ZIJN JOUW HORMONEN IN BALANS?

Artikel door Monica

Weet jij of je hormonen in balans zijn? Of heb je misschien last van stemmingswisselingen, onverklaarbare gewichtstoename of een slapper wordende huid? Dan kan het zo maar zijn dat je hormonen niet goed functioneren. Super belangrijk dus om te weten hoe het met je hormonen is gesteld. Dus toen ik onlangs een uitnodiging van Holland Health Clinic kreeg om mijn hormonen te laten checken, zei ik meteen ja. Lees hier alles over mijn hormonencheck.

HORMONEN

Hormonen zijn razend belangrijke helpertjes in je lichaam. Ze zijn van invloed op je uiterlijk, denkvermogen, interne functies en emotionele stabiliteit. Je hebt dus baat bij een goed werkend hormoonstelsel. Als je hormonen niet in balans zijn, kun je bijvoorbeeld last hebben van stemmingswisselingen, gewichtstoename, stress of een slappere huid. Om zeker te weten hoe het met je hormonen staat, laat je deze checken tijdens een onderzoek. Hierna kun je gericht actie ondernemen om de klachten te verhelpen, door het aanpassen van je leefstijl of het volgen van een hormoontherapie. Bijvoorbeeld hormonale subsitutie therapie kan het leven een stuk prettiger maken. En maak je geen zorgen, dit is niet gevaarlijk. Mits je jezelf maar laat begeleiden door een deskundige arts en bio identieke hormonen neemt. Bio identieke hormonen zijn hormonen die precies dezelfde chemische formule hebben als lichaamseigen hormonen.

DE CHECK

Ik was al een keertje bij Holland Health Clinic op bezoek geweest om om mijn algehele gezondheid te laten testen. Zie hier voor het eerdere artikel dat ik hier over schreef. Deze keer kwam ik dus speciaal voor het in kaart laten brengen van mijn hormonen. Allereerst vulde ik bij dokter Marguerite een vragenlijst in over mijn algehele gezondheid en lifestyle. Bijvoorbeeld over mijn slaapritme, eetpatroon en beweging. Ook werd er een bloed afgenomen, voor een uitvoerige analyse in het laboratorium. Tot slot mocht ik op de weegschaal en werd mijn buikvet gemeten. Binnen een uur was de check klaar en stond ik weer buiten.

 

BLOEDONDERZOEK

Tijdens de bloedafname worden diverse waarden getest. Het gaat om de 7 belangrijkste hormonen, cholesterol, en de nieren- en schildklierfunctie. Hiermee wordt het zogenaamde cardiovasculair risicoprofiel in kaart gebracht. Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar mijn bloedonderzoek. Bloedwaarden zijn nl. objectief en laten je haarfijn weten hoe de vlag ervoor hangt. Allereerst de hormonen. Die zijn bij mij allemaal min of meer in orde, dus dat is mooi. Ook de andere bloedwaarden waren keurig en niet bijzonder. Weinig nieuws onder de zon dus, maar dat is alleen maar goed.

BUIKVET

Tijdens mijn bezoek aan de kliniek werd ook mijn buik opgemeten. Mijn buikomvang blijkt met zo’n 13 centimeter te zijn afgenomen, yes! Dit is o.a. verklaarbaar door mijn Coolsculpting behandelingen en het feit dat ik veel meer ben gaan bewegen (vooral krachttraining). Ook eet ik elke dag flinke porties groenten. Evengoed is mijn buikvetpercentage nog altijd aan de hoge kant en zou het echt nog wel wat mogen slinken. Maar helemaal onverklaarbaar is het niet, want ik heb nogal een zwak voor calorierijke noten. Heerlijk, al die walnoten, paranoten en pinda’s (geen echte noten, maar toch)…… De geadviseerde hoeveelheid van een handje per dag, overschrijd ik met gemak 3 of 4 keer. Tja, dat helpt natuurlijk niet echt.

ALCOHOL

Ook bleek uit het onderzoek dat mijn alcoholconsumptie nog altijd boven de norm is. Het is nl. de bedoeling dat je als vrouw maximaal 7 eenheden per week drinkt. Deze norm haal ik eerlijk gezegd bij lange na niet, met al die heerlijke wijnen hier in Zuid-Frankrijk…. Dit helpt trouwens ook niet echt bij het terugbrengen van mijn buikvet ;-).

ADVIES

Naar aanleiding van alle onderzoeken, kreeg ik van dr. Marguerite een advies op maat om mijn gezondheid te verbeteren. Een belangrijke focus, je raadt het al, is het verminderen van mijn buikomvang. Dit zou ik kunnen realiseren door het halveren mijn dagelijkse dosis nootjes (snik…). Verder is het echt zaak om mijn alcoholconsumptie terug te brengen naar maximaal 7 eenheden per week. Dat laatste wordt in ieder geval een stuk gemakkelijker nu het zomerseizoen voorbij is. Ook nootjes probeer ik bewuster te eten.

TOT SLOT

Met de hormonencheck krijg je op een degelijke en onderbouwde wijze inzicht in de status van je hormonen. Zeker voor vrouwen is dit belangrijk, aangezien wij vroeg of laat een keer tegen de overgang aanlopen. Met alle mogelijke hormonale ongemakken van dien. Door een eventuele disbalans in kaart te brengen, kun je er op een doeltreffende wijze iets aan gaan doen, bijvoorbeeld door hormoonsuppletie. Ook drukt de check je met de neus op de feiten, zodat je betere keuzes kunt maken qua lifstyle. Hiermee kun je ook toekomstige hormonale ongemakken uitstellen of voorkomen. Kortom, ik kan het van harte aanbevelen om een keer je hormonen te laten checken!