Waarom is een goede nachtrust belangrijk als je wilt afvallen?

Waarom is een goede nachtrust belangrijk als je wilt afvallen?

 

Wil je graag afvallen? Dan is het van belang dat je goed op je voeding let en voldoende beweegt. Dat is vast geen nieuw advies voor je! Wist je dat een goede nachtrust ook een belangrijk factor is om af te kunnen vallen? Er is namelijk een verband tussen slecht slapen en lichaamsgewicht. Houdt dit dan in dat je aankomt als je één nacht slecht slaapt? En val je daadwerkelijk makkelijker af als je een goede slaper bent? Hoe werkt dit allemaal? In dit artikel leggen wij jou graag uit hoe dit werkt.

 

Het onderzoek
Onderzoekers van het LUMC ontdekten in 2019 een sterk verband tussen lichaamsvet en slaapkwaliteit. Een slechte slaapkwaliteit gaat namelijk gepaard met vervetting van het lichaam, hiermee kan dus zwart-wit gezegd worden dat je van slecht slapen aankomt. Maar zo zwart-wit is het niet. Er is wel degelijk een verband maar hieruit kun je geen conclusies trekken over de oorzaken en gevolgen. Slaap en voeding zijn namelijk twee complexe factoren, aldus Raymond Noordam van de LUMC-afdeling Interne Geneeskunde. Biologisch gezien zijn er wel verklaringen voor aankomen in gewicht door een slechte nachtrust. Bij een experiment werden studenten midden in de nacht wakker gemaakt. In de ochtend was het hormoon ghreline, wat verantwoordelijk is voor het hongergevoel, in grotere mate aangetroffen. Hierdoor ga je gedurende de dag dan meer eten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen met een jetlag of nachtdiensten sneller geneigd zijn tot emotie-eten. Je hebt dan simpelweg zin in ongezond en veel voedsel en minder in die gezonde salade.

 

Compensatiegedrag
Als je moe bent doordat je kort of niet hebt geslapen, is de kans groot dat je deze vermoeidheid probeert te compenseren door meer te eten. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel die slaaponderzoekers zien terugkomen. Door deze compensatie probeer je energie op te doen om je dag vol te houden. Een onderzoek van de Mayo Clinic wijst zelfs uit dat één uur minder slapen per nacht leidt tot de inname van 140 extra calorieën. Door te weinig slaap zou je dan simpelweg al een halve kilo per week kunnen aankomen.

Deze compensatiedrang is nog groter voor mensen die gevoelig zijn voor beloningen. Ze voelen zich namelijk beter als ze eten en na een slechte nacht voelt het alsof ze de beloning nog meer verdienen waardoor de verleiding naar die rol koekjes groter is.

 

Maakt slapen het grootste verschil in jouw dieet?
Het blijft lastig om harde conclusies te trekken over slapen en afvallen. Dit onderwerp gaat overigens ook twee kanten op: slaap je slecht, dan ga je slechter eten maar eet je slecht, dan ga je hoogstwaarschijnlijk ook slechter slapen. Overgewicht vergroot namelijk het risico op snurken en slaapapneu. Heb je een gezond gewicht? Dan zal slapen niet de enige factor zijn om af te vallen. Dus maak je geen zorgen: van één nacht slecht slapen kom je echt niet aan! Wil je echt afvallen, dan is het belangrijk om ook echt naar je voeding en bewegingspatroon te kijken.

Hoe bereik ik mijn droomgewicht? Door een gezonde leefstijl kun je ervoor zorgen dat je grip krijgt op jouw gewicht. Daarnaast kan eetlustremmende medicatie helpen. Soms met een beetje extra ondersteuning. Benieuwd hoe jij je droomgewicht bereikt? Wij helpen je graag op weg naar jouw ideale gewicht!