De straten bedekt met een laagje sneeuw, beslagen ramen en een warme kop chocolademelk. Moet jij er ook nog even niet aan denken aangezien de herfst in Nederland dit jaar behoorlijk verregend is? Met als gevolg dat je huid door het binnen zitten ook droger wordt en deze wel wat extra zorg kan gebruiken. Daarom geven wij jou vijf tips voor een stralende huid in de winter.

Waarom is mijn huid zo droog?

In de winter wordt je huid droog vanwege de combinatie van koude, droge buitenlucht en verwarmde, droge binnenlucht. Zelfs mensen met gecombineerde of vette huidtypen kunnen last hebben van droogheid, roodheid en andere huidproblemen in deze periode. Lekker warm douchen tijdens de wintermaanden kan het probleem verergeren. Typische symptomen van een "winterhuid" zijn een vochtarme huid, roodheid, strakheid, schilferigheid en een oncomfortabel gevoel. Gelukkig kun je met een aangepaste huidverzorgingsroutine, zoals het gebruik van rijkere crèmes en hydraterende producten, je huid comfortabel en zacht houden tijdens de wintermaanden. Dit zijn de tien tips en favoriete producten van onze artsen.

Tien tips van de expert

Tip 1: Exfoliëren

Exfoliëren is essentieel voor de droge en vermoeide huid. Dit proces, uitgevoerd met een peelingproduct met fruitzuren, verwijdert opgehoopte dode huidcellen. Een exfoliant op basis van zuren verwijdert de dode huidcellen en de celvernieuwing wordt versneld. Alleen al het verwijderen van de dode cellen laat de huid meer stralen, maar de peeling maakt je huid ook schoner en sterker. Mits gedaan in de juiste frequentie, passend bij je huid. Vraag hiervoor advies aan jouw AAYA arts.

Tip 2: Bescherm je huid met een rijke dagcrème met SPF

Drie belangrijke kenmerken van een dagcrème zijn: bescherming, regeneratie en versteviging. Endocare Tensage Day Cream SPF30 is een dagcrème die deze drie voordelen biedt. Deze snel absorberende crème richt zich op het verminderen van rimpels en het herstellen van de stevigheid van de huid. Bovendien is deze crème geschikt voor drogere huidtypen vanwege de hydraterende formule. Het actieve ingrediëntencomplex in deze crème heeft als doel de collageensynthese op verschillende niveaus te verbeteren, wat resulteert in hoogwaardig collageen en een drievoudig, verstevigend effect op de huid. De dagcrème bevat ook SPF 30 UVA/UVB-filters om de huid te beschermen tegen schadelijke zonnestraling. UV-straling kan namelijk het hele jaar door schadelijk zijn, vooral wanneer het wordt weerkaatst door sneeuw.

Tip 3: Een voedende nachtcrème

Heb je normaal al een droge huid? Dan kan dit in de winter helaas alleen maar erger worden. Een hydraterende nachtcrème in je huidverzorgingsroutine kan deze droogheid verminderen, waardoor je met een glowy huid wakker wordt. Voeg bijvoorbeeld de AAYA No-Nonense nachtcrème toe voor een gehydrateerde en stralende huid. Een andere tip: douche niet elke dag, maar om de dag of 2x per week. Zeker als je last hebt van jeuk door droge huid kan dit enorm helpen.

Tip 4: Vitamine C-serum

Het gebruik van vitamine C heeft diverse positieve effecten op de huid. Ten eerste helpt het bij de vermindering van vrije radicalen die worden veroorzaakt door factoren zoals zonlicht en luchtvervuiling, wat de huidveroudering tegengaat. Bovendien heeft vitamine C exfoliërende eigenschappen, waardoor het oppervlakkige pigmentvlekken kan verminderen, de huidtint kan egaliseren, fijne lijntjes minder zichtbaar kan maken en de huid kan herstellen. Deze vitamine is geschikt voor zowel gevoelige als droge huidtypen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vitamine C de vorming van collageen stimuleert, wat bijdraagt aan een stevige en volle huid. Probeer daarom zeker eens dit vitamine C-serum! Een vitamine C serum moet lucht- en lichtdicht bewaard worden en een voldoende hoge dosering hebben. Daarom zijn wij fan van dit Endocare serum.

Tip 5: Vitamine A (retinol)

In de herfst- en wintermaanden is het effectief om vitamine A (retinol) in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Vitamine A versnelt namelijk de celvernieuwing van de huid en kan poriën ontstoppen, hyperpigmentatie verminderen en fijne lijntjes en rimpels minimaliseren. Het risico op bijwerkingen zoals huidgevoeligheid en schilfering is lager in vergelijking met het gebruik van retinol in de lente of zomer, wanneer de UV-straling sterker is. Dit maakt de koude wintermaanden een gunstige periode om retinol te gebruiken. Let op: gebruik geen vitamine A of retinol als je zwanger bent of zwanger wil worden.

Een goede huidverzorgingsroutine is van belang voor een gezonde, stralende en gebalanceerde huid in de winter. Je huid is je visitekaartje. Maar hoe kan je dit het beste doen zonder eindeloze behandelingen en verschillende dure producten? Er zijn zoveel huidverzorgingsproducten op de markt, dat het soms lastig is om iets te vinden dat goed bij je huid past. En als je last hebt van acné of rosacea heb je weer net andere producten nodig dan als je last hebt van huidveroudering. Wil je weten wat bij jou past? Bij het Skin Care Consult bekijken we jouw huid en geven we jou persoonlijk advies, zodat je nooit meer hoeft te strugglen met jouw huidverzorgingsroutine.