Wat is de beste vorm van sport als je als vrouw in de menopauze komt?

Wat is de beste vorm van sport als je als vrouw in de menopauze komt?

Dacht je dat naarmate de overgang nadert, je metabolisme zal vertragen? Dan heb je het goed mis! Recent onderzoek toont aan dat we hiermee vastgrijpen aan een populair excuus. De verlossende conclusie is eenvoudig: begin met krachttraining. Benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Lees dan zeker verder.

De cijfers

Voor het onderzoek naar de overgang van vrouwen werden de gegevens verzameld van ruim 6500 mannen, vrouwen en kinderen voor een periode van veertien jaar, door ongeveer tachtig verschillende onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn grensverleggend te noemen. Wat werd er dan precies aangetoond?…. Dat ons metabolisme niet vertraagd voordat we de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt. Pas na deze leeftijd neemt ons metabolisme af en met maar 0.7% per jaar.

Verschillen in genotype

Niet alle genotypen zijn gelijk. Elk genotype heeft een drank om zich anders te manifesteren met betrekking tot de lichaamssamenstelling en het metabolisme. Simpeler gezegd; onze lichaamsvorm beïnvloed ons metabolisme. Appel- of peervormen tegenover lang en slank. That makes sense: die ene slanke vriendin die alles kan eten en geen grammetje aankomt, terwijl je zelf misschien elk chipje terug lijkt te zien wanneer je in de spiegel kijkt.

Krachttraining is effectief

Het is niet mogelijk om met krachttraining je metabolisme te versnellen, maar een ritme in je beweging zal zeker effectief zijn. De soort beweging is hierin met name relevant. De sterkste aanbeveling voor vrouwen die in de overgang zijn is krachttraining. Twee tot drie keer krachttraining zal al wonderen verrichten; dit houdt de botten sterk en compenseert spierverlies. De overgang zorgt ervoor dat het gehalte oestrogeen in je lichaam vertraagt. Oestrogeen draagt met name bij aan de dichtheid van je botten. Dit is een van de redenen waarom spierverlies een veelvoorkomend probleem is voor oude wordende vrouwen.

Om spierverlies te compenseren is het van belang om een krachtprogramma te volgen. De juiste krachttraining vermindert daarnaast je lichaamsvet en vergroot je droge spiermassa en dit verhoogt weer op zijn beurt je metabolisme.

Uit onderzoek is gebleken dat krachttraining je metabolisme met 9 tot 11% kan boosten. Bij deze vorm van sporten is het zogenaamde ‘afterburn effect’ het grootste. Dit houdt in dat je extra calorieën verbrandt na een training. Hoe intenser en langer je hebt gesport, hoe groter dit effect is. Kijk dus niet alleen naar de calorieën die je verbrand tijdens je workout, maar ook erna.

Naast krachttraining is een korte High Intensity Training (HIIT) een zeer effectieve manier om te sporten. Niet alleen verlies je hier vet mee, maar je wint er ook nog eens spiermassa mee, in tegenstelling tot cardio. Het is voldoende om dit 3 keer per week voor 20 minuten te doen.

Wil je graag extra begeleiding om gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en ongezonde patronen te veranderen? Of heb je na het afronden van je Health Check punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Een uniek programma voor jou. Specifieke behoeftes en uitgesproken ambities vergen een gedegen professioneel programma. Persoonlijk en in jouw tempo. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.