Quirien Toppinga: ‘’Ik ben AAYA gewoon binnengelopen, het was puur toeval’’.

Drs. Quirien Toppinga (39 jaar) is sinds januari 2023 werkzaam als leefstijl- en cosmetisch arts bij AAYA. Zij heeft de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Quirien is inmiddels al vijf jaar waarnemend huisarts van beroep. Ze werkt vooral in de regio Almere en Flevoland en woont met haar twee kinderen van 5 en 7 in Weesp. Twee keer per week heeft Quirien personal training, verder doet ze aan crossfit en in de zomer vindt ze het heerlijk om te wielrennen. Maar ook bij AAYA is Quirien een echte duizendpoot. Wil je nog meer over haar te weten komen? Lees dan verder.


Van de Spoedeisende Hulp naar AAYA, vertel?
‘’Na mijn Geneeskundestudie aan de universiteit van Amsterdam heb ik werkervaring opgedaan op de Spoedeisende Hulp. Twee jaar later meldde ik me aan voor de huisartsenopleiding. Werken op de Spoedeisende Hulp vond ik enorm leuk maar de onregelmatige diensten trokken mij niet langer toen ik moeder werd. Het leuke vind ik dat ik als huisarts ook veel spoedzaken kan uitvoeren. Ik werk al een tijdje als waarnemend huisarts en voer daarnaast ook cosmetische behandelingen uit bij een kliniek. Op een gegeven moment begon ik te voelen dat het tijd werd voor een volgende stap in mijn carrière. Op een dag liep ik langs de kliniek van AAYA en zag op de ramen de dikgedrukte letters ‘Health & Cosmetic Clinic’. Dit trok direct mijn aandacht en ik ben toen gewoon AAYA binnengelopen, het was puur toeval! Sinds januari 2023 werk ik met veel plezier bij AAYA.’’


Hoe vind je de combinatie tussen cosmetische- en leefstijlgeneeskunde bij AAYA?
‘’Ontzettend leuk! Tijdens mijn leefstijlconsulten komen cliënten met een gerichte hulpvraag bij me, vaak omdat ze ten einde raad zijn. Ik vind het fijn dat ik mijn cliënten kan helpen door hen persoonlijke en concrete hulp te bieden. Cosmetische behandelingen zitten weer heel anders in elkaar. Daarbij vind ik het leuk om cliënten blij en zelfverzekerd de wachtkamer uit te zien gaan. Tijdens cosmetische behandelingen hangt weer een hele andere sfeer dan bij leefstijlconsulten. Deze diversiteit vind ik erg leuk.’’


Hangen de cosmetische en leefstijlconsulten volgens jou ook met elkaar samen?
‘’Ja, dat weet ik wel zeker! Als je lekker in je vel zit dan straal je dat ook uit. Door uiterlijke verfraaiing neemt de tevredenheid en het zelfvertrouwen van onze cliënten toe. Als je je goed voelt heb je ook meer motivatie om de juiste voedings- en leefstijlkeuzes te maken. Als je minder gestrest bent en gelukkiger in het leven staat, kom je ook minder snel aan in gewicht, dat is zelfs bewezen. Het is nu eenmaal allemaal verbonden met elkaar.’’


Wat is jouw rol binnen AAYA?
‘’Die is best breed. Ik voer voornamelijk cosmetische behandelingen uit maar ben ook zeker betrokken bij de uitvoering van het Droomgewicht Consult, de Hormone Checks en Health Checks. Ik ben een echte duizendpoot bij AAYA en dat vind ik ook het leuke aan mijn functie bij AAYA.”


Wat vind je belangrijk tijdens jouw consulten?
‘’Cliënten zijn vaak ten einde raad en hebben persoonlijke hulp nodig. Ik vind het daarom belangrijk om veel aandacht te schenken aan hun persoonlijke verhaal. Cliënten hebben vaak al veel geprobeerd maar keer op keer lukt het niet. Ik probeer tijdens een consult daarom echt tot de kern te komen; wat is het probleem, wat zijn hun wensen, hoe zijn ze als persoon en wat hebben ze al geprobeerd? Ik kan wel tegen iemand zeggen dat ontbijten belangrijk is maar als iemand dat gewoon niet doet, dan moet ik daar als arts op inspringen. Je moet mensen niet dwingen maar een passend advies vinden wat aansluit bij iemands wensen en capaciteiten.’’

Hoe kijk jij tegen de holistische blik van AAYA aan?
‘’Erg positief! Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden dus het is onmisbaar om één van de 5M’en weg te laten. Om een succesvol advies te kunnen geven moet je alle facetten bekijken, bespreken en waar nodig verbeteren. Ik denk dat deze zienswijze ook écht de kracht is van AAYA. Huisartsen hebben helaas te weinig tijd of interesse om aandacht te besteden aan leefstijl en te kijken hoe de verschillende facetten met elkaar verbonden zijn. Bij AAYA wordt wel de tijd genomen voor het bieden van die holistische blik. Als freelance huisarts kan ik beamen dat AAYA echt een aanvulling is op de huisarts.’’


Wat is jouw belangrijkste levensles?
‘’Er is één les die me altijd is bijgebleven en dat is ‘verander wat je niet accepteren kunt, en accepteer wat je niet veranderen kunt. Het is belangrijk dat we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze gedachten, gevoelens en ons gedrag zodat we in staat zijn om veranderingen aan te brengen in ons leven. Bepaalde zaken zijn helaas niet te veranderen, zo heeft de een nu eenmaal een peerfiguur en de ander een appelfiguur. Het is de kunst om dit in te zien, te erkennen, te accepteren en leren los te laten. Maar dit geldt ook andersom: als je je baan niet leuk vindt en al heel lang overspannen bent, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Je leeft maar één keer dus doe wat je leuk vindt en verander hetgeen je niet kunt accepteren.’’


Ligt er op een boek op jouw nachtkastje?
‘’Ja, toevallig wel. ‘Op de spoedeisende hulp’ van Heleen Lameijer. Een ontzettend interessant boek waarin Heleen de lezer meeneemt in de belevenissen en aangrijpende momenten achter de klapdeuren van de spoedeisende hulp. Ze deelt wat ze meemaakt en laat de impact zien van de korte en bijzondere ontmoetingen die ze heeft met allerlei patiënten. Ze neemt beslissingen die levens kunnen redden, maar ziet ook mensen sterven. Echt een aanrader.’’