Elke stap telt; een recent onderzoek naar de importantie van beweging

Elke stap telt; een recent onderzoek naar de importantie van beweging

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Lichamelijke activiteit biedt een enorm potentieel om de gezondheid van volwassenen te verbeteren terwijl zittend gedrag juist een bedreiging vormt. Bij volwassenen is het niveau van fysieke activiteit echter laag en bestaat tot 60% van de tijd uit zittend gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat een hogere fysieke activiteit verband houdt met een lagere mortaliteit, betere prestaties van het dagelijkse leven, lagere kwetsbaarheid, minder angst om te vallen, meer spierkracht en kracht en een betere globale cognitie.

Resultaten van het onderzoek

In dit onderzoek werden zes systematische reviews, die de associaties van objectief gemeten fysieke activiteit en sedentair gedrag met klinische uitkomsten onderzochten. De gemiddelde leeftijd varieerde van 60 jaar tot 92 jaar en 39-77% van de deelnemers was vrouw. Maten van fysieke activiteit werden gerapporteerd als aantal stappen, aantal activiteitentellingen, totale fysieke activiteitduur, matige tot krachtige fysieke activiteitduur en lichte fysieke activiteitduur. Uitkomstmaten waren mortaliteit, activiteiten van het dagelijks leven en instrumentele activiteiten van het dagelijks leven, kwetsbaarheid, vallen en angst om te vallen, handknijpkracht, armkrul, spierkracht van het onderlichaam, stoelstandtest, spierkracht van het onderlichaam en globale cognitie.

Van alle fysieke gedragsmaten waren stappen het sterkst geassocieerd met klinische uitkomsten. Deze bevindingen hebben het potentieel om toekomstige strategieën en richtingen voor onderzoek, volksgezondheid en klinische praktijk te informeren. Specifiek suggereren de resultaten dat het benadrukken van stappen voordelig is, aangezien de associaties zich uitstrekken tot een breed scala aan klinische resultaten, waarbij de grootste effecten worden aangetoond voor resultaten die verband houden met het lichaam.

Waarom is wandelen zo gezond?

  1. Sterke spieren en botten: wandelen versterkt de spieren en botten waardoor de kans op botontkalking vermindert. Wandelen is daarnaast ook goed voor de opbouw van kraakbeen waardoor je soepeler kunt bewegen.
  2. Hart en bloedvaten: wandelen verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en je bloeddruk waardoor de conditie van het hart en de bloedvaten wordt verbeterd.
  3. Tegen diabetes: een dagelijkse wandeling verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58%!
  4. Longen: het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen wordt door dagelijks wandelen vergroot.
  5. Hersenen: dagelijkse lichamelijke beweging vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50%. Daarnaast zorgt beweging voor een opgewekt gevoel.
  6. Goede nachtrust: wandelen werkt ook goed voor de verbetering van in- en doorslapen. De kwaliteit van de slaap verbetert hierdoor.
  7. Darmen: wandelen stimuleert de stofwisseling en zorgt daarnaast dat een darmverstopping voorkomen kan worden.

 Garmin Vivosmart 4 activity tracker

Haal jij de 10.000 stappen per dag? Met een activity tracker krijg je makkelijk inzicht in wat jij dagelijks doet. Een bewezen effectieve manier om -zeker bij een kantoorbaan- je dagelijkse activiteit snel te verhogen. Maar welke activity tracker dan? De Garmin Vivosmart 4 activity tracker is door onze Motion specialist uitgekozen vanwege het gebruiksgemak aan de ene kant en de voldoende compleetheid aan data aan de andere kant. Zo meet deze tracker de slaap, stappen en hartslag. Ook douchen en zwemmen is geen probleem, want hij is waterdicht. De batterij gaat rustig 7 dagen mee en deze tracker heeft een pulsoximeter & advanced sleep monitoring. Breng nu je dagelijkse activiteit makkelijk omhoog met deze activity tracker. Deze activity tracker wordt gebruikt bij onze Health Check om zo een volledig beeld te kunnen schetsen van jouw dagelijkse beweging.

Benieuwd wat een Health Check voor jou kan beteken? Benieuwd naar de biomarkers die wij meten? Klik dan hier en neem een kijkje op onze site voor meer informatie.