Leefstijlbehandeling na ziekte

Leefstijlbehandeling na ziekte

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Dat een gezonde leefstijl een hoop ziektes kan voorkomen dat kunnen wij niet vaak genoeg zeggen. Inmiddels zijn er ook voldoende aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat het risico op terugkeer bij bepaalde kankersoorten verlaagd kan worden door een gezonde leefstijl. In Nederland was er tot dusver nog geen bewezen effectief leefstijlgericht behandelprogramma waar artsen hun patiënten naar konden verwijzen. Het Nijmeegse initiatief gaat daar verandering in brengen. Radboudumc werkt in de ontwikkeling van deze behandeling samen met Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl. Het project maakt onderdeel uit van het programma ‘Beter Gezond’ waarbinnen Radboudumc samen met Voeding Leeft onderzoek op het gebied van leefstijlgeneeskunde.

Leefstijlbehandeling met aandacht voor slaap, beweging, ontspanning en voeding

Er zal een leefstijlbehandeling worden ontwikkeld waarbij aandacht wordt besteed aan beweging, slaap, ontspanning en voeding met als belangrijkste doel de overlevingskansen van patiënten met kanker te vergroten. Er bestaat al hard wetenschappelijk bewijs dat een gezonde leefstijl een positieve impact heeft en een verlaagde kans op andere ziekten.

Medische behandeling heeft enorme impact op lichaam en leven van patiënten

“De medische behandeling van kanker heeft vaak een enorme impact op het lichaam en leven van patiënten met kanker”, zegt Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker aan het Radboudumc. “Door leefstijl als onderdeel van de behandeling te gaan zien hoeven patiënten niet louter de behandeling te ‘ondergaan’ en kunnen ze ook zelf invloed uitoefenen”.

,,De belangrijkste manier om terugkeer van kanker te voorkomen is een operatie, bestraling of medicatie”, aldus Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie aan het Radboudumc. „Tegelijkertijd heeft een gezonde leefstijl gunstige effecten op het afweersysteem van de patiënt. Het kan de tumorgroei afremmen. Maar patiënten moeten zichzelf natuurlijk nooit verwijten gaan maken wanneer een tumor toch terugkomt. Kanker is immers een ziekte die zich niet zomaar laat controleren. Als de ziekte terug komt heb je vooral gewoon pech gehad, of je nu een goede of minder goede leefstijl had. Op groepsniveau zien we echter wel dat de kans op terugkeer van kanker lager is bij patiënten met een gezonde leefstijl.

Preventie

Het integreren van Westerse medische kennis, complementaire geneeskunde en slimme technologie biedt een uniek en nieuw model in de gezondheidszorg. Holland health clinic biedt gedegen medische kennis, persoonlijke aandacht en de laatste medisch technologische innovaties om uitgebreid inzicht te krijgen in jouw huidige gezondheid. We begeleiden en ondersteunen je waar nodig en gaan samen op weg naar optimale gezondheid.

Health check

De Health Check dient ervoor om inzicht te krijgen in jouw huidige gezondheid. Om deskundig advies te geven met betrekking tot jouw klachten of doelen is het van belang om holistisch en met een 360 graden blik de verschillende facetten van jouw gezondheid in kaart te brengen en tot de kern van de klacht te komen. Klik hier voor het inplannen van een health check.