Hoe bereid je jouw huid voor op de overgang?

Hoe bereid je jouw huid voor op de overgang?

Van de puberteit naar de maandelijkse cyclus, maar ook een zwangerschap en de overgang laten hun sporen achter… De overgang is een onrustige periode waarin schommelende hormoonveranderingen wéér op jou staan te wachten. Wat gebeurt er eigenlijk met je huid in de overgang? Wordt je huid daadwerkelijk dunner, minder elastisch en droger? Maar nog belangrijker: kun je daar iets aan doen? Ja zeker! In dit artikel leggen wij uit hoe je je huid het beste kunt voorbereiden op de overgang.

Haartjes in het gezicht 

Die vervelende zwarte heksenhaartjes op je kin. Als je ze kent, dan weet je precies wat we bedoelen. Het zijn stugge, dikke, zwarte haartjes die opeens op je kin of bovenlip tevoorschijn komen. Ja, de overgang laat haar sporen zichtbaar achter. Tijdens de overgang daalt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Daardoor heb je relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron kan zorgen voor die ongewenste heksenhaartjes, roodheid, vergrote poriën en hardnekkige puistjes.

Afname van collageen 

Door de afname van oestrogeen, neemt ook de hoeveelheid collageen in de huid verder af. Jaarlijks heb je een collageen-afname van 1 à 2 procent, en tegelijkertijd neemt ook de dikte van je huid af. Door deze afname verliest je huid haar structuur en stevigheid en daarmee ook haar elasticiteit. Collageen zorgt er ook voor dat de huid minder goed vocht kan vasthouden met als gevolg dat de talgproductie afneemt, fijne (droogte) lijntjes ontstaan, en je minder goed wordt beschermd tegen bacteriën en vuil van buitenaf. Hierdoor kan er sneller een rode of geïrriteerde huid ontstaan.

Hoe kunnen we de huid zo goed mogelijk voorbereiden op deze onrustige periode? Geen zorgen, er zijn veel dingen die jij zelf kunt doen!

Wat kun je zelf doen?

 • De juiste bouwstenen.
  Je kan al op tijd beginnen met het afremmen van de tekenen van huidveroudering. Zo kan je al vroeg beginnen met het slikken van vitaminen die de collageenvorming van de huid ondersteunen. Zo is vitamine C de bouwstof van collageen, maar ook zink, selenium, zwavel en koper zijn belangrijke stoffen die de aanmaak van collageen stimuleren.
 • Gebruik iedere dag een SPF.
  Tip nummer één van onze arts Kim: ‘’Smeer je gezicht elke dag in met een SPF! Zorg dat je een fijne dagcreme hebt met een SPF erin, en als je in de zon gaat zitten smeer je dan in met een aanvullende zonnebrand. Zo voorkom je rimpels, irritaties, pigmentvlekken en verminder je ook de kans op huidkanker.’’
 • Omega-3-vetzuren.
  Voor een ouder en droger wordende huid zijn deze vetzuren geen overbodige luxe. Deze vetzuren zorgen ervoor dat er een natuurlijk ‘waslaagje’ op de huid wordt gevormd. Hierdoor blijft je huid beter beschermd en gehydrateerd. Waar zitten omega-3-vetzuren in? De grootste bron van omega 3 is vette vis (o.a. zalm, makreel, haring). Daarnaast zit het ook in noten (walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten), plantaardige oliën, avocado’s, groene bladgroenten en koolsoorten. Zorg dat je wekelijks je omega-3-vetzuren binnenkrijgt!
 • Exfoliëren en hydrateren.
  Regelmatig je huid exfoliëren helpt om de laag dode huidcellen van je huid te krijgen. Gebruik wel een zachte exfoliant, geen grove scrubkorrels. Door gebruik van scrubkorrels kan je juist je huid irriteren en beschadigen. Een exfoliant met bijvoorbeeld gylcolzuur of salicylzuur helpt om de vochthuishouding te verbeteren en onzuiverheden te verwijderen op een zachte manier. Daarnaast is een voedende hydraterende basiscreme een belangrijk onderdeel in je dagelijkse huidverzorging om je huid goed gehydrateerd te houden. Zeker in de komende koudere wintermaanden!
 • Voldoende slaap, gezonde voeding en beweging.
  Deze tips spreken voor zich; bij een gezond lichaam hoort namelijk ook een gezonde huid. Vergeet natuurlijk niet om af en toe lekker te genieten. Dat doet de huid ook goed!

Stel je jezelf geregeld de vragen: wat werkt voor mijn huid? Hoe kan ik mijn huid weer laten stralen? En hoe word ik elegant ouder? Bij AAYA zijn wij ervan overtuigd dat je mooi en elegant ouder kan worden. Tijdens een consult luisteren we naar je wensen en beoordelen we je huid om zo de meest optimale huidbehandeling te kunnen adviseren. Dit kan bijvoorbeeld met huidverzorging thuis, een tixel behandeling of injectables. Met de juiste huidverzorging en kleine tweeks kunnen we jouw schoonheid op een subtiele en mooie manier versterken, met behoud van je eigen gezicht en karakter. Bij het ouder worden is het ook belangrijk om lekker in je vel te zitten, want tijd maken voor jezelf ondersteunt het eigen zelfvertrouwen. Wij staan klaar om jou te begeleiden op onze AAYA manier. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik dan hier.

 

Het is feest bij AAYA! Boek je consult in oktober of november 2022 bij onze artsen en ontvang na afloop jouw cadeau (zo lang de voorraad strekt).