5 tips om hooikoorts dragelijk te houden

5 tips om hooikoorts dragelijk te houden 

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Een verstopte neus, oneindige niesbuien en rode/jeukende ogen; ja hoor, het hooikorts-seizoen is inmiddels weer begonnen! Hooikoorts helemaal ontwijken is helaas niet mogelijk, daarentegen zijn er zeker manieren om hooikoorts deze periode draaglijk te houden. In dit artikel geven wij jou 5 tips om dit pollenseizoen de kiem te smoren.

 

 

Tip 1: Preventieve medicatie

Didier Ebo, hoogleraar immunologie en allergologie aan de Universiteit Antwerpen geeft als dringend advies mee; start preventief met het innemen van medicatie. Deze medicatie dient ononderbroken en tot aan het einde van het pollenseizoen te worden ingenomen. Hierbij geldt voor een boompollenallergie, tot in mei en voor grassen tot in augustus. De kern van een geschikte behandeling tegen hooikoorts bevat een neusspray met een lage dosis cortison en (optioneel) pilletjes antihistaminica

 

Tip 2: Houd pollen tegen

Met name op winderige en warme dagen zit de lucht vol pollen, verstandig is dan om je ramen en deuren gesloten te houden. Voorstelbaar is dat je je huis toch even wilt luchten, het beste moment hiervoor is in de ochtend. Daarnaast zijn er speciale horren te koop die de pollen buiten houden, deze kun je plaatsen voor deuren en ramen. In de auto kun je je raampje ook maar beter dichthouden. Vergeet daarentegen de blowers niet, als deze volop blazen, zuig je de pollen juist je auto in.

 

Tip 3: Vette crème in je neus

Om de slijmvliezen in je neus te beschermen tegen pollen kun je een aantal keer per dag een vettige crème aanbrengen in je neus. Dit zorgt ervoor dat de pollen lekker blijven plakken aan de crème en je lichaam dus niet binnendringen. Het vochtig houden van de neusslijmvliezen is essentieel bij hooikoorts. Hoe droger de slijmvliezen namelijk zijn, des te vatbaarder ze worden voor pollen.

 

Tip 4: Veel zoenen….

Veel zoenen? Ja zeker, je leest het goed! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zoenen een effectieve manier is om de klachten van hooikoorts te verminderen. De resultaten toonden aan dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een halfuur zoenen. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor een loopneus, rode en tranende ogen en veelvoudig niezen.

 

Tip 5: Eén van grootmoeders tips

Het is nog niet bewezen, maar wel één van grootmoeders tips; een lepeltje lokale honing per dag. Het idee hierachter is dat lokaal geproduceerde honing, gemaakt van stuifmeel van lokale planten, werkt als een natuurlijk vaccin tegen hooikoorts. Door het innemen van een kleine hoeveelheid allergeen, activeer je je immuunsysteem en zal je geleidelijk aan een natuurlijke immuniteit ontwikkelen. Een allergeen is een bestanddeel van een kunstmatige/natuurlijke stof die de allergische reactie juist veroorzaakt. Let er bij deze tip wel op dat je altijd kiest voor een onbewerkte, pure variant die gemaakt is door jouw lokale bijen.

 

Hooikoorts, het blijft vervelend. Na het lezen van dit artikel ben je er hopelijk iets wijzer over geworden. Hooikoorts helemaal voorkomen is onmogelijk, maar er deze vijf tips zullen mogelijk helpen om het dragelijk te houden. 

 

  1.