De overgang is een natuurlijk stadium in de levenscyclus van elke vrouw. Het markeert het begin van de menofase. Menofase, bedoel je niet menopauze? Nee zeker niet, bij AAYA spreken wij van een menofase, omdat wij ervan overtuigd zijn dat vrouwen in deze levenscyclus niet stil staan, maar juist een normale fase in hun leven doorlopen. Maar dat neemt niet weg dat het voor veel vrouwen een uitdagende tijd kan zijn. Vrouwen in de overgang kunnen verschillende symptomen ervaren. Wij willen vrouwen helpen bij het begrijpen van hun klachten, daarom is het belangrijk dat we die klachten eens goed onder de loep nemen. Zo haal je het beste uit je menofase!

 

Badend in het zweet
Opvliegers zijn een van de meest voorkomende symptomen van de overgang. Het begin van een opvlieger wordt gemarkeerd door een versnelde hartslag, waardoor het bloed sneller naar je hoofd stroomt. Hierdoor worden je hals en hoofd rood en breekt het zweet je uit. Na afloop van een opvlieger voel je je meestal koud en klam. Hoewel opvliegers onschuldig zijn, zijn ze enorm vervelend Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je slecht slaapt, omdat ze vaak ‘s nachts voorkomen. De hypothalamus is verantwoordelijk voor de temperatuurregulatie in het lichaam. Als de oestrogeenspiegels in het bloed dalen, reageert de hypothalamus op dezelfde manier als wanneer de lichaamstemperatuur te hoog is. Tijdens de overgang versmalt de ‘neutrale zone’ in de hypothalamus waardoor de hypothalamus vaker registreert dat het lichaam te warm is. En om die overtollige warmte kwijt te raken, krijg je een opvlieger.

Je weet nu waar al die opvliegers vandaan komen, maar hoe los je ze op? Helaas kan je er weinig aan doen als er weer eens eentje om de hoek komt kijken. Tip van ons: sit back, relax and take it very easy. Er zijn wel een aantal manieren om je hoofd koel te houden tijdens een opvlieger. Zo hebben bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en fruit een verkoelend effect op het lichaam. Verder is het verstandig om meerdere laagjes kleding te dragen, omdat je dan gemakkelijk een laagje uit kan doen. Tot slot helpt het om een korte pauze te nemen tijdens een opvlieger; ga naar buiten of zet het raam open. Met wat frisse lucht kan je er zo weer tegenaan.

 

Prikkelbaar, onrustig of neerslachtig?
Tijdens de menofase kunnen je hormonen behoorlijk schommelen wat invloed kan hebben op je humeur. De productie van oestrogeen en progesteron vermindert, waardoor er continue schommelingen in je hormonen optreden. Ook de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’, vermindert. Hierdoor ervaren veel vrouwen meer schommelingen in hun emoties dan ze gewend zijn. Sommige vrouwen kunnen hierdoor het gevoel krijgen dat ze de controle verliezen en zichzelf soms niet meer herkennen.

Als je je prikkelbaar of neerslachtig voelt, kan bewegen je enorm helpen. Ga naar buiten, maak een wandeling door het bos, ga uitwaaien aan het strand of neem een frisse duik. Bewegen zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Endorfine helpt je om de nare gevoelens te overwinnen en je geest op te frissen. Wist je dat een schommelende bloedsuikerspiegel ook kan zorgen voor moodswings? Probeer daarom zoveel mogelijk weg te blijven van bewerkte producten, zoals suiker en witte producten. Dit zorgt namelijk voor snelle pieken en dalen en die wil je in deze fase natuurlijk juist vermijden.

 

Figuur in beweging
Veel vrouwen hebben te maken met gewichtstoename tijdens de overgang. Afname van het oestrogeengehalte heeft invloed op het vet dat wordt opgeslagen rondom de buik. Bovendien verlies je in deze levensfase gemiddeld 7.5 kg aan spiermassa, waardoor de stofwisseling vertraagt en je minder energie verbrandt en meer vet vasthoudt.

Het is daarom belangrijk om extra goed voor je lichaam te zorgen als je op gewicht wilt blijven tijdens de menofase. Je energiebehoefte is door de vermindering van spiermassa lager geworden, maar je eetpatroon blijft vaak hetzelfde, waardoor je aankomt. Eet daarom gezonder en gevarieerder, zoals groente, fruit, magere- en volkoren producten. Let ook op met snelle koolhydraten, zoals witte rijst, snoep en frisdrank. Probeer ook minstens een halfuur per dag te bewegen en twee keer per week aan krachttraining te doen. Hiermee val je niet alleen af, het zorgt ook voor sterke botten en spieren.

 

Dit kan jij doen
Hoewel deze klachten tijdens de overgang normaal zijn, kunnen ze een grote invloed hebben op het leven van een vrouw. Om deze klachten te verminderen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden en voldoende te slapen. Ook kunnen bepaalde supplementen helpen ter ondersteuning. Als ze echter ernstig worden of als ze te veel invloed hebben op het dagelijkse leven, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen vrouwen de overgang gezond en fit doorkomen.

Bij Aaya nemen we de tijd en hebben we aandacht voor jou tijdens  HET (ONLINE) OVERGANG CONSULT. DE OVERGANGSCONSULTENT EN GYNAECOLOOG brengen jouw ‘puzzelstukjes’ in kaart en analyseren jouw data. We beschikken over de juiste medische kennis en hebben een brede kijk op jouw gezondheid. We helpen je graag in onze kliniek in Amsterdam. Woon je niet in de buurt? Geen enkel probleem! Sinds kort kun je ook online terecht bij Aaya. Alles onder één online dak dankzij een compleet team dat bestaat uit gynaecoloog, leefstijlarts en overgangsconsulent. Benieuwd? Klik hier.