende uitslag
  • Paarse plekken op de handen en voeten
  • Een cirkelvormige uitslag die kan duiden op de ziekte van Lyme
  • Blaarvorming


Hoe ontstaan huidklachten
Huiduitslag kan door allerlei verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn: infectieziekten (de mazelen, waterpokken, etc.), ontstekingsziekten (eczeem, hooikoorts en zonneallergie), medicatie, warmte-uitslag maar ook te strakke kleding en insectenbeten kunnen huiduitslag veroorzaken. Wist je dat stress ook een grote boosdoener is voor jouw huid. De effecten van stress gaan veel verder dan alleen emotionele labiliteit. Haaruitval, gewichtstoename en dus huiduitslag kunnen symptomen zijn van langdurige stress. Daarnaast kan stress bestaande huiduitslag zoals eczeem en psoriasis juist verergeren. Doe dus vooral rustig aan en maak je niet te druk. Neem af en toe lekker een momentje voor jezelf en denk aan je gezondheid.

Van eczeem tot acné, roodheid of schilfers. De irritatie, jeuk, pijn en/of zichtbaarheid van de klachten op het grootste orgaan van jouw lichaam zijn erg vervelend. Grote kans dat je verschillende zalfjes, crèmes, huidtherapie, of zelfs laserbehandelingen geprobeerd hebt. Maar het blijft een lange en complexe zoektocht naar een echt goed werkende oplossing. Wat veroorzaakt nu eigenlijk jouw huidklachten? Wist je dat veel van jouw klachten hoogstwaarschijnlijk behandeld kunnen worden en mogelijk zelfs voorkomen worden door een (voor jou) juiste gezonde leefstijl. Benieuwd welke gezonde leefstijl jou helpt om van je huidklachten af te komen? Boek hier jouw huidklachten-consult.