Verband tussen rosacea en onderliggende ziekten

Verband tussen rosacea en onderliggende ziekten

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Rosacea is een ingrijpende huidaandoening, die een zeer droge huid en roodheid veroorzaken. Veel mensen weten vaak niet eens dat ze rosacea hebben. Vaak wordt gedacht dat ze overmatig blozen, terwijl hier dus eigenlijk vaak sprake is van de chronische huidziekte rosacea. Patiënten kunnen op lange termijn ook last krijgen van hun ogen. Helaas is er nog steeds geen medicijn voor rosacea. Daarentegen kun je het heft wel in eigen handen nemen. De juiste voeding en een zogenaamd ‘rosacea dieet’ kunnen voor jou een wereld van verschil maken.

 

 

Systemische aandoeningen

Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen dat rosacea een koppeling maakt met niet-gerelateerde ziekten, ofwel systemische aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat deze aandoeningen variëren van allergieën, darmaandoeningen, coeliakie, hormonale disbalans, hoge bloeddruk, longziektes, hart- en vaataandoeningen tot depressie, angststoornissen en depressie. Met name de hoge correlatie tussen rosacea en depressie is opvallend, deze uitkomst kwam naar voren in een recente literatuurstudie.

 

 

Voeding

Kan voeding een rol spelen? Het antwoord hierop is overduidelijk: ‘ja’! Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je als rosacea patiënt beter kunt vermijden. Drink liever geen hete koffie, hete thee, witte wijn, likeur en alcohol. Verder kan de stof capsaicine in specerijen, rode peper en Cayennepeper de symptomen van rosacea stimuleren. Cinnamaldehyde-bevattende voeding als; chocolade, kaneel, tomaten en citrusvruchten kunnen beter vermeden worden. Tot slot wordt de voedselinname van rozijnen, bananen, pruimen, curry, soja, spinazie, aubergine en zuivelproducten afgeraden. Deze voedingsmiddelen zijn triggers die ervoor zorgen dat jouw klachten kunnen verergeren. Op welke triggers jouw huid allemaal reageert is per persoon natuurlijk verschillend.

 

 

Overige triggers

De oorzaken van rosacea kunnen door nog meer omstandigheden veroorzaakt worden zoals het klimaat, wind, ultraviolet licht, lichamelijke inspanning, emotie, cosmetica en bepaalde geneesmiddelen. Daarbij komt een inzichtelijke studie die aantoont dat mensen met rosacea weeffoutjes hadden in de chromosomen op zeven verschillende locatie. Deze genen zijn betrokken bij angststoornissen, depressie, allergieën, hart- en vaataandoeningen, darmaandoeningen en neurologische aandoeningen.

 

 

Wat nu?

Wat de kans is dat je deze systemische aandoeningen ontwikkelt als je rosacea hebt, is nog onbekend. Mogelijk kunnen er wel nieuwe en/of bestaande medicijnen worden toegepast in de strijd tegen rosacea en andere gerelateerde aandoeningen. Probeer zoveel mogelijk triggers in je voeding te vermijden. Natuurlijk is het soms lastig om dat ene stukje chocolade te laten liggen. Eet je het dan toch wel, schrijf het dan op in een zogenaamd voedingstrigger dagboek. Mocht je klachten ondervinden gedurende bepaalde dagen, dan is eenvoudig af te lezen waar dit mogelijk van zou komen. Verder kan je zien op welke voedingsmiddelen je mogelijk heftig reageert dan op andere.

 

 

Doorbrekende inzichten

Het idee dat je je gezondheidsresultaten kunt veranderen door je voedingspatroon aan te passen, is best gaaf! Naast rekening houden met de triggers van rosacea, is het mogelijk ook interessant om jouw gehele levensstijl onder de loep te nemen.  Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het echter toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.