Prikkelbare darmen? Deze tips helpen je ermee om te gaan

Prikkelbare darmen? Deze tips helpen je ermee om te gaan

Het Prikkelbaar Darm Syndroom is een erg vervelend kwaaltje waar best veel mensen last van hebben. 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking kampt hiermee, waarvan maar liefst 75% vrouw is. PDS wordt een kwaaltje genoemd, omdat het wordt beschouwd als een verzameling van klachten. Veelvoorkomende problemen zijn: buikkrampen, obstipatie, een opgezette buik, winderigheid, etc. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarop je kan letten om de klachten zo goed mogelijk in bedwang te houden. De tips in dit artikel kunnen je zeker op weg helpen! Lees dus gauw verder. 

#1 Pepermuntolie
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen bij het gebruik van pepermuntolie capsules een beter gevoel krijgt. Dit verbeterde gevoel kan mogelijk verklaard worden door het bestanddeel menthol. Deze stof zou een spierontspannende en pijnstillende werking hebben.

#2 Vermijd de kolen
Goed plan om je tarwe pizzabodem voor zo’n hip groente deegje als een bloemkool pizzabodem te vervangen? NEE, your belly won’t be happy! Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, spruitjes, broccoli, etc zijn geen aanrader bij prikkelbare darmen. Deze groenten zorgen voor een fermentatie in je darmen, dat zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je darmen je de wind van voren geven…. 

#3 Minder vezels 
Huh, vezels zijn toch juist zo gezond? Ja dat klopt, maar iemand met PDS heeft veel meer moeite om dit te verwerken. Teveel vezels zorgen ervoor dat je darmen overuren moeten draaien om ze te verwerken. Daarvan worden je darmen moe met als gevolg buikkrampen. Probeer daarom om kleinere porties volkoren producten te nuttigen en overweeg opties als quinoa, bruine rijst en/of boekweit. Laat met name roggebrood in het schap staan, hier worden je darmen echt niet blij van!

#4 Mini porties – maxi aantal
Prikkelbare darmen hebben moeite met het verwerken van verschillende bestanddelen. Je kunt er daarom beter voor kiezen om ze in meerdere keren te laten werken. Je kunt beter 5 a 6 keer per dag kleinere maaltijden nuttigen dan 3 keer een grote maaltijd. Probeer ook te vermijden om vlak voor het slapen gaan nog een maaltijd te nuttigen, geef je darmen wat rust en maak het ze niet te moeilijk. 

#5 Vermijd koolzuurhoudende dranken
Een lekker spaatje rood, met veel ijs en een schijfje citroen, heerlijk tijdens een warme zomerdag, maar helaas ook code rood voor je darmen! Net als bier, frisdranken en mierzoete, kunstmatige drankjes, zorgt dit voor gasvorming in je darmen. Deze drankjes kun je dus het best vermijden en/of minderen. 

#6 Probiotica wordt je beste vriend
Probiotica zijn levende, goede bacteriën en schimmels die je darmen ondersteunen bij de vertering van voedsel. Deze vind je in yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. Probeer voedingsmiddelen met kunstmatige toegevoegde suikers te vermijden, want deze stimuleren de aanmaak van slechte bacteriën.

 

Herken je je in de klachten van PDS of heb je andere Darm-, Buik- of Maagklachten en wil je hier meer inzicht hebben? Klik hier om te lezen hoe we dat zouden aanpakken!