Health is the new Wealth

Health is the new Wealth


Misschien heb je het zelf al gemerkt: er waait een gezonde wind door Nederland. Het is bonton om te vertellen hoe bewust en verstandig je leeft. De tijd van ‘drukdrukdruk’ is voorbij. Het nieuwe opscheppen gaat over je fitheid en het hebben van geen stress. Tijd hebben is de nieuwe luxe. De afgelopen tientallen jaren hebben we voldoende materie om ons heen verzameld, alles is 24/7 te koop. Het enige dat echter niet te koop is, is gezondheid. Met alle ontwikkelingen in de medische zorg wordt dat steeds duidelijker. We weten ook steeds meer en beter hoe onze huidige leefstijl de gezondheid op langere termijn beïnvloedt. En dat helaas niet alle ziekten zijn te voorkomen. Dus stap ook uit de
rat race en kies voor een gezond en mindful leven, want in beweging, voeding en rust vind je gezondheid en geluk. Holland Health Clinic juicht deze nieuwe trend toe en wil je graag inspireren op weg naar deze nieuwe rijkdom.

Laat je inspireren

Must do #1: Vanzelf wakker worden

Niets is een fijner begin van de dag dan uit jezelf wakker worden. Als je lichaam en geest zijn uitgerust, gaan vanzelf je ogen open voor de nieuwe dag. Geen gillende wekkers, piepende telefoon, nee puur je lichaam zelf kiest het moment waarop je klaar bent voor de frisse morgen. Het recept? Zorgen dat je geest en lichaam uitgerust zijn. En dat kost tijd, want in deze maatschappij worden we gepusht tot ons maximum. Met name de bijnierschors heeft daar onder te lijden, want deze moet continu cortisol aanmaken om je te helpen met alle stress te handelen. Het verminderen van cortisol in je lichaam gaat niet van de een op de andere dag, hiervoor moet je letterlijk de tijd nemen. Wist je dat we cortisol levels tot 3 maanden terug kunnen meten uit je haren?

Must do #2: Know your numbers

Weet jij wat je normale bloeddruk of cholesterolgehalte is? Hoe je schildklier, lever en andere organen functioneren? Leefstijl gerelateerde ziektes ontstaan niet van de een op de andere dag, maar sluipen er heel langzaam in. Tot een jaar of 40 gaat alles eigenlijk wel goed, na deze leeftijd kan het lichaam langzaam gaan piepen en kraken. Weten wat jouw eigen normaalwaardes zijn in combinatie met leefstijl analyse helpt bepaalde trends op te sporen die niet ideaal zijn voor jouw gezondheid. Was bijvoorbeeld jouw glucose op 30 jarige leeftijd altijd 4 en is deze op 45 jarige leeftijd 5,5, dan vallen beide officieel nog binnen de medische normaalwaarde, maar voor jou persoonlijk ben je wel 1,5 punt gestegen. Naar je voeding kijken en deze aanpassen, kan de waarde dan weer naar 4 brengen en verder stijging voorkomen. Dus: de beste benchmark voor jezelf is….jezelf.

Must do #3: Uitgestelde behoefte bevrediging

Vele onderzoeken hebben al uitgewezen dat de mens niet gelukkig wordt van meer, meer, meer maar juist van minder. Genieten van kleine dingen in het leven, nog iets te wensen over hebben en uitgesteld verlangen geeft de mens meer voldoening dan de korte kick van instant happiness. Niet voor niets lezen we continu over travelling light en tiny houses. En dat geldt niet alleen voor de vakantie maar is de metafoor voor het hele leven. Het direct alles kunnen kopen geeft weinig genot, niet voor niets luidt het spreekwoord: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Juist het zoeken naar dat ene ding waar je zo blij van wordt, geeft de meerwaarde. Kortom genieten van uitgesteld verlangen of behoefte bevrediging in plaats van op zoek gaan naar instant happiness is een devies waar je leven een stuk rustiger en overzichtelijker van wordt.

Must do #4: Een gezond gewicht hebben

Als iets niet te koop is dan is het wel een slank en fit lijf. Juist in tijden van grote drukte zijn we geneigd te grijpen naar makkelijk snel te verbranden voedsel. Dit ongezonde eten geeft snel extra energie en bovendien is er vaak geen tijd om een gezonde maaltijd in te kopen en te bereiden. Ook hoge cortisol spiegels drijven de vraag naar suikerrijke voeding op. Moeten we dan toch over op glutenvrije voeding en alcoholloos door het leven? Gelukkig mogen we alles eten. Om je ideale gezonde gewicht te vinden, is het alleen belangrijk om de verhouding tussen de verschillende voedingsgroepen op het juiste moment op peil te houden. Ten tweede moet je op Mind niveau weten wat jouw eet ( en drink-) gedrag is in combinatie met jouw beweging en stresslevels. Dit alles kan een hele klus zijn om in kaart te brengen. Voor wie dit allemaal zelf en alleen uitzoeken lastig vindt, is het Weight Control Program -waarbij we je op al deze vlakken onder medische begeleiding helpen je gezonde gewicht te bereiken en vast te houden- een oplossing. Let wel dit is een traject die enige maanden duurt, want we geloven niet in diëten en een snelle, tijdelijke oplossing.

Must do #5: Omarm je vrienden, weg met het netwerk

Wat is een van de lessen van de mensen uit de 5 Blue Zone gebieden? Dit zijn immers de plekken op aarde waar de inwoners het gezondst oud worden. Veel intensief sociaal contact met familie en vrienden. Gezond ouder worden doe je samen met jouw dierbaren. In Nederland is eenzaamheid met name op oudere leeftijd een veel voorkomend probleem. Daarom weg met netwerken en het kapitaliseren daarvan. Ga bijvoorbeeld ‘s ochtends met je vriend(in) een wandeling door het park maken. Met die take away koffie, net voor je naar je werk gaat. Dat zijn momenten in je leven waar je blij van wordt. Rustig aan tafel zitten met je gezin. Alles wat aandacht krijgt, gaat bloeien. Maar het aandacht geven, betaalt zich ook vol terug. Zoek je balans tussen aandacht geven aan je vrienden en familie en aandacht geven aan je werkomgeving. Wees je bewust van welke mensen je energie krijgt en welke mensen jou energie kosten. Echte vrienden daar gaat het om in het leven. Besteed jij genoeg tijd aan de mensen die er voor jou echt toe doen? Zo ja, ga zo door! Zo nee, no worries, je kan vandaag hiermee beginnen!