Te diep in het glaasje gekeken?

Te diep in het glaasje gekeken?

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Vrijdag! Je drukke werkweek zit erop en je denkt, een lekkere borrel. Nog een borrel. En nog een. Op zaterdag denk je, ik ga gewoon door waar ik gebleven was. En op zondag denk je, moest dit nou?
Heel herkenbaar voor velen. Met name nu bars en restaurants weer open zijn, het zonnetje schijnt en je het idee hebt dat de economie wel weer wat support kan gebruiken.

Helemaal niks mis mee om zo nu en dan een drankje te nuttigen, maar wanneer je je vaak somber, vergeetachtig of prikkelbaar voelt is het goed om eens naar je alcoholconsumptie te kijken. Nu.nl schreef erover en dit trok onze aandacht. Vaak leggen we niet het verband met alcoholconsumptie wanneer we een kort lontje hebben of stress ervaren. Maar alcoholgebruik is nou eenmaal heel stressvol voor je systeem. We opperen je nu niet om te stoppen met drinken, maar misschien wel eens wat minder. Een aantal tips!

1. Kleine stapjes

Vergelijk het eens met vlees eten. Je hoeft niet meteen van de daken te schreeuwen dat je vegetariër bent. Zet kleine stapjes naar je nieuwe gewoontes en ervaar welke werking het heeft op jouw fysieke en mentale gezondheid. Maak er geen groot ding van en houd het bij jezelf.

2. Begin eens met een week of maand

We zien al dat het steeds populairder wordt, een periode niets drinken. ‘’dry january’’ bijvoorbeeld. Nu hoef je niet tot volgend jaar te wachten om dit eens te ervaren. Wanneer jij er klaar voor bent las je dit in. Het kan je nieuwe inzichten geven en wellicht kan je het als een routine in jouw leefstijl inplannen.

3. Vraag jezelf waarom?

Vaak is het een gewoonte. Net als de gewoonte om iedere keer na een maaltijd iets zoets te nemen. Vraag je eens af wat er zou gebeuren wanneer je van deze gewoonte afstapt? Misschien heb je het niet eens door. Houd gewoon eens bij waarom je drinkt en op welke momenten zodat je je ervan bewust bent. Mogelijk haal je een reden weg waarom je naar alcohol grijpt wanneer je je bevindingen hebt bijgehouden

4. Maak het alternatief gezellig

De tijd dat er geen alternatief was voor alcohol ligt ver achter ons. Vrijwel iedere kroeg heeft hippe drankjes als ginger beer of rosmary tonic of alcohol vrije biertjes op het menu staan. Toch net wat gezelliger dan weer een spaatje rood.

5. Geef het de tijd

Ben niet te streng voor jezelf. Kijk gewoon wat voor jou het beste werkt en welke invloed het heeft op jouw lichaam. Iedereen is anders en we zitten allemaal anders in elkaar. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer totaal verschillend. Probeer het gewoon eens uit als je denkt er baat bij te hebben en geef het vooral de tijd!

6. Doe het voor jezelf

Kies je eigen moment en je eigen doelen. Houd het lekker voor jezelf. Jij bent zelf immers ook degene die het positieve effect zal ervaren. En achteraf zal je trots zijn wanneer je jouw persoonlijke doelen behaald hebt!