Gezondheid; een cadeau voor jezelf!

Gezondheid; een cadeau voor jezelf!

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Om gezonder te leven hoef je niet drastisch een andere levensstijl aan te nemen. Blijvend succes behaal je juist door kleine veranderingen. Benieuwd hoe je gezonder kunt leven in kleine stapjes? Wees lief voor jezelf, eet gezond en beweeg. Gezondheid is een cadeau aan jezelf. Wanneer begin jij met uitpakken?

Langzaam veranderen

Drastische veranderingen geven een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Het grootste probleem hiervan is daarentegen dat het moeilijk is om grote veranderingen vol te houden. Er zijn daarom ook maar weinig mensen die hun leven op deze manier blijvend veranderen. Heb je met jezelf afgesproken dat je elke dag gaat sporten vanaf vandaag? Of dat je alleen nog maar verse en natuurlijke voeding eet? De kans is groot dat deze drastische veranderingen weinig resultaat bieden. Je kunt beter kleine veranderingen doorvoeren in je leven, onthoud daarbij goed: vaste gewoonten breng je niet zomaar aan, daar is veel tijd voor nodig.

Gezonde voeding is KEY

Een gezondere levensstijl kun je het beste stapsgewijs invoeren, daarmee zet je jezelf niet voor een onrealistische uitdaging om vanaf nu alleen nog maar gezond te eten. De kans is groot dat je dit voornemen toch niet volhoudt en hiermee vervolgens je zelfvertrouwen beschadigt. Geef jezelf daarom de tijd om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren en doe dit stapsgewijs. Hieronder enkele voorbeelden van kleine gezonde eetgewoontes die je makkelijker volhoudt dan je denkt:

  1. Drink voor iedere maaltijd eerst een glas water
  2. Leer jezelf langzamerhand om koffie en thee zonder melk en suiker te drinken
  3. Schep de borden al in de keuken op, zo voorkom je dat je ongemerkt te veel eet
  4. Beleg je brood met groenten; lekker een komkommertje of tomaatje op brood
  5. Zet een fruitschaal in de huiskamer en vergroot zo de kans dat je sneller een stuk fruit pakt
  6. Koop de gezonde varianten; magere yoghurt, volkorenbrood, halfvolle melk

Extreem sporten werkt averechts  

Watt betreft lichaamsbeweging is het ook van belang om stapsgewijs aan de slag te gaan. Met name als je lang niet hebt gesport is het niet verstandig om je zelf volledig uit te putten. Je zult hierdoor enorme spierpijn hebben waardoor je juist een paar dagen niet kan sporten. Het is beter om een paar dagen achter elkaar licht te sporten dan één dag volle bak. Zorg ervoor dat je regelmatige lichaamsbeweging hebt en maak het jezelf niet te moeilijk. Een verhoogde harstslag is goed, maar probeer niet alles van je lichaam te vragen!

Het zit hem in de kleine gewoontes

Er zijn een aantal kleine gewoontes die ervoor zorgen dat je een gezondere levensstijl creëert. Geef jezelf de tijd om aan deze nieuwe kleine gewoontes te wennen. Op deze manier vergroot je de kans op blijvend succes. Hieronder een aantal kleine en gezonde gewoontes voor het dagelijkse leven:

  1. Ga met een vriendin, je hond, of je buurvrouw een blokje om. Maak een avondwandeling in plaats van dat je de hele avond op de bank hangt.
  2. Neem beweging op in je ochtend- of avondroutine. Denk hierbij aan lichte yogaoefeningen, strekoefening, wat krachttraining of doe een halfuurtje Just Dance op de televisie.
  3. Kies vaker voor de lastigere weg: verkies de trap boven de roltrap of lift. Loop dat kwartiertje in plaats van dat je de tram pakt. Loop een groter rondje als je ergens heen moet. Alle kleine beetjes helpen. ]

Wat eet ik en is dat gezond? Eet ik te veel koolhydraten? Drink ik te veel koffie of te weinig water? Welke vitaminen mis ik? Voeding of vulling, wat eet jij eigenlijk? Metabolics kijkt naar je voeding en ontlasting. Eet je (dierlijke) proteïne of juist vegetarisch? Wat werkt voor jou? Alles wat we eten en drinken heeft effect op je lichaam. Wil je afvallen? Of wil je misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl. Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult.