Hoe raak ik mijn vakantiekilo’s kwijt?

Hoe raak ik mijn vakantiekilo’s kwijt?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Ben je deze zomer op vakantie geweest om heerlijk te genieten van de zon, een lekker drankje en lekker eten? Maar kom je vervolgens wel thuis met een paar extra vakantiekilo’s die je er voor je vakantie zo fanatiek had afgetraind? Maak je niet druk, je bent niet de enige! Bovendien heb je goed genoten en deze zomer optimaal benut. In de maand september gaat alles weer van start en kun je je gezonde gewoonten weer oppakken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat je aankomt tijdens een vakantie en kom je erachter wat je kunt doen om deze extra vakantiekilo’s weer kwijt te raken.

 

Aankomen tijdens je vakantie

De voornaamste reden om aan te komen in gewicht tijdens je vakantie is dat mensen niet letten op hun eten en drinken en minder bewegen. Vaak uiteten, meer snacks, meer alcohol en minder beweging zijn duidelijke oorzaken. Houd je hier wel rekening mee tijdens je vakantie? Dan kunnen er ook een aantal andere redenen zijn waarom je toch zwaarder bent geworden.

  1. Je houdt meer vocht vast

Je lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht, om deze reden heeft je vochthuishouding een hele grote invloed op je lichaamsgewicht. Zeker wanneer je naar een warm land op vakantie gaat zal je lichaam door de hogere temperatuur meer vocht vasthouden.

  1. Minder groenten en fruit

De vochtbalans wordt onder andere gereguleerd door natrium en kalium. Op vakantie eet je vaak minder groenten en fruit, wat veel kalium bevat. Hierdoor krijg je minder kalium binnen waardoor je lichaam minder vocht verliest.

  1. Meer zout

Op vakantie ga je vaak veel uiteten in restaurants. In restaurants is het eten over het algemeen een stuk zouter dan wanneer je thuis kookt. Op deze manier krijg je al snel meer zout binnen dan normaal. Je lichaam houdt meer vocht vast bij de inname van veel zout waardoor het ook kan lijken dat je zwaarder bent geworden.

  1. Koolhydraten

Koolhydraten zorgen niet per se voor meer vetopname, maar wel voor mee vochtopname. Koolhydraten worden voor een groot deel omgezet in reserve-energie of glycogeen. Glycogeen wordt in je lichaam opgeslagen in spieren met behulp van vocht. Je lichaam zal op deze manier dus opnieuw meer vocht opslaan en dat zorgt er uiteindelijk voor dat je zwaarder wordt.

 

Hoe raak ik mijn vakantiekilo’s kwijt?

Niet gelukt om tijdens vakantie op gewicht te blijven? Geen probleem! Probeer na je vakantie gewoon weer terug te gaan naar je oude gezonde routine, probeer gezonder te eten en meer te sporten zoals je ‘misschien’ gewend was. Vaak is dit al voldoende om de extra vakantiekilo’s kwijt te raken. Wil je je lichaam een sneller handje helpen, dan kun je de weken na je vakantie iets strenger voor jezelf zijn. Dat houdt ABSOLUUT NIET in dat je een crashdieet moet volgen, maar maak bijvoorbeeld een paar kleine aanpassing, zoals:

  1. Laat de extra’s liggen

Probeer een aantal weken geen alcohol te drinken of te minderen en probeer de extraatjes die je jezelf normaal gesproken gunt links te laten liggen. Dus even geen koekjes bij de koffie of een zak chips bij je favoriete avondprogramma.

  1. Drink meer water

Een glas vruchtensap of frisdrank is natuurlijk af en toe heerlijk om te nemen. Maar dit levert wel veel calorieën en suikers op…. Drink daarom liever thee, koffie, suikervrije- en caloriearme dranken en met name heel veel water. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen minder calorieën binnenkrijgt, maar ook dat je minder snel trek krijgt.

  1. Eiwit- en vezelrijk

Eiwitrijke en vezelrijke maaltijden verzadigen het beste en voorkomen zo dat je snel weer honger of trek krijgt. Probeer daarom vette en calorierijke tussendoortjes te vervangen voor goede eiwitshakes of een stuk fruit.

  1. Meer groenten en fruit

Groenten en fruit zijn vezelrijk en bevatten veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Zorg er daarom voor dat deze voedingsmiddelen de basis van je dagelijkse maaltijden vormen. Zo ben je die extra vakantiekilo’s zo weer kwijt.