10 tips om je sportroutine na de zomervakantie op te pakken

10 tips om je sportroutine na de zomervakantie op te pakken

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Voor velen van ons is de vakantie weer bijna voorbij. De zomer is een tijd van luieren, gezellige barbecues en spontane afspraken vol lekker eten, gezelligheid en ontspannenheid. Je sportschoenen blijven in de kast staan, sportschoolbezoekjes worden tijdelijk uitgesteld en een training wordt zo nu en dan toch wat makkelijker overgeslagen. Herkenbaar? Don’t worry; je hebt waarschijnlijk optimaal genoten van deze zomer! Het is tijd om weer aan de slag te gaan én met deze 10 tips heb jij je sportritme zo weer opgepakt.

 

Tip 1: Doelen stellen

Het hebben van een (nieuw doel) motiveert erg goed om weer regelmatig te gaan trainen. Probeer een doel uit te kiezen waar je voor wilt trainen en leg de focus hierop. Wil je bijvoorbeeld trainen voor een loopevenement of leg je liever de focus op een bepaald lichaamsdeel? Schrijf op hoe je dit doel wilt bereiken en maak zo een plan van aanpak.

 

Tip 2: Motiveer jezelf

Bekijk je sportgedrag van het afgelopen jaar eens grondig. Wat waren voor jou belangrijke redenen om een training over te slaan? En wanneer was je juist extra gemotiveerd om te knallen? Kijk of je hier misschien dingen van kunt leren om ervoor te zorgen dat je voortaan makkelijker gemotiveerd bent.

 

Tip 3: Buiten trainen

Dat de vakantie bijna over is, betekent nog niet dat het slecht weer zal gaan worden. Alle reden dus om lekker buiten te gaan sporten. Buiten is toch veel leuker dan binnen op een matje? Trommel je vrienden op voor een buitenworkout en train zo met meer plezier!

 

Tip 4: Sporten inplannen

Het vrijhouden van vaste trainingsmomenten zorgt ervoor dat je veel minder snel een training overslaat. De vraag is: doe je dit ook? Nog niet? Plan dan nu meteen in op welke dagen en tijdstippen jij gaat sporten en probeer er dit keer niets tussen te laten komen.

 

Tip 5: Gezonde eetgewoontes oppakken

Tijdens de vakantie schiet gezond eten er nog weleens bij in. Spontaan een ijsje halen of een wijntje drinken op het terras hoort immers bij de zomer. Natuurlijk is dit helemaal niet erg. Probeer daarom na je vakantie, niet alleen je sportritme, maar ook je gezonde voedings-patroon op te pakken. Probeer je eetmomenten in te plannen op vaste tijdstippen. Het hebben van zo’n structuur gedurende de dag maakt het vervolgens ook makkelijker om je sportroutine weer op te pakken.

 

Tip 6: Loop niet te hard van stapel

Na de zomervakantie heeft je lichaam weer even de tijd nodig om op gang te komen. Ga dus niet weer volle bak van start, maar bouw je trainingen rustig op. Dit voorkomt hevige spierpijn, blessures en het verlies van je motivatie.

 

 Tip 7: Tijd voor een nieuwe sportoutfit?!

Word jij ook altijd zo blij van een nieuwe sportoutfit en draag je deze met volle trots? Het is raar, maar waar: van nieuwe sportkleding raak je gemotiveerd om te gaan sporten. Trakteer jezelf dus maar snel op een nieuwe outfit!

 

Tip 8: Probeer eens wat nieuws

Je bent als het goed is weer helemaal fris en opgeladen en hebt genoeg energie om je op je nieuwe trainingen te storten. Hierbij kun je denken aan het doen van intervaltrainingen naast je duurtrainingen of het uitproberen van een nieuwe groepsles in de sportschool. Het uitproberen van nieuwe dingen zorgt ervoor dat je enthousiast en gemotiveerd raakt. Wie weet ontdek je jouw verborgen talent?

 

Tip 9: Sporten doe je samen

Niet alleen jij bent weer terug van vakantie, je vrienden waarschijnlijk ook. Samen sporten zorgt voor veel plezier, energie en motivatie. Spreek met hen af om samen te sporten en deel gelijk jullie mooie vakantieverhalen. De kans is groot dat je zo langer gemotiveerd blijft om te sporten.

 

Tip 10: Sluit je aan bij een sportclub

Het kan zo zijn dat je geen maatje hebt die dezelfde sport als jij wilt doen. Kijk dan eens naar leuke sportclubs bij jou in de buurt om je bij aan te sluiten, bijvoorbeeld een bootcampclub of een gezellige hockeyclub. Na de vakantie zijn er vaak veel nieuwe leden, je zal dus niet de enige zijn. Een ideaal moment dus om je aan te sluiten bij een club die bij je past.

 

Wil je graag extra begeleiding om gewicht te verliezen, een sportroutine te creëren en ongezonde patronen te veranderen? Of heb je na het afronden van je Health Check punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.