Hoe ga je om met het verborgen leed dat de OVERGANG heet?

Hoe ga je om met het verborgen leed dat de OVERGANG heet?

Dat de overgang gepaard gaat met symptomen als opvliegers, hevig transpireren en vermoeidheid, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat minder mensen weten is dat de stofwisseling van vrouwen in de overgangsleeftijd vertraagt, angsten en depressieve gevoelens de overhand kunnen nemen en je hart- en bloedvaten verslechteren. Deze klachten kunnen soms zo heftig worden dat vrouwen thuis komen te zitten. Maar wat nu? Is hier iets tegen te doen?! Absoluut; er is zeker iets tegen te doen. In dit artikel geven we je nuttige tips om die hormonale achtbaan te weerstaan. 

‘Het gaat wel over dacht ik’

Veel vrouwen houden zich groot en willen het liefst aan niemand laten merken waar ze mee zitten. Denk jij dat je je aanstelt? Maar voelt het wel vaak alsof er een onverklaarbaar gevoel door je heen raast? Zit je niet lekker in je vel? En twijfel je aan jezelf? Niet doen! Het is juist heel fijn en belangrijk om er met iemand over te praten. Wees niet bang dat je wordt weggezet als een zeurpiet, want dat ben je absoluut niet! Het is juist ontzettend fijn om er met iemand over te sparren en erachter te komen dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Sterker nog… Wist je dat 1,5 miljoen vrouwen in Nederland tussen de 40 en 50 jaar jaarlijks te maken hebben met de overgang? Maar liefst 80% van hen heeft hierbij last van slaapproblemen, hartkloppingen, opvliegers, concentratieproblemen, depressieve gevoelens en/of angstaanvallen. 30% van deze vrouwen komt helaas zelfs thuis te zitten omdat de klachten zo hevig zijn. 

Hoe maak je jouw overgang bespreekbaar?

Je kan de overgang helaas niet stilzetten, stoppen of overslaan. Wel kan je ervoor zorgen dat je deze periode zo goed en stabiel mogelijk doorkomt. En één van de meest bruikbare tips hierbij is om jouw overgang bespreekbaar te maken. Je valt je familie, vrienden en collega’s er liever niet mee lastig. Maar als je voor de zoveelste keer iets vergeet, in een hemdje loopt als het buiten 3 graden is of geprikkeld reageert, dan wordt het lastig om niets aan hen uit te leggen. Hoe fijn zou het juist zijn als zij een beetje begrip kunnen krijgen en dat het duidelijk voor hen is dat je in de overgang zit. Met de onderstaande drie tips zul je het jezelf een stuk makkelijker maken. 

Tip 1: Waarmee kan je geholpen worden?

Zorg voor jezelf in deze fase. Waar heb je het meeste baat bij? Ervaar je bijvoorbeeld slaapproblemen en zou je het fijn vinden om een uurtje later te beginnen op je werk? Overleg dit dan met je werkgever. Ga op deze manier na welke overgangsverschijnselen jou het meeste storen hoe je hierbij geholpen kan worden. Bespreek dit met de mensen om je heen (ook thuis); er zijn vast en zeker aanpassingen mogelijk!

Tip 2: Vertrouwen 

Probeer jouw overgangsverschijnselen begrijpbaar te maken voor de mensen om je heen. Kijk of je voorbeelden kan bedenken waarin mensen zich kunnen verplaatsen, zo verkrijg je meer begrip. Geef bijvoorbeeld aan waarom je de laatste tijd een stuk minder energie hebt

Als je in de overgang zit kun je anders reageren op de mensen om je heen. Dit is vervelend voor jou maar ook voor hen. Door bespreekbaar te maken hoe je je voelt, wat je dwarszit en waardoor het komt, zullen mensen meer begrip voor je hebben. 

Tip 3: Wat verwacht je van anderen?

Naast dat het heel goed is om de mensen om je heen in vertrouwen te nemen, is het ook belangrijk om aan te geven wat je van hen verwacht. Misschien hebben zij het gevoel dat ze je op een bepaalde manier moeten helpen maar dat ze niet zo goed weten hoe. Misschien is een ‘beetje begrip’ het enige wat je hen verwacht…. Door uit te spreken wat je van de mensen om je heen verwachten kunnen zij jou beter helpen en zal de situatie voor beide partijen gemakkelijker worden. 

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke hormonen, kan er ook sprake bijvoorbeeld zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert of verhoogde suikerspiegels. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht als team (arts, orthomoleculair voedingsdeskundige, psycholoog, bewegingswetenschapper) met een holistische blik. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.