Hoe zorgt vasten voor een toename van het aantal gunstige darmbacteriën?

Hoe zorgt vasten voor een toename van het aantal gunstige darmbacteriën?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Uit onderzoek is gebleken dat een periode vasten, zoals bij Intermittent Fasting, ervoor zorgt dat het darmmicrobioom gunstig verandert. Het aantal darmbacteriën dat butyraat produceert neemt toe, dit oefent een positieve invloed uit op het immuunsysteem, de bloedsuikerspiegel en de lever. Benieuwd naar de positieve effecten van vasten? De invloed van Ramadan op het lichaam en de daarbij veranderde samenstelling? Lees dan zeker verder.

 

Darmmicrobioom

De term darmmicrobioom is nu al een aantal keer genoemd, maar wat is dat eigenlijk precies? Behalve een lastig woord, is het een enorm ecosysteem van biljoenen organismen zoals gisten, schimmels, bacteriën en virussen, die in de buizen van ons spijsverteringskanaal leven. Door middel van het darmmicrobioom is ons lichaam in staat om onverteerd voedsel om te zetten in energie. Daarnaast breekt het gifstoffen af, maakt het vitamines aan en wordt ons immuunsysteem getraind. Inmiddels erkennen wetenschappers het darmmicrobioom zelfs als een op zichzelf staand orgaan. Onderzoek heeft aangetoond dat het darmmicrobioom niet alleen betrokken is bij geestelijke gezondheidsproblemen, maar ook bij je immuun functie, gewicht, allergieën, eetlust en metabolisme.

 

Positieve effecten van de ramadan

Ramadan kan negatieve gevolgen uitoefenen op het concentratievermogen, maar biedt daarentegen ook veel gezondheidsvoordelen. Zo verbetert de bloedsuikerspiegel, verbetert de lever en verliezen mensen overtollig lichaamsgewicht tijdens de ramadan. Maar hoe komt dit nu precies? In het onderzoek werden de ontlastingsmonsters vergeleken van de begingroep, halverwege en aan het eind van de ramadan. Hieruit kwam naar voren dat, de diversiteit van het darmmicrobioom groter was van de ontlastingsmonsters die aan het eind van de ramadan werden afgenomen, dan aan het begin. Dit effect trad binnen twee weken na de start van de ramadan op, maar was ook weer snel verdwenen. Na een maand werd het onderzoek herhaald zonder ramadan (vasten); de samenstelling van het darmmicrobioom was weer terug naar hoe het was voor het vasten.

 

Afstemming op jouw lichaamsklok

Vasten zorgt ervoor dat je je darmhuishouding kunt afstemmen op je interne lichaamsklok. Net als wijzelf heeft ons darmmicrobioom namelijk een circadiaans ritme; een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt. Op het moment dat dit ritme wordt verstoord, wordt je gehele metabole gezondheid verstoord. Dit gebeurt bij een jetlag of als je veel eet net voor het slapen gaan. Van belang is daarom om synchroon met je interne lichaamsklok te leven. Intermittent Fasting is een manier om dit te doen. Op deze manier kies je bewust voor een niet al te lang eetvenster waardoor structuur wordt aangebracht. Je darmmicrobioom wordt daarmee voorzien van een 24 uurs patroon.

 

De hierboven genoemde gezondheidsvoordelen staan haaks op wetenschappelijke onderzoeken. Er zijn nog eindeloos veel voordelen van Intermittent Fasting (in het Nederlands letterlijk ‘onderbroken vasten’ genoemd). Het Prolon Fasting Mimicking Diet is een mooie manier om kennis te maken met Intermittent Fasting. Dit unieke 5-daagse plantaardige programma helpt je om je ideale gewicht te verkrijgen en belangrijke biomarkers (cholesterol, glucosegehalte en ontstekingscellen) op een gezond niveau te houden. Benieuwd geworden wat Prolon jou kan bieden? Op maandag 3 mei starten wij met het 5-daagse programma. Goed nieuws; we bieden jou een mooie deal aan, het programma kost nu 175,- in plaats van 189,- Gebruik de volgende kortingscode om gebruik te maken van de deal: Prolon175@$! Doe jij ook mee?