5 voedingstips voor een stralende en gezonde huid

5 voedingstips voor een stralende en gezonde huid

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Een stralende, gezonde huid is voor de meeste mensen helaas niet vanzelfsprekend. Kleine vlekjes, pukkeltjes, een droge huid of een vette huid, de meeste van ons worden niet iedere dag wakker met ene huid waarvoor we niet hoeven te doen. Is het van belang om op je voeding te letten als je een stralende huid wilt of kun je beter focussen op kwalitatieve huidproducten? Het antwoord is simpel: allebei! Beide factoren zijn van invloed op de kwaliteit van jouw huid. Schoonheid komt dus van binnen en van buiten. Benieuwd welke voeding bijdraagt aan een stralende huid? Lees dan zeker verder!

 

Tip 1: Water

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, voor een gezonde huid is het drinken van voldoende water van essentieel belang. Vocht maakt de opname van voedingsstoffen in de darmen mogelijk. Daarnaast draagt vocht bij aan de regeling van onze lichaamstemperatuur en het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam. Lichaamsvloeistoffen zoals bloed, lymfe en onze spijsverteringssappen bestaan voornamelijk uit water. Iedere cel in ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Bij een tekort aan vocht, onttrekt het lichaam vocht uit de cellen om het bloed stabiel te houden. Je kunt je voorstellen dat uitgedroogde cellen je huid geen goed doen. Gezonde volwassenen hebben gemiddeld 2 liter water per dag nodig. Voor fanatieke sporters kan deze hoeveelheid zelfs oplopen tot 3 liter.

 

Tip 2: Avocado

Avocado’s zijn rijk aan vitamine B6, C en K. Naast dat avocado’s rijk zijn aan voedingsstoffen, bevordert deze fancy groente ook nog eens de vitamine opname van vitamine A en E. 

  • Vitamine A ondersteunt het zuiveringsproces van de huid en stimuleert daarnaast de aanmaak van nieuwe huidcellen. Vitamine A gaat op deze manier het verouderingsproces tegen.
  • Vitamine E beschermt de huid tegen schadelijk invloeden van buiten en stimuleert net als vitamine A de aanmaak van nieuwe huidcellen.
  • De combinatie van voedingsstoffen in avocado’s zelf zorgt voor een krachtige en ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevatten avocado’s maar liefst 10 gram vezels, dit stimuleert de werking van de darmen.

 

Tip 3: Vette vis

Vette vis bevat omega 3 vetzuren, deze zuren werken ontstekingsremmend. Daarnaast bestaan alle cellen in de huid voor het grootste gedeelte uit vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat de cel vocht kan vasthouden, een belangrijke factor in de strijd tegen rimpels!

Naast de vetzuren bevat vette vis ook veel zink. Zink bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen en voorkomt daarmee rimpelvorming. Daarnaast speelt zink een cruciale rol bij het onderhouden van de collageenvoorraad. Tot slot vind je het eiwit elastine in vette vis. Dit zogenaamde elastische eiwit zorgt voor een soepele huid, die goed rekbaar blijft. Bij een tekort wordt de huid zwakker en slapper. Dit zie je terug aan de welbekende onderkin of de dunne huid onder de ogen. 

 

Tip 4: Pure chocolade

Pure chocolade goed voor je gezondheid?! Oh ja zeker! Chocolade is goed voor je huid. De antioxidanten in chocolade bieden bescherming tegen de vrije radicalen en het UV licht. Zeg maar bye bye tegen vroeg opkomende rimpels. Uit onderzoek is gebleken dat de polyfenolen in cacao, de hoeveelheid zuurstof die het bloed naar je huid vervoert, vergroten. Het eten van 300 mg pure chocolade per dag zou zorgen voor een betere, sterkere, dikkere en zachtere huid. Tot slot werkt pure chocolade ontstekingsremmend en zuiverend. Tip: ga wel voor een pure en biologische variant met minimaal 70% cacao. Ga je voor de diehard versie? Kies dan voor rauwe cacoanibs.

 

Tip 5: Waterkers

Last but not least; waterkers als kers op de taart! Waterkers is een nog redelijk onbekende groente, maar is tegenwoordig al in steeds meer supermarkten te vinden. Deze slasoort bevat veel vezels, antioxidanten en maar liefst 15 vitamines. Het bijzondere aan waterkers is het gehalte aan zwavel. Zwavel draagt bij aan glanzend haar, een stralende huid en sterke nagels. Tip: verwerk de waterkers in je salade of in een smoothie. Heel lekker en gezond!

 

Het idee dat je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen of supplementen te nemen, is toch best gaaf?! Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.