Wat kun je eten om je hormonen in balans te krijgen?

Wat kun je eten om je hormonen in balans te krijgen?

 Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Vaak praten we over hormonen in een negatieve zin. Menstruatiepijn, tja komt door de hormonen. Chagrijnig en futloos? Het zullen mijn hormonen wel zijn. Het lijkt wel alsof we bijna vergeten dat er ook veel positieve dingen in ons lichaam gebeuren door onze hormonen. Die ene rode bloedweek in de maand, we houden er dan wel niet van, maar het is toch best een prestatie dat ons lichaam in staat is om gemiddeld 400 keer in een leven een eisprong te creëren.

 

400 keer? Ja zeker, dit is gebaseerd op één eisprong per maand in de jaren dat je vruchtbaar bent. Maar als je slecht eet, niet genoeg slaapt en gestrest bent, kan het zomaar zo zijn dat je geen eisprong hebt. Je lichaam stuurt namelijk in perioden van drukte en stress een signaal naar de eierstokken dat zwanger worden niet zo’n goed plan is. Natuurlijk is dit een mooi mechanisme, maar je gaat je er helaas niet beter door voelen. Om ervoor te zorgen dat je eierstokken normaal functioneren is het van belang om je hormonen in balans te houden. Vrouwelijke lezers tussen de dertig en vijftig opgelet! Met name voor jullie is het van belang om hierop te laten, omdat er in deze periode veel verandert in je lichaam. Hoe draag je hieraan bij? Door bepaalde voedingsmiddelen te eten……

 

Goede vetten

Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, dit vind je in vet. Weinig vet eten klinkt bij velen vaak positief, maar je hebt ECHT vetten nodig! Zo bevatten noten en avocado veel gezonde vetten, net als bijvoorbeeld lijnzaad.

 

Eiwitten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig voor vele processen in het lichaam, waaronder de regulatie van de neurotransmitters dopamine en serotonine. Op het moment dat je hiervan te weinig hebt in je lichaam, kun je je gestrest voelen en slaapproblemen ervaren en dat heeft weer invloed op je vrouwelijke hormonen. Eiwitten waar zitten ze in? Peulvruchten, noten, zuivel en nog veel meer producten.

 

Magnesium

Wist je dat magnesium vaak het anti-stressmineraal wordt genoemd? Vaak krijgen we hier te weinig van binnen… Magnesium zorgt voor een kalmering van je spieren en zenuwen. Dit mineraal vind je in pillen, maar ook in voeding; bladgroenten, bonen en zaden.

 

Vitamine B

Heb je stress? Eet extra vitamine B. Deze vitamine vind je terug in dierlijke producten (eieren, vlees, zuivel), maar ook in zeewier. Veganisten wordt overigens aangeraden om B12-supplementen te slikken.

 

Gefermenteerd eten

Houd je van zuurkool, augurken en kimchi? Dan bof je! Veel mensen lusten deze voedingsmiddelen niet, maar ze zijn wél heel gezond. De bacteriën hierin zorgen er namelijk voor dat de voedingsstoffen uit je eten beter worden opgenomen en je spijsvertering soepeler verloopt.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die goed zijn voor een hormonale balans. Wij hebben er hier alvast een paar voor je op een rijtje gezet. Deze maand staat in het teken van hormonen, je zal dus nog veel meer te weten komen hierover. Houd onze sociale mediakanalen en website dus goed in de gaten voor alle informatie over hormonen. Heb je echter het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Wij kunnen je helpen door middel van een Hormone Check waarna de arts jou uitlegt waar het hormonale probleem aan ligt en wat je ertegen kunt doen. Benieuwd geworden? Maak dan hier jouw afspraak.