Het bewijs: bewegen helpt tegen veroudering

Het bewijs: bewegen helpt tegen veroudering

Onderstaande foto schetst een heftig beeld van wat er gebeurd als je echt te weinig beweegt. Sarcopenia heet het degeneratieve verlies van spiermassa, kwaliteit en kracht. Dit wordt direct in verband gebracht met ouder worden. Dit verlies aan kracht heeft een direct verband met de kwaliteit van het leven.  Zo kan je naarmate je ouder wordt last krijgen van het zogenaamde ‘kwetsbaarheids syndroom’ .

Na je 50e levensjaar verlies je automatisch tussen de 0,5% en 5% spiermassa, spierkracht en spierkwaliteit per jaar. Hiervoor zijn een aantal redenen. Door het ouder worden wordt de hoeveelheid anabole hormonen lager waardoor er minder signalen afgegeven om spiermassa te creëren. Dan is er dus een verminderde respons op een impuls zoals krachttraining. Ook wordt de kwaliteit van het spierweefsel minder, dit komt omdat veroudering littekenweefsel veroorzaakt. Dit process heet fibrosis en daar kan weinig aan gedaan worden.

De groeifactor Myostatine heeft een remmende werking op de creatie van spiermassa. De hoeveelheid van deze groeifactor wordt gelukkig niet bepaald door je leeftijd maar juist door de mate van activiteit die jij onderneemt! Hier kan je zelf dus iets aan doen, want des te minder je beweegt, des te meer van deze destructieve  groeifactor wordt er aangemaakt!

Kom dus nu direct van die bank af en ga bewegen. Hieronder zie je het bewijs.