Zodra we een pijntje of steekje voelen of de temperatuurmeter rood gloeit, nemen we een paracetamolletje of persen we een extra netje sinaasappels. En als die hoofdpijn dan nóg niet over gaat, maken we zuchtend en met tegenzin een afspraak bij de dokter. Typisch Nederlands.

De laatste tijd heb ik me vaker afgevraagd of ik, met mijn fulltime in de gym hangen, kilo’s vitamines naar binnenwerken en voldoende slaap hebben, wel écht gezond bezig ben. Mijn lichaam mag dan wel bikini ready zijn en mijn huid glanst van gezondheid, maar glans en glitter ik net zo vanbinnen?

Steeds meer celebrities, modellen en topsporters proberen te leven in de zogenaamde ‘green zone’, wat allemaal te maken heeft met je gezondheid waarin beweging, juiste voeding en stressmanagement een belangrijke rol spelen. Je weet: ik hou van groen, dus ik wilde ook in die green zone terecht komen.

Ik klopte aan bij de Holland Health Clinic die je helpt om in de green zone te komen en vooral om hierin te blijven. Tijdens een consult met een arts wordt er gekeken naar vijf fundamenten: motivatie, psyche, beweging, medische testen, slaap- en stressbalans en voeding. Zie het als een APK’tje voor je lichaam. Na een consult  en wat huiswerk krijg je uiteindelijk een compleet plaatje van je gezondheid.

Dat rapport dat ik in mijn handen kreeg was verrassender dan ik verwacht had. Mijn zone was lichtgroen, maar de perfectionist in mij wil deze natuurlijk grasgroen laten kleuren. Zo dacht ik dat ik met mijn dagelijkse drie liter water en thee zo gezond was dat afvalstoffen uit mijn lichaam verwijderd zouden worden en dat mijn routine de reden was van de gezonde blos op mijn wangen. Mijn nieren bleken in combinatie met het vele sporten echter iets minder blij mee te zijn met die litertjes verse gemberthee. Met mijn vitamine D-gehalte was niks mis (sterker nog, die bezit ik in overvloed) en ook de bordjes groenvoer doen goed hun werk, want ook met de B’tjes was niks mis. Maar ik mag dus wél wat vaker grijpen naar een appeltje. Minder rammen, meer rusten. Minder drinken, meer eten. Die Fitbit heb ik inmiddels aan Adeline gegeven en mijn eerste pilateslesje met May is geboekt.

Op naar de green zone. Een APK’tje voor je lichaam, wanneer ga jij?