Afvallen met minder eetlust

Afvallen met minder eetlust
Iedereen die ooit heeft geprobeerd om af te vallen, weet dat afvallen een lastig proces is en veel discipline vergt. Je bent continue met je eten bezig, calorieën aan het tellen en dan moet ook je ook nog eens energie op kunnen brengen om voldoende te bewegen en te gaan sporten 3-4x per week. We weten allemaal dat aanpassingen in je leefstijl de beste en meest gezonde manier is om gewicht te verliezen. Maar toch blijft dit moeilijk! Hierdoor zijn we continue bezig om andere manieren te zoeken om snel van het overgewicht af te komen. Naast de bekende afvaldiëten zijn onderzoekers ook druk bezig om een medicijn te ontwikkelen tegen overgewicht. Een geneesmiddel dat de eetlust remt,  wordt door vele gezien als een uitkomst hiervan! Maar wat is dat precies? Hoe werkt het eigenlijk tegen overgewicht? En hoe begeleiden wij mensen naar hun Droomgewicht?

Wat maakt afvallen eigenlijk nou zo moeilijk?
Er zijn steeds meer mensen die worstelen met overgewicht of het lastig vinden om op gewicht te blijven na het afvallen. Dit komt doordat je tijdens het afvallen vaak een bepaalde cyclus doorloopt wat moeilijk vol te houden is en deels ook vermoeiend wordt ervaren omdat je er continue mee bezig bent. De stofwisseling kan trager worden als je te weinig eet, waardoor je steeds minder kunt eten. Tegelijkertijd maakt je lichaam ook meer van het hongerhormoon aan, waardoor je wel meer behoefte hebt aan eten. Dat is wat afvallen ook zo ingewikkeld maakt en het moeilijk is om aan een gezond dieet te houden. GLP-1 is een hormoon dat er normaal voor zorgt dat je je vol voelt na een maaltijd. Tijdens het afvallen wordt er vaak te weinig van dit hormoon aangemaakt, waardoor je vaak honger ervaart. Recent hebben in de landelijke bladen volop artikelen gestaan over het nieuwe middel liraglutide dat hierop ingrjipt.

Wil je jouw Droomgewicht behalen, dan doe je bij AAYA eerst een Droomgewicht Consult. Tijdens dat consult brengen we de puzzelstukje van jouw gezondheid in kaart: Motivation, Medical, Mind, Motion, Metabolics en Measurements. Ook nemen we wat bloed af en meten we de biometrie. Vervolgens hou je een week lang jouw leefstijl bij in het AAYA Lifestyle dagboek. Zodra we alle data binnen hebben, gaan wij puzzelen. Want algemene adviezen weet iedereen wel. Het gaat er om dat wee jou advies geven dat voor jou werkt. En dat doen onze artsen. Bij het Resultaten Consult krijg je alle resultaten en adviezen. Wil je zelf aan de slag hierrmee, dan doe je dat. Kan je wat hulp gebruiken, dan kan dat via ons Droomgewicht Programma . Als een ‘personal trainer’ begeleiden onze artsen jou naar een gezond gewicht  Kom je in aanmerking voor ondersteuning met eetlustremmende medicatie, dan kan dat eventueel ook.

Liraglutide
Liraglutide (ook bekend als Saxenda) is een middel wat alleen op recept te verkrijgen is via een arts. Het is een middel die uit injecties bestaat waarbij je de werkzame stof liraglutide binnenkrijgt. Liraglutide is een stof die lijkt op GLP-1, een hormoon dat door ons lichaam zelf wordt aangemaakt om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insuline in ons lichaam op peil houdt. Liraglutide werkt in op de hersenen en zorgt voor het gevoel van verzadiging, waardoor je je minder hongerig voelt en eerder een verzadigd gevoel hebt. Deze combinatie maakt Saxenda dus erg effectief bij mensen met overgewicht die willen afvallen. Het zorgt ervoor dat je minder eet een eerder gewicht kwijtraakt. Dit doe je altijd in combinatie met gezonde voeding in een begeleid traject om te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Het is allereerst belangrijk om een voedingspatroon te hebben waarbij je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. En de oorzaak van het overgewicht moet zijn geanalyseerd door een arts. Is er sprake van slaapgebrek, teveel stress, gebruik van bepaalde medicatie die overgewicht in de ahnd helpt? Is je spiermassa te laag? En zo zijn er nog meer mogelijk oorzaken die eerst aangepakt moeten worden. Is de BMI > 27, is er sprake van co-morbiditeit en liraglutide een indicatie? Dan kan de arts een recept voorschrijven in combinatie met leefstijlbegeleiding. 

Saxenda wordt gebruikt door middel van een injectiepen. Deze pen is gevuld met het werkzame stof Liraglutide, waarbij je zelf de dosering kan instellen. Iedere dag klik je een nieuwe naald op de pen en prik je 1x per dag, liefst rond dezelfde tijd, het medicijn net onder de huid. Meestal is dit in de buik. Om je lichaam langzaam aan Saxenda te laten wennen, heb je de eerste maand wanneer je Saxenda gebruikt een schema waar je aan moet houden. Je begint met de laagste dosering van 0.6 milligram wat wekelijks langzaam wordt opgebouwd, tot eventueel een maximale dosering van 3.0 milligram per dag. Op welke dosering je effect kan verwachten verschilt per persoon. Doordat je langzaam de dosering opbouwt, zorg je er ook voor dat je minder last krijgt van bijwerkingen.

Hoe effectief is Saxenda?
Uit ondezoeken is gebleken dat patienten die Saxenda gebruiken meer gewicht verliezen dan mensen die een vergelijkbare levenstijl hebben en het medicijn niet gebruiken. In een onderzoek wat is gedaan hebben ze het gewichtsverlies vergeleken van 3 verschillende categorieën proefpersonen:

  • Proefpersonen met een actieve leefstijl zonder Saxenda gebruik
  • Proefpersonen zonder een actieve leefstijl maar wel Saxenda gebruik
  • Proefpersonen met een actieve leeftstijl en Saxenda gebruik

De proefpersonen die een actieve leefstijl hadden zonder gebruik van Saxenda vielen in een jaar tijd gemiddeld 4,1 kilo af. De proefpersonen die geen actieve leefstijl hadden maar wel Saxenda gebruikten, verloren gemiddeld 6,8 kilo in 1 jaar. De laatste groep proefpersonen die een actieve leefstijl hadden en Saxenda gebruikten verloren gemiddeld 9,5 kilo in 1 jaar. Dit laat zien dat het medicijn het meest effectief is in combinatie met leefstijlverandering en het actief werken aan je gezondheid.


Is het gebruik van Saxenda gezond?
Net als met alle medicatie is het belangrijk om kritisch te kijken naar de effecten van het middel en te bedenken of je het echt nodig hebt. Afvallen met medicatie zou niet je eerste optie moeten zijn. De beste en meest gezonde manier van afvallen is door gezond te eten en veel te bewegen. Saxenda wordt bovendien ook pas aangeraden wanneer je overgewicht hebt , co-morbiditeit hebt en zelf al verschillende pogingen hebt gedaan om af te vallen met een dieet en beweging, maar niet het gewenste resultaat hebt kunnen bereiken. Saxenda kan dan in deze situaties een steuntje in de rug bieden en misschien juist helpen om van die kilo’s af te komen. Daarnaast is het van belang om goed te beseffen dat medicijnen bijwerkingen kunnen geven. Dit is voor Saxenda ook het geval. Niet iedereen heeft last van bijwerkingen maar een aantal belangrijke bijwerkingen zijn o.a. misselijkheid, diarree, obstipatie, braken, ontstekingen rondom de prikplek, een lage bloedsuiker spiegel, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid.


Gezond afvallen met het Droomgewicht
begeleidingsprogramma bij AAYA
Talloze mensen proberen af te vallen, maar het lukt lang niet altijd. Dat kan allerlei verschillende redenen hebben, van een stofwisseling die steeds trager wordt, hormoonschommelingen, of een verhoogde aanmaak van hongerhormonen in je lichaam. Heb je al veel verschillende pogingen gedaan om gewicht te verliezen maar lijkt het niet te lukken? AAYA kan je hierin helpen en begeleiden om jouw gezonde en gerichte droomgewicht te bereiken! Maak gauw een afspraak voor een Droomgewicht consult met 1 van onze AAYA artsen!