Wil jij ook krachtig tachtig worden?

Wil jij ook krachtig tachtig worden?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Uit cijfers van het CBS is gebleken dat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt. Het aantal honderdplussers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Is dat een kwestie van goede genen of kunnen we hier toch zelf goed invloed op uitoefenen? Wil jij ook krachtig tachtig worden? Investeer op jonge leeftijd in houdbaarheid van je lichaam. Lees hier hoe je dat doet.

 

Goede genen of levensstijl?

Natuurlijk zijn goede genen belangrijk, maar ook een gezonde leefstijl kan zeker het verschil maken! Er zijn een aantal plekken op de wereld, de zogenaamde ‘blue zones’, waar de mensen aanzienlijk ouder worden. Deze mensen hebben met elkaar gemeen dat zij veel bewegen, gezond eten en een rijk sociaal leven lijden. Een gezonde levensstijl kan tegenwoordig niet meer los worden gezien van krachtig tachtig worden. Deze denkwijze is weleens anders geweest. Vroeger werd in geval van ziekte of aandoening slechts gezocht naar de mogelijkheden van welke behandeling de juiste zou zijn. Vandaag de dag wordt er veel meer aandacht besteed aan levensstijl en preventieve gezondheidszorg. We weten bijvoorbeeld inmiddels dat je diabetes type 2 kunt terugdraaien of voorkomen door gezond te eten en meer te bewegen.

 

Sociale controle van belang

Als het op een gezonde levensstijl aankomt, gaat het niet alleen over gezond eten en bewegen. Dan spreek je voornamelijk over de fysieke gezondheid, maar het is ook ontzettend belangrijk om in mentaal en sociaal opzicht optimaal gezond te blijven. Krachtige tachtigers zijn vaak lichamelijk nog heel actief, maar daarnaast ook goed ingebed in de maatschappij. Aansluiting bij een kerk kan bijvoorbeeld wel degelijk een verschil maken. Niet vanwege het geloof, maar door de sociale controle die in zo’n gemeenschap heerst; er wordt aan je gevraagd hoe het met je gaat en er wordt op je gelet.

 

Persoonlijk

Janet Boekhout, docent gezondheidspsychologie, legt uit dat sociale en mentale gezondheid effect hebben op hoe je je voelt. Haar kerndefinitie van gezond oud worden luidt als volgt: ‘’Dat je zo lang mogelijk kunt doen wat jij belangrijk vindt in het leven; dat is persoonlijk en voor iedereen anders.’’ Eenzaamheid speelt een belangrijke rol in het krachtig tachtig worden. We zien eenzaamheid steeds meer als een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden. Het is daarom enorm belangrijk om ook op oude leeftijd vrienden te hebben en deze te onderhouden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je te maken krijgt met verlies. Je zult dus flexibel moeten zijn in je levensstijl en brein om hier goed mee om te kunnen gaan. Een goede sociale inbedding is daarom hét recept voor gezond oud worden.

 

Inzicht in jouw gezondheid

Maar wat is nou gezond? Dat zal altijd een veelbesproken kwestie blijven. De gezonde adviezen worden om je oren geslingerd. Ons meest eenvoudige advies is: zorg ervoor dat je minimaal 300 gram groenten en 250 gram fruit per dag eet. Probeer daarbij te kiezen voor veel kleuren en veel soorten. Verder is het eten van volkoren producten een gezonde optie. Beperk je porties en plan af en toe een veggie-dag in en dan kom je al een heel eind. Het idee dat je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen of supplementen te nemen, is toch best gaaf?! Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.