Hoe kun je gezonder leven zonder dieet?

Hoe kun je gezonder leven zonder dieet? 

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Een 5-daagse detoxkuur, een koolhydraat-arm-dieet of alleen maar rauw eten; hoe extremer, hoe hipper. Gematigde diëten en leefstijlveranderingen worden gezien als ‘niet spectaculair’ en lijken minder te beloven. Bij voeding heerst net als bij sport de gedachte: no pain no gain. Wandelen vinden mensen vaak te soft dus trainen ze maar voor marathons. Meer groenten eten, dat klinkt een beetje slap. Dan maar koolhydraatarm eten of vasten. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU geeft aan dat rigoureus diëten vaak snel resultaat oplevert, maar volhouden is daarentegen een stuk moeilijker. De grote vraag die volgt is nu: hoe kun je gezonder leven zonder dieet? Benieuwd geworden? Lees dan zeker verder.

Sociale gezondheid

Als je merkt dat je je beter voelt, beter slaapt en fitter bent, dan is dat een stimulans om door te gaan met gezond leven. Dit is een schijnvoordeel, want het volhouden van een gezond voedingspatroon is een stuk moeilijker. De veranderingen in je voedingspatroon moet je namelijk levenslang kunnen volhouden. Daarom is het van belang dat je eetpatroon goed past bij je dagelijkse activiteiten. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om flexitariër te worden dan om vegan te worden. Daarnaast is het heel belangrijk om te onthouden dat eten een belangrijke sociale component is in het leven. Als je een extreem dieet volgt, is het lastig om uiteten te gaan met vrienden of bij iemand anders te eten. Wees niet te streng voor jezelf en ga op zoek naar de juiste balans.

Plannen

Het voornemen om ‘niet te veel te snoepen’ is niet genoeg. Gedragsverandering vergt nu eenmaal een goede planning. Hoe pak je dit nu aan? Bedenk bijvoorbeeld wat je wilt gaan koken, maak een overzichtelijk lijstje van je boodschappen en haal alleen hetgeen je nodig hebt. Oh ja… doe nooit hongerig boodschappen, dat werkt ook niet helemaal mee. Mochten je goede voornemens mislukken, dan wordt dit vaak veroorzaakt door impulsieve beslissingen. Hier kun je gelukkig voor waken. Wil je bijvoorbeeld minder alcohol drinken, vermijd dan omgevingen die het mogelijk maken om op deze verleiding terug te vallen. Wil je minder vette snacks nuttigen? Zorg dan dat je altijd een lekker appeltje of een mueslireep bij je hebt, zodat je niet bezwijkt voor de Macdonalds op de hoek van de straat.

Kleine stappen

Veranderingen houd je het beste vol door met kleine stapjes te beginnen. Helemaal geen alcohol meer drinken, niet meer snoepen en elke dag sporten. Dat is echt niet vol te houden, zeker als je dit niet gewend bent. Probeer als eerst je eigen leefstijlpatronen onder de loep te nemen of laat je hierbij helpen door een professional. Stel vervolgens een aantal aanpassingen voor en ga pas verder als deze aanpassingen er goed in zitten. Op deze manier verlies je misschien minder snel ‘overtollige kilo’s’, maar creeer je wel een gezonde leefstijl die je hopelijk de rest van je leven vol kunt houden.

Wil je graag extra begeleiding om gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en ongezonde patronen te veranderen? Of heb je na het afronden van je Health Check punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.