Hij is cosmetisch arts bij AAYA Amsterdam, 36 jaar oud en woont in Amsterdam. Voordat Joost bij AAYA kwam, heeft hij lang in de plastische chirurgie gewerkt in een ziekenhuis. Maar na zijn aanstelling bij de opleiding merkte hij dat dit niet de voldoening gaf die hij zocht. Joost voelde zich naar eigen zeggen beperkt in zijn keuzes en miste de vrijheid. Hij besloot te stoppen en werkte vervolgens anderhalf jaar in een Franse kaaswinkel in Amsterdam, waar hij zijn passie voor koken en bourgondisch eten verder ontwikkelde. Maar omdat het bleef kriebelen om weer iets te doen binnen de geneeskunde, vond hij werk bij de GGD op de SOA-poli. En hoewel dat goed beviel, merkte Joost dat hij nog steeds werd aangetrokken door het esthetische aspect van de geneeskunde. Uiteindelijk kwam hij via een collega arts in contact met de artsen van AAYA en daar viel alles op zijn plaats.


Had je altijd al interesse in de cosmetische geneeskunde?
“Zeker, ik merkte in de plastische chirurgie dat je nauwkeurig de structuur van een specifiek lichaamsdeel bestudeert en hoe dat harmonieert met de rest. Ik heb me hier al lang mee beziggehouden, vooral door het bestuderen van gezichten en de verhoudingen daartussen. Hierdoor heb ik een duidelijk idee ontwikkeld van wat ik esthetisch mooi vind.”


Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?
“Momenteel focus ik me op een aantal specifieke behandelingen bij AAYA. Wekelijks observeer ik ook bij de behandelingen van Marguerite, zodat ik op een juiste en bewuste manier leer om de AAYA-methode eigen te maken. Het proces begint altijd met een intakegesprek, waarin ik focus op de wensen van de cliënt. Daarna zoek ik een behandeling die medisch haalbaar is en aansluit bij de persoon en mijn eigen visie.”


Voer jij alleen behandelingen uit waar je achter staat?
“Absoluut! Het is daarbij wel belangrijk om goed te zoeken naar de juiste manier om iets te verwoorden. Als ik persoonlijk niet overtuigd ben van een cosmetische ingreep, zal ik deze ook niet uitvoeren. Bij AAYA doen we niet altijd wat je vraagt, maar doen we wat nodig is om balans in je gezicht te behouden. Op deze manier blijf je altijd je prachtige zelf en straal je. Mijn toewijding ligt in het bieden van behandelingen waar ik volledig achter sta en waar ik geloof dat ze echt een positieve impact kunnen hebben op de cliënt. Het motto van AAYA is niet voor niets ‘Prachtig en krachtig tachtig worden.’”


Wat is volgens jou het verschil in cosmetische behandelingen bij mannen en vrouwen?
“Behandelingen voor zowel mannen als vrouwen vertonen vaak overeenkomsten. Ik ben van mening dat we tegenwoordig niet meer zo’n rigide kijk op man-vrouw moeten hebben. Zelfs de traditionele man-vrouwverhouding lijkt te veranderen, zelfs in termen van gezichten en esthetiek. Dit is belangrijk, omdat het mensen die zich niet volledig man of vrouw voelen de mogelijkheid biedt om zich ook bij ons begrepen en geaccepteerd te voelen.”


Zie je een stijging in het aantal mannen dat naar AAYA komt?
“Ik geloof dat de acceptatie en participatie in het algemeen toenemen en steeds meer mensen zich hierbij aansluiten. Veel mannen worden geïnspireerd door de aanbevelingen en ervaringen van hun vriendinnen. Daarnaast zijn er ook mannen die uit eigen motivatie een cosmetisch geneeskundige behandeling ondergaan. Bijvoorbeeld om minder last te hebben van hangende wenkbrauwen of mondhoeken.”


Sta jij achter de holistische benadering van AAYA?
“In de wereld van cosmetische geneeskunde draait alles om harmonie. Het is van essentieel belang dat het gezicht in perfecte balans is. Het veranderen van één element kan de natuurlijke schoonheid verstoren. Daarom is het belangrijk om naar alle aspecten te kijken. Bovendien is het van waarde om iemands persoonlijkheid en emotionele welzijn in overweging te nemen. We moeten niet zomaar iets aanpassen, maar ook aandacht besteden aan de leefstijl. Het is belangrijk om te kijken of er mogelijkheden tot verbetering zijn. Bij AAYA zijn we vastberaden om die te ontdekken.”


Denk je dat cosmetische behandelingen bijdragen aan het bevorderen van zelfvertrouwen en je algehele gezondheid?
“Dat vind ik een boeiende vraag. In bepaalde gevallen denk ik zeker dat het waar is, omdat ik geloof dat we mensen op de lange termijn enorm gelukkig kunnen maken. Telkens weer zie ik mensen met een stralende glimlach de kliniek verlaten. Uiteraard moeten we altijd de mentale toestand van iemand in gedachten houden. Als iemand zich niet goed voelt, vol onzekerheid zit, kunnen behandelingen dit niet per se oplossen. Het is van belang om de inschatting te maken van hoe iemand zich voelt, en wanneer iemand zich goed voelt, kan die persoon oprecht gelukkig worden. Bovendien zijn er ook talloze functionele behandelingen, zoals het verlichten van migraine, hoofdpijn en tandenknarsen.”


Wat kunnen mensen verwachten van een behandeling bij AAYA?
“Tijdens het kennismakingsgesprek is het van belang dat een cliënt zich bewust is van zijn of haar eigen gevoelens. Overweeg eens om naar de ervaringen te vragen van anderen die al eerder bij AAYA zijn geweest, aangezien zij waardevolle inzichten kunnen bieden. Vertrouw daarnaast op je intuïtie en beleef zelf hoe het is om bij AAYA in de kliniek te zijn. Luister naar je innerlijke stem en als er twijfel is, neem dan geen overhaaste beslissingen. Het is essentieel dat je je comfortabel voelt bij onze artsen. Gedurende alle behandelingen zullen we duidelijke richtlijnen geven over wat je wel en niet moet doen voor en na de behandeling, om zo het beste resultaat te behalen.”


Zijn er misvattingen over cosmetische behandelingen bij mannen?
“Die zijn er zeker! Hoewel het percentage mannen dat zich laat behandelen nog steeds lager is dan het percentage vrouwen, groeit dit percentage gestaag. Bij AAYA is dit aantal het afgelopen jaar zelfs verdubbeld. Ik ben echter overtuigd van de voordelen die bepaalde ingrepen mannen kunnen bieden. Ik zie regelmatig mannen die blij zijn met de resultaten van botox en fillers. Deze behandelingen kunnen ervoor zorgen dat ze er frisser, jonger en meer uitgerust uitzien. Af en toe krijg ik wel eens een vreemde reactie, waarbij mensen het als te commercieel beschouwen en denken dat ik onnodige ingrepen uitvoer. In zulke situaties ga ik niet in discussie, maar geef ik juist aan waarom ik zo enthousiast ben over mijn werk en waarom het me voldoening geeft.”


Wat adviseer je mensen die twijfelen over een cosmetische behandeling?
“Vertrouw op je intuïtie. Onze kliniek biedt een fijne sfeer die veel mensen aanspreekt. Wij respecteren jouw vraag en bieden uitsluitend behandelingen aan die natuurlijk zijn en waar wij volledig achter staan. In deze omgeving voel ik me volkomen op mijn gemak en ik geloof dat het essentieel is om te onderzoeken of deze kliniek ook bij jou past.”


Wat zou je graag nog willen leren?
“In het verleden heb ik al veel ooglid correcties uitgevoerd in het ziekenhuis, maar ik zie een nieuwe kans hiervoor bij AAYA. Hier kan ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en uitbreiden. Ik ben gepassioneerd over huidverzorging en ik wil hier graag meer over leren. Naast het bieden van uitstekende zorg, wil ik graag mijn kennis vergroten op het gebied van huidtherapie. Het intrigeert me ook hoe voeding en supplementen invloed kunnen hebben op onze huid. Er is zoveel te ontdekken en ik ben vastberaden om mijn expertise te verbreden en anderen te helpen bij het bereiken van een gezonde en stralende huid.”

Je huid is je visitekaartje meent Joost. En een goede huidverzorging en routine is van groot belang voor een gezonde, stralende en gebalanceerde huid. Maar hoe kan je dit het beste doen zonder fratsen en verschillende dure producten? “Er zijn zoveel huidverzorgingsproducten op de markt, dat het soms lastig is om een product of routine te vinden die goed bij je huid past.” Wil je weten wat écht bij jou past? Bij het AAYA Skin Care Consult bekijken we jouw huid en geven we jou advies en informatie over jouw ideale Skin Care Routine thuis. Wil je meer weten? Plan jouw Skin Care Consult bij dokter Kim of dokter Joost!