Kijk voor meer informatie over dit recept op de website van gezondaantafel!

Een gerecht met pompoen kan niet ontbreken in de herfst. De zoete, nootachtige smaak van pompoen is mooi in combinatie met het zoute van de feta. De knapperige linzen geven dit gerecht een lekkere crunch. Serveer deze pompoen zo in de schaal op tafel.

Ingrediënten:

  • 2 kleine flespompoenen (ca. 2-2,5 kg totaal)
  • 200 g linzen uit blik (uitlekgewicht)
  • 50 g pompoenpitten
  • chilivlokken, naar smaak
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 2 takjes rozemarijn, blaadjes gerist en fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de flespompoenen doormidden. Haal de zaden en draden eruit en leg de pompoenen met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de flespompoenen in de oven ongeveer 45 minuten garen tot ze helemaal zacht zijn.

2. Maak ondertussen de linzenvulling en de whipped feta. Meng voor de linzenvulling de linzen, olijfolie, rozemarijn, rode ui en knoflook. Breng op smaak met peper en zout.

3. Meng voor de whipped feta met een staafmixer de feta of witte kaas, het water, de geraspte schil van de citroen en een eetlepel olijfolie tot een smeuïge saus.

4. Haal de pompoen helften uit de oven, leg ze in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Schep de linzenvulling in de holtes van de pompoenen en zet de gevulde pompoenen ongeveer 15 minuten terug in de oven. Zet de laatste 5 minuten de grill aan. De pompoenen moeten helemaal gaar zijn en de linzen aan de bovenkant krokant. Let er wel op dat ze niet verbranden.

5. Haal de pompoenen uit de oven, serveer ze met een flinke schep whipped feta en strooi er de pompoenpitten en, naar smaak, wat chilivlokken overheen.

Veel dank aan “De nieuwe winterkeuken” van Colette Dike, via gezondaantafel, voor dit recept!